معرفي حمام گله داری بندرعباس
هرمزگان - بندرعباس
3 سال پیششرحی پیرامون حمام گلهداری بندرعباس
حمام گلهداری، یکی از مکانهای تاریخی بندرعباس است که در جنوب بندرعباس و در محله شاهی یا اوزیها قرار دارد. استان هرمزگان در حاشیه نیلگون خلیجفارس و دریای عمان، یکی از استانهای زیبای جنوب با مکانهای تاریخی زیاد و تفریحات آبی بینظیر است که فرصت خوبی به گردشگران میدهد تا چند روزی را بدون دغدغههای روزمره زندگی، به گردش، تفریح و شادی سپری کنند. در این مقاله به معرفی حمام گلهداری بندرعباس و ویژگیهای این حمام میپردازیم. با ما همراه باشید!
تاریخچه حمام گلهداری
در گذشته که آب لولهکشی شهری وجود نداشت و مردم برای استحمام، به حمامهای عمومی میرفتند، حمامها یکی از محلهای تجمعات دوستانه و به نوعی تفریح نیز محسوب میشدند. گاهیاوقات مردم مخصوصاً خانمها حمام را قرق کرده و یک روز کامل خود را در حمام در کنار دوستانشان سپری میکردند.
حمامهای قدیمی فقط مکانی برای استحمام نبودند؛ بلکه جایی نزدیک به مسجد و بازار ساخته میشدند و در واقع محلی برای بازدید، گفتگو، ردوبدل کردن اخبار و اطلاعات، حجامت و فصد، مشت و مال، ماساژ، تفریح یک روزه و سایر امور از این دست بودند.
مردم قدیم، حمام را نظافتی مقدس میدانستند، از اینرو به درآمد حمام چشمداشتی نداشتند؛ زیرا معتقد بودند ممکن است افرادی برای استحمام و غسل به حمام مراجعه کنند که توان پرداخت حقالزحمه حمام را نداشته باشند. از اینرو جلوی درب ورودی حمام، خود را سرگرم میکردند تا هرکس که نمیخواهد پول حمام را پرداخت کند، هنگام خروج شرمنده نشود.
حمامها همچنین محلی برای حنا بستن دامادها در شب عروسی بودند و بنابراین در چنین زمانهایی، جشنهای باشکوه در حمامها ترتیب داده میشدند و به کارکنان حمام انعام میدادند.
نمای داخلی حمام گلهداری
پس از دهه 40 شمسی و با ورود آب لولهکشی، به تدریج حمامهای منزل، جای حمامهای عمومی را گرفتند و استفاده از این حمامها آنقدر کمرنگ شد که طی چند دهه گذشته به کلی منسوخ شدهاند. از آنجایی که قدمت حمام گلهداری بندرعباس، به دوره قاجار میرسد، در دهه 70 شمسی، یعنی دقیقاً در سال 1374، سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، حمام گلهداری بندرعباس را در فهرست آثار ملی به ثبت رساند و امروزه به نام «موزه مردمشناسی» شناخته میشود.
وجه تسمیه حمام گلهداری
حمام گلهداری را تاجری معروف به نام«شیخ احمد گلهداری»در اواخر قرن سیزدهم قمری در دوره قاجار بنا و به مسجد گلهداری وقف نمود و به پاسداشت نام آن تاجر، اسم حمام را حمام گلهداری گذاشتند. بومیان بندرعباس اظهار میدارند که در گذشته این حمام رونق بسیاری داشته است و زنان بندرعباس، با تشریفات زیادی یک روز کامل خود را در حمام سپری میکردند.
فضای داخلی حمام گله داری
معماری حمام گلهداری
معماری حمام گلهداری نیز مانند همه حمامهای قدیمی، به سبکی ساخته شد که دارای یک فضای گنبدی شکل و چندین راهرو،گرمخانه، خزینه و بینه بود. گنبد را از این جهت میساختند تا به وسیله پنجرههایی که در قسمت گنبدی تعبیه میکردند، از گرما و نور خورشید برای گرمتر وروشنتر شدن حمام بهره ببرند. درست در زیر گنبد، حوضچهای را به شکل چند ضلعی میساختند و درون آن را پر از آب داغ میکردند. کف حمام را از سنگ مرمر، سنگهای اسفنجی استخراج شده از خلیجفارس، گچهای دستکوب و ساروج و آجرفرش میساختند و حمام گلهداری نیز چنین ساختاری داشتهاست. حمام گلهداری دارای 5 گنبد و به وسیله دالانهایی به هم مرتبط است.
موزه مردمشناسی بندرعباس، حمام گلهداری
راه دسترسی به حمام گلهداری
اگر بخواهید از این بنای تاریخی قدیمی دیدن کنید، بهترین راه دسترسی به حمام گلهداری این است که ابتدا وارد بندرعباس شوید و سپس از آنجا به قسمت جنوب شهر رفته و وارد محله شاهی یا اوزیها شوید. چنانچه در بندرعباس ساکن نیستید یا در آنجا اقوام و خویشان ندارید و به دنبال محلی برای اسکان هستید، میتوانید با اجاره باغ در بندرعباس، علاوه بر لذت سکونت چند روزه در باغ و ویلا، از تمام مکانهای دیدنی شهر و جزایر اطراف آن دیدن کنید.
این در حالی است که اجاره کوتاهمدت در بندرعباس، چه سوئیت و چه ویلا یا باغ، فرصتی است که به شما امکان میدهد چند روزی را در سواحل نیلگون جنوب به تفریح بپردازید و از جاذبههای جنوب لذت ببرید. بدون شک، استان هرمزگان دارای مکانهای توریستی زیبا و تفریحات آبی زیادی است که میتواند خاطره یک سفر دلپذیر و خیالانگیز را در ذهن شما حک کند.
نمای بالایی حمام گله داری
نظرات کاربران(0 نظر)