آیا مراسم برف چال و زن شاهی در استان مازندران برگزار می شود؟
مازندران - آمل
2 سال پیشمعرفی مراسم برف چال و زن شاهی :
یکی از مراسم های زیبا و دیدنی در استان مازندران، مراسم برف چال و زن شاهی می باشد. برگزاری مراسم برف چال توسط مردان روستای آب اسک و نیاک برگزار می شود. اهالی روستا در یک تاریخ مشخص در فصل بهار، گرد یکدیگر جمع می شوند. مردان برف های باقی مانده از زمستان را در چاله های دامنه کوه دماوند می ریزند. درب این چاله ها را می پوشانند. پس از انجام این مراحل، اهالی روستا به اقامه نماز ظهر می ایستند. پس از اقامه نماز جماعت، سفره هایی بزرگ پهن می کنند و غذاهای نذری را می خورند. اهالی روستای آب اسک و نیاک اعتقاد دارند؛ آب مقدس است. آنان برای تامین آب مورد نیاز دامداری و کشاورزی شان، این مراسم را برگزار می کنند. اهالی روستا این مراسم را به صورت دسته جمعی و به دور از هر گونه کینه و نیرنگ انجام می دهند.
یکی از مراسم های بسیار شاد و مفرح در استان مازندران، مراسم برف چال و زن شاهی می باشد. در مراسم زن شاهی تمام زنان روستا، یک زن را به عنوان حاکم انتخاب می کنند. اهالی روستا حاکم را به جایگاه حکومتش، در درویش باغ می برند. حاکم باید مقتدر، صادق و استدلال گر باشد. در این مراسم هیچ مردی حق ورود ندارد. اگر مردی آگاهانه یا نا آگاهانه وارد مراسم شود، تنبیه می گردد. در این مراسم حاکم زنان به خانه های عزاداران، نو عروسان و مریض داران سر می زند. حاکم تعدادی از دوشیزه های روستا را به عنوان سرباز و نگهبان روستا انتخاب می کند. در این بین، زنان روستا به رقص و پایکوبی می پردازند و آواز های مخصوص می خوانند. این مراسم با صرف نهار به پایان می رسد.
اجرای مراسم برف چال.
مراسم برف چال و زن شاهی در کجا برگزار می شود؟
مراسم برف چال و زن شاهی هرساله در کشور ایران و استان مازندران در روستای آب اسک و نیاک برگزار می شود. هر یک از استان های کشور ایران عزیزمان دارای رسم و رسومات مخصوص به خود هستند. لازم به ذکر است، این دو مراسم قدمت دیرینه ای دارند. شرکت کنندگان و اهالی این روستا در هر جایی که باشند، برای برپایی این مراسم به دیار خود باز می گردند.
تاریخچه:
اطلاعاتی از پیشینه مراسم برف چال و زن شاهی از اهالی روستا دریافت شده است. به گفته اهالی، این مراسم توسط عارف و زاهدی در قرن نهم هجری به نام سید حسن ولی پایه ریزی شده است. بر اساس گفته های اهالی روستا، مردم برای رفع مشکل کم آبی دامداری در فصل تابستان، به کندن حفره هایی در زمین برای ذخیره برف می پرداختند. اما زمین مناسب برای حفر کردن چاله پیدا نمی کردند. سید حسن ولی با عصای خود زمینی بدون کلوخ و سنگ را نشان اهالی روستا میدهد. از اهالی روستا می خواهد تا هر سال عمل ذخیره برف را در این زمین انجام دهند؛ طی این مراسم گوسفندی قربانی کنند و از مردم روستای نیاک برای صرف صبحانه با نان و پنیر و عسل پذیرایی نمایند. اهالی روستا، یافتن زمین مناسب و بدون سنگ را لطفتی بزرگ از سوی سید حسن ولی می دانستند.
بنابراین مردم روستا، مراسم برف چال و زن شاهی را هر سال زیبا تر برپا می کنند. در حال حاضر این مراسم پس از گذشت ۶۰۰ سال همچنان برگزار می شود. اهالی روستا اعتقاد خاصی به سید حسن ولی دارند. آن ها معتقدند، نذری که به نام او باشد؛ مستجاب می شود. اهالی روستا عصای ایشان را در مکانی کنار مزارش محافظت می کنند. آنان عصای ایشان را به آب می زنند و می نوشند و معتقدند که حاجت روا می شوند. زمان برگزاری این مراسم در نیمه اول یا دوم اردیبهشت ماه است. برپایی این مراسم در روز جمعه می باشد تا شرکت کنندگان بتوانند در مراسم حضور پیدا کنند.
رقص و پایکوبی در مراسم زن شاهی.
آداب و رسوم و نحوه اجرای مراسم:
اولین قدم جهت برگزاری مراسم برف چال و زن شاهی تعیین روز برپایی مراسم است. البته تعیین روز برپایی مراسم بستگی به شرایط آب و هوایی روستای آب اسک و نیاک دارد. ولی عموما این مراسم در نیمه اول یا دوم اردیبهشت ماه هر سال و ترجیحا در روز جمعه برگزار می گردد. علت برپایی این مراسم در روز جمعه، شرکت کردن تمامی اهالی روستا در این مراسم است. بعد از آنکه تاریخ برپایی مراسم مشخص شد، اهالی این روستا هر جا که باشند، به روستا می آیند تا در انجام این مراسم شرکت کنند. دومین قدم، اطلاع رسانی به اهالی روستا و شرکت کنندگان است. شیوه آگاهی دادن به اهالی روستا به این صورت است که فردی با بلندگو در تمامی نقاط روستا به راه می افتد و فریاد می زند: نذری های خود را آماده کنید، فردا مراسم برف چال انجام میدهیم.
در زمان قدیم برای آگاه سازی اهالی از برپایی مراسم برف چال و زن شاهی، روی پشت بام خانه ها یا حمام ها می رفتند و فریاد می زدند تا اهالی روستا باخبر شوند. تهیه غذای این مراسم بر عهده زنان روستا است. زنان غذا ها را از شب قبل آماده می کنند؛ مردان روستا صبح روز بعد غذا ها را با خود به محل برگزاری مراسم برده و میل می کنند. اکثریت این غذا ها نذورات اهالی روستا می باشد. آنان معتقدند این غذا ها متبرک هستند و باعث شفای بیماران و رفع مشکلات می شوند. همچنین پخت نان با آرد نذری و آب چشمه در کنار مزار سید حسن ولی با کمک و همیاری زنان روستا صورت می گیرد.
مزار سید حسن ولی.
شرکت کنندگان غیر تهرانی در مراسم برف چال و زن شاهی :
مسافران و گردشگران غیر تهرانی که برای شرکت در مراسم برف چال و زن شاهی به استان مازندران سفر می کنند، می توانند برای سهولت در جا به جایی و بهره مندی از امکانات رفاهی، اقدام به اجاره ویلا ساحلی استخردار در مازندران نمایند. اگر دوست دارید در محیطی جنگلی اقامت داشته باشید، پیشنهاد ما به شما: اجاره ویلا جنگلی استخردار مازندران است. همچنین با اجاره ویلا استخردار مازندران ، می توانید از شرکت در این مراسم لذت ببرید.
سوالات متداول:
قدمت برگزاری مراسم برف چال و زن شاهی از چه زمانی می باشد؟ پیشینه این مراسم مربوط به 600 سال قبل است.
بانی برگزاری مراسم برف چال کیست؟ این مراسم توسط زاهدی به نام سید حسن ولی پایه ریزی شده است.
نظرات کاربران(0 نظر)