عمارت کلاه فرنگی بی سیم چه عمارتی است؟

مدیر سایت مدیر وبسایت

تهران - شهر تهران

1 سال پیش

معرفی عمارت کلاه فرنگی بی سیم :

یکی از بناهای مورد استفاده در شهر تهران برای برقراری ارتباط با سایر شهرها و کشورها، عمارت کلاه فرنگی بی سیم بوده است. همچنین این بنا برای رفع مشکلات برقراری ارتباط نیز بنا شده بود. این ساختمان در قرن چهاردهم خورشیدی برابر با سال ۱۳۰۳ احداث گردید. بانی ساخت این مکان وزارت جنگ ایران بود. علت نام گذاری این ساختمان با عنوان (کلاه فرنگی)، شباهت گنبد این عمارت به کلاه هایی بود که از فرانسه وارد ایران شدند. در زمان های قدیم این بنا در باغی خرم و با صفا قرار داشت. به همین علت مردم به این مکان، باغ بی سیم نیز می گفتند. این بنا پس از گذشت سه سال به یک بنای مهم مخابراتی تبدیل شد.

همچنین عمارت کلاه فرنگی بی سیم موجب شکل گیری وزارت پست و تلگراف و تلفن و همچنین مرکز رادیو گردید. نخستین فردی که به عنوان وزیر این مکان منصوب شد، میرزا قاسم خان صور اسرافیل نام داشت. تا قبل از جنگ جهانی اول مخابرات بی سیم به سراسر استان ها و شهر های ایران برده شد. سپس مجهز کردن و پیشرفت آن عقب افتاد. از جمله عواملی که باعث کند شدن روند پیشرفت مخابرات در شهرها و استان ها شد؛ نبود برق به صورت شبانه روز در سایر شهر ها و استان ها بود.

عمارت کلاه فرنگی بی سیم کجاست؟

عمارت کلاه فرنگی بی سیم در تهران، خیابان دکتر شریعتی، خیابان شهید قندی و داخل محوطه وزارت ارتباطات قرار دارد. مسیر دسترسی به این مکان از سمت پل سید خندان میسر می باشد. شما می توانید برای رسیدن به پل سید خندان از اتوبوس استفاده کنید. هنگام رسیدن به پل سید خندان از  اتوبوس پیاده شوید سپس با کمی پیاده روی به ساختمان وزارت ارتباطات و همچنین عمارت کلاه فرنگی خواهید رسید.   

نمای آجری و زیبای عمارت کلاه فرنگی بی سیم

تاریخچه:

 عمارت کلاه فرنگی بی سیم در سال ۱۳۰۶ فعالیت خود را آغاز کرده است. قبل از آنکه این عمارت شروع به کار کند؛ اولین پیام را در سال ۱۳۰۵ از سوی روسیه دریافت کرده است. هنگام بنا شدن این مکان تعدادی کابل از روسیه خریداری شد. اولین دکل مخابراتی به ارتفاع ۱۲۰ متر نیز در عمارت کلاه فرنگی بنا گردید. پس از مدتی با پیشرفته شدن علم و اختراع دستگاه های مدرن و قوی؛ تجهیزات این عمارت از طریق کشور فرانسه به روز شدند. 

قبل از آنکه عمارت کلاه فرنگی بی سیم به یک اداره مهم تبدیل شود؛ مردم برای بیان اعتراضات خود در این عمارت تجمع می کردند. در آن زمان به این عمارت (تلگرافخانه) می گفتند. 

برای بهبود عملکرد این عمارت، شخصی به نام اعتضادالسلطنه تعدادی از جوانان را برای فراگیری راهکارهای رسانه ای به فرانسه فرستاد. همچنین مسیر خطوط تلگراف در زمان صدارت امیر نظام گروسی، تا شمیران و تبریز گسترش پیدا کرد.

عمارت کلاه فرنگی بی سیم یکی از مکان های بسیار مهم و با ارزش در زمینه ارتباطات محسوب می شود. به همین دلیل این عمارت در تاریخ ۱۷ خرداد ماه سال ۱۳۷۹ به فهرست آثار ملی ایران افزوده شده است.

معماری:

عمارت کلاه فرنگی بی سیم در زمین های قاجاری بنا شده است. مساحت کل زمین حدود ۲۱۱۵۴۴ متر مربع می باشد. مساحت این عمارت نیز حدود ۶۵۰ متر مربع است. بر اساس نظریات و احتمالات، معماری این عمارت بر عهده ابراهیم معمار باشی بوده است. همچنین یکی از شرکت های آلمانی به نام هوختیف، مسئولیت پیمانکاری این عمارت زیبا را بر عهده داشته است. طراحی این عمارت برگرفته از معماری دوران  پهلوی اول میباشد. اساس طراحی اکثریت بناهای آن زمان؛ الهام گرفته از سبک معماری غربی بوده است. معماری نمای بیرونی این عمارت به صورت متقارن می باشد. پایه تقارن این عمارت، ورودی آن است. مکان برخورد این تقارن گنبد زیبای این عمارت می باشد که جلوه ای بسیار زیبا  و دیدنی دارد.

عکسی قدیمی از  عمارت کلاه فرنگی

تزئیناتی بسیار چشم نواز در قسمت سردر اصلی ورودی این بنا طراحی شده است. در هر دو طرف از قسمت ورودی اصلی این عمارت، سه عدد پنجره قرار دارد. از جمله مصالح استفاده شده برای ساخت عمارت کلاه فرنگی بی سیم آجر می باشد. استفاده از آجر برای ساخت بنا از زمان قاجار به روی کار آمده است. یکی دیگر از طراحی های بسیار زیبا و جذاب این عمارت منبت کاری ها و نقش و نگاری های برجسته و گچ بری ها می باشند. سردر شمالی این عمارت با سنگ های حجاری تزیین شده است. معماری سقف این عمارت به صورت شیبدار و از جنس فلز می باشد. در سال ۱۳۱۶ بخش های مختلفی در قسمت های شمالی و شرقی این عمارت افزوده شده است. موزه پست و ارتباطات نیز در همین عمارت قرار دارد. 

:بهترین زمان بازدید از عمارت کلاه فرنگی بی سیم

امکان بازدید از عمارت کلاه فرنگی بی سیم در تمام فصل ها امکان پذیر می باشد. اما نکته قابل توجه برای بازدید کنندگان این است که قبل از بازدید باید هماهنگی های لازم را با مدیریت این عمارت انجام دهند. 

ساعات بازدید و بلیط عمارت کلاه فرنگی بی سیم :

عمارت کلاه فرنگی بی سیم هم اکنون دفتر وزیر ارتباطات است. بازدید از این بنا باید با هماهنگی قبلی صورت گیرد. ساعات بازدید بر اساس ساعات اداری است. در حال حاضر اطلاعاتی درباره هزینه ورودی این بنا در دسترس نمی باشد. 

گردشگران غیر تهرانی بازدید از عمارت کلاه فرنگی بی سیم :

گردشگران غیر تهرانی که برای بازدید از عمارت کلاه فرنگی بی سیم به تهران می آیند باید در نظر داشته باشند، امکان بازدید بدون هماهنگی قبلی با مدیریت این عمارت امکان پذیر نیست. شما می توانید از دیگر جاذبه های دیدنی اطراف این بنا نیز بازدید نمایید. مانند: باغ موزه دفاع مقدس، باغ موزه قصر و موزه رضا عباسی. بازدیدکنندگان می توانند با اجاره ویلا استخردار در اطراف تهران و اجاره ویلا استخردار اطراف تهران با خیالی آسوده به بازدید از این عمارت و جاذبه های اطراف آن بپردازید.

فضای داخلی موزه ارتباطات

پرسش های متداول:

قدمت عمارت کلاه فرنگی بی سیم به چه دورانی باز می گردد؟ قدمت این عمارت به دوران پهلوی اول ( رضا شاه پهلوی ) باز می گردد.

آیا این عمارت به جاذبه های دیگری نیز دسترسی دارد؟ بله؛ باغ موزه دفاع مقدس، باغ موزه قصر و موزه رضا عباسی از جاذبه های گردشگری نزدیک به عمارت کلاه فرنگی هستند. 

 

 

ارسال نظرات(0 نظر)

لطفا سوال یا تجربه خود از این منطقه گردشگری را در فرم زیر درج کنید






نظرات کاربران(0 نظر)

موقعیت مکانی اقامتگاه

ویلا های مرتبط

مشاهده بیشتر