معرفي معبد هندوهاي بندرعباس
هرمزگان - بندرعباس
3 سال پیششرحي بر معرفي معبد هندوهاي بندرعباس
خلاصه محتوا : معبد هندوهاي بندرعباس يكي از جاذبههاي گردشگري اين شهر محسوب ميشود كه آخرين بازماندگان هندي ساكن بندرعباس در سال 1344 اين شهر را ترك گفتند. اگر به سفر و گردشگري علاقه داريد، قطعاً بسياري از اين مكانها را با داستانهاي خاص و جذاب پيدا خواهيد كرد. بازدید از معبد هندوهای بندرعباس یکی از جاذبههای گردشگری جنوب ایران است که بهتر است فرصت تجربه آن را از خود دریغ نکنید.
نمای بیرونی معبد هندوها بازگو کننده سبک معماری هندی و ایرانی- اسلامی
معبد هندوهاي بندرعباس يكي از جاذبههاي گردشگري اين شهر محسوب ميشود كه آخرين بازماندگان هندي ساكن بندرعباس در سال 1344 اين شهر را ترك گفتند. اگر به سفر و گردشگري علاقه داريد، قطعاً در كشور ما بسياري از اين مكانها را با داستانهاي خاص و جذاب پيدا خواهيد كرد. جنوب ايران و به طور مشخص استان هرمزگان غني از آثار تاريخي و جاذبههاي گردشگري است؛ زيرا در طي قرون گذشته اقوام و ملل بسياري در اين منطقه سكونت داشته و به تجارت ميپرداختند. از اينرو اگر تمايل به بازديد از جاذبههاي توريستي هرمزگان داريد، ويلايار در خدمت شماست و با ارائه سوئيت ارزان در بندرعباس، امكان اسكان شما را در اين شهر فراهم آورده و به شما توصيه ميكند قبل از ثبت درخواست در سايت ویلایار و رزرو اقامتگاه بندرعباس، اطلاعات مربوط به اين مكان تاريخي را مطالعه فرماييد. بنابراين تا پايان اين متن با ما همراه باشيد!
معرفي معبد هندوهاي بندرعباس
معبد هندوها، یکی از زیباترین بناهای تاریخی بندرعباس
از آنجايي كه از گذشتههاي دور تاكنون جنوب ايران يكي از شاهراههاي تجارت كشورهاي شرقي با اروپا بوده است، شهرها و جزيرههاي استان هرمزگان، همواره مكان مناسبي براي سكونتگاه اين تجار محسوب ميشدهاست. اقوام متعددي در اين مناطق زندگي و تجارت ميكردند؛ از اينرو نياز به مكانهايي براي زندگي، عبادت، روابط بينالملل و ساير امور اجتماعيشان مطابق با فرهنگ خود داشتند. يكي از اين اقوام، هندوها بودند كه طي سالهاي دور در اين شهر ميزيستند و از آنجايي كه براي عبادتشان نياز به معبد داشتند، در سال 1270 هجري شمسي و در زمان حكومت محمدحسنخان سعدالملك ساخت معبد هندوها انجام شد. اين معبد امروزه يكي از آثار تاريخي اين شهر است كه گرچه مردم بومي بندرعباس اطلاعات دقيقي از آن ندارند و يا علاقه چنداني به بازديد از آن نشان نميدهند، ولي اين اثر ارزشمند تاريخي در اول ارديبهشت سال 1377 در فهرست آثار ملي ايران به ثبت رسيدهاست.
راه دسترسي به معبد هندوهای بندرعباس
شمالیترین قسمت بندرعباس، راه دسترسی به معبد
اگر شما به بازديد از مكانهاي تاريخي علاقمنديد، راه دسترسي شما به معبد هندوها از طريق خيابان اصلي منطقه اداري – تجاري بندرعباس واقع در شمال اين شهر است كه از قديميترين راهها به حساب ميآيد. بنابراين دقيقترين آدرس معبد هندوها بدين شرح است: بلوار امامخميني، چهارراه برق، رو به روي بازار روز بندرعباس. در گذشته مردم بومي بندرعباس، افراد ساكن اين منطقه را گبر يا گور ميناميدند، به اين جهت به اين معبد، معبد گوران يا پرستشگاه بت گوران نيز لقب دادهاند و امروزه نيز بوميان، كمابيش آن را به همان نام ميشناسند.
تاریخچه معبد هندوهای بندرعباس
عکسی تاریخی از بنای قدیمی معبد هندوها
معبد هندوها، توسط یکی از تجار هندی به نام شیکارپور که اصالت او مربوط به غرب هند بود ساخته شد. هنگامی که معبد در حال ساخت بود، جمعیت هندیان ساکن این منطقه بالغ بر 100 نفر بود. آخرین جمعیت این ملیت بین سالهای 1300 تا 1344 در این منطقه سکونت داشتند و هنگامی که این شهر را ترک می کردند، بت ها و طاقچه معبد را نیز با خود بردند. پس از ترک معبد توسط هندوها، بنا به تدریج رو به تخریب گذاشت تا اینکه طی سالهای بعد در چند نوبت توسط سازمان میراث فرهنگی مورد مرمت و بازسازی قرار گرفت. این معبد بازنماییکننده روابط عالی تجاری میان ایران و هند و کشورهای شرقی است.
معماری معبد هندوهای بندرعباس
نمای داخلی معبد با طاقچهها و نقاشیها
در رابطه با معماری این بنا باید گفت که معبد به شکل مخروطی با رنگ سفید، شیارها و کنگرههای طولی ساخته شدهاست و مصالح به کاررفته در آن متشکل از لاشه سنگ، ملات گل و ساروج، سنگهای مرجانی و گچهای ضخیم و گچ لویی هستند. داخل ساختمان دارای یک اتاق چهارگوش است که گنبد معبد روی آن قرار دارد. در این اتاق، طاقچه، محراب و قابهای کور خودنمایی میکند. در اطراف این اتاق چهارضلعی نیز، چهار راهرو قرار دارد که در زمان استفاده از این معبد، زوار به دور آن زیارت میکردند. داخل راهروها نیز اتاقهای کوچکی به شکل حجره طلاب برهمنی تعبیه شده که با نقاشیهای مذهبی آن را تزئین کرده بودند. مهمترین نقاشی این معبد، خدای فلوتزن به نام «کریشنا» خودنمایی میکند. از داخل راهرو نیز راهی مارپیچ برای رسیدن به بام در نظر گرفته بودند. این راهرو که ساق معبد است، دارای جرزهایی با سبک معماری ایرانی است. در اطراف این بنای چهارضلعی، روی جرزها، چهار نورگیر نیز تعبیه شده و گنبد بزرگی با لایههای ذوزنقهای شکل و تزئینات هندو به چشم میخورد. در قسمت شرقی گنبد نیز تالار بزرگی با کاربری تالار اجتماعات ساخته شده بود که نقاشیهایی در آن وجود دارند که هر یک بازگوکننده فلسفه خاصی از اعتقادات مردم هند را در بر دارند.
بهترین زمان بازدید از معبد هندوهای بندرعباس
نورپردازی معبد و جلوه زیبای آن در بازدید شبانه
از آنجایی که اقلیم بندرعباس بسیار گرم و مرطوب است، بهترین زمان بازدید از معبد هندوهای بندرعباس، فصول سرد سال یعنی پاییز و زمستان است. اما اگر در فصول گرم سال به بندرعباس رفتهاید، بهتر است در ساعات ابتدایی یا انتهایی روز یا شب به بازدید معبد بروید که گرما و رطوبت این شهر کمتر آزارتان بدهد. بازدید شبانه معبد با نورپردازیهای جذابی که دارد جلوهای زیبا به معبد میبخشد که لذت دیدار آن را بیشتر میکند.
ساعات بازدید و قیمت بلیط معبد هندوهای بندر عباس
نقاشی داخل معبد هندوها
امکان بازدید از معبد همه روزهای هفته به جز تعطیلات رسمی برایتان فراهم است. ساعات مراجعه از 8 صبح الی 18 بعد از ظهر هستند و قیمت بلیط بر اساس آخرین قیمت سال 1400، نفری 5 هزار تومان است.
پرسشهای متداول
- بانیان ساخت معبد هندوها چه کسانی بودند؟
دو نفر هندی به نامهای «شول رام» و «دده رام» زمین را خریداری کرده و هزینه ساخت بنا را با کمک تجار هندی و از محل جمعآوری هدایای هندوها پرداخت کردند. در طی ساخت بنا کمکهای مالی بسیاری از طرف شیکارپور به سازندگان معبد رسید.
- سال ساخت بنا چه زمانی است؟
سال 1267 هجری شمسی، مقارن با حکومت محمدحسنخان سعدالملک، فرمانروای محلی بندرعباس.
- سبک معماری بنا چگونه است؟
اساس معماری بنای معبد، به خدای ویشنو تعلق دارد و نشانههای معماری ایرانی و اسلامی نیز در معبد به چشم میخورد.
نظرات کاربران(0 نظر)