چرا باید حداقل یک بار آرامگاه سعدی (سعدیه) را ببینیم؟
فارس - شیراز
5 ماه پیشچرا باید حداقل یک بار آرامگاه سعدی (سعدیه) را ببینیم؟
وقتی تصمیم می گیرید به شیراز سفر کنید، قطعا یک لیست از مکان های دیدنی این شهر می نویسید تا همه آن ها را ببینید؛ اما گاهی فرصت در سفر کوتاه است و وقت نمی کنید که به همه آن ها سر بزنید. با این اوصاف بازدید از بعضی مکان ها مانند سعدیه را نمی توان از دست داد. سعدیه که سعدی در آن آرمیده، بنایی بسیار باشکوه است که می توان از آن به عنوان یکی از بهترین آثار تاریخی شیراز یاد کرد. احتمال دارد برای شما سوال پیش بیاید که چرا باید حداقل یک بار آرامگاه سعدی (سعدیه) را ببینیم؟ همراه ما باشید تا به این پرسش پاسخ دهیم.
گردشگران زیادی که اهل شعر و شاعری هستند، برای اینکه ارادت خود را به این شاعر نشان دهند، به سعدیه می آیند و لحظات آرامش بخشی را در آن سپری می کنند. حتی اگر اهل شعر و شاعری نیستید، دیدن کردن از بنای منحصر به فرد آرامگاه سعدی، چشمان شما را نوازش خواهد کرد.
عمارت با عظمت سعدیه
آنچه در این مطلب خواهید خواند
- معرفی آرامگاه سعدی
- آرامگاه سعدی کجاست؟
- سعدی شیرازی کیست؟
- تاریخچه آرامگاه سعدی
- معماری آرامگاه سعدی
- بخشهای آرامگاه سعدی
- ساعات بازدید و بلیط آرامگاه سعدی
معرفی آرامگاه سعدی
شاید برای شما جالب باشد بدانید جایی که امروز به عنوان آرامگاه سعدی می شناسید، در گذشته محل زندگی سعدی بوده است. در واقع سعدی اکنون در محلی آرمیده که روزگاران خود را در آن می گذرانده است. این بنا با الهام از معماری سنتی و مدرن طراحی شده و به همین خاطر در نگاه اول شما را جذب خود خواهد کرد.
آرامگاه سعدی کجاست؟
قطعا یکی از دغدغه های شما این خواهد بود که چگونه خود را به سعدیه برسانید. اگر به صورت کلی بخواهیم بگوییم، این بنا در استان فارس، شمال شرق شهر شیراز، خیابان بوستان و جنب باغ دلگشا قرار دارد.
اگر وسیله نقلیه شخصی ندارید، نگران نباشید؛ با استفاده از وسیله نقلیه عمومی می توانید به سعدیه بروید. در ادامه به شما خواهیم گفت که چگونه باید این کار را انجام دهید.
اتوبوس: اتوبوس های خطوط پایانه شهید دستغیب و پایانه نمازی شما را به سعدیه می رسانند. وقتی سوار این اتوبوس ها شدید باید در ایستگاه سعدیه پیاده شوید. سپس با پیاده روی یک مسیر کوتاه، به آرامگاه می رسید.
مترو: ایستگاه ولیعصر به سعدیه نزدیک است. اگر از مترو استفاده می کنید باید بدانید که با پیاده شدن از آن باید حدودا 5/3 کیلومتر مسافت را طی کنید که به سعدیه برسید.
پیشنهاد ما به شما این است که اقامتگاهی در نزدیکی بناهای تاریخی شیراز رزرو کنید تا از لحاظ رفت و آمد به مشکل بر نخورید. در سایت ویلایار نزدیک ترین اقامتگاه به آثار تاریخی این شهر توریستی را پیدا کرده و با چند کلیک آن را برای خود یا عزیزان تان رزرو کنید.
سفر به شیراز در فصل بهار
سعدی شیرازی کیست؟
سعدی در واقع فردی به نام مشرف (شرف) الدین مصلح شیرازی بود که در قرن 7 هجری قمری زندگی می کرد. دلیل معروفیت این شخص، شعرها و نوشته های او است که نه تنها در گذشته، بلکه تاکنون نیز بین مردم طرفداران زیادی دارد. تصور کنید که یک فرد چقدر باید خوش ذوق و خوش سخن باشد که آثار او پس از گذشت قرن ها همچنان در بین مردم محبوب باشد!
در مورد تاریخ تولد او برخی از منابع می گویند که وی در سال 585 هجری قمری چشم به دنیا گشوده است. بعضی از اسناد و مدارک هم نشان می دهند که او در سال 606 به دنیا آمده است. طبق گفته محققان، او در سال 691 هجری قمری چشم از جهان فرو بست.
احتمالا برای شما جالب خواهد بود که بدانید سعدی زندگی خود را چگونه گذرانده که توانسته چنین فرد معروف و مشهوری شود؟ همراه ما باشید تا قصه زندگی او را به صورت خلاصه برای شما تعریف کنیم.
سعدی در شیراز در خانواده ای مذهبی به دنیا آمد. متاسفانه در سنین کم نیز پدر خود را از دست داد.
سعدی علاقه زیادی به درس و سواد آموزی داشت. به همین خاطر در زمان کودکی به مکتب می رفت. رفته رفته با گذر سن، او در دوره نوجوانی وقت خود را صرف پژوهش و علم اندوزی در مورد دین کرد.
در سال 627 هجری قمری ایران دچار جنگ و آشوب شد. در این زمان سعدی تصمیم گرفت از شیراز برود. به همین خاطر او از سال 1126 میلادی چمدان خود را بست و راهی شهر های خاور نزدیک، خاورمیانه، هندوستان، مصر، حبشه و شمال آفریقا شد. سعدی 30 سال از عمر خود را صرف سفر کرد. شاید بتوان گفت آثار محبوب او مانند گلستان و بوستان، نتیجه افق دیدی است که او از این سفرها به دست آورده بود.
طبق گفته های سعدی در گلستان، متوجه می شویم که سفرها برای او راحت نیز نبوده اند. برای مثال سعدی در قسمتی از گلستان نوشته است که روزی در سفر کفش نداشت و از این موضوع ناراحت بود. در همین حین فردی را بدون پا دید. به همین خاطر خدا را شکر گفته و دیگر گله مندی نکرد. آن طور که نوشته های این شاعر و نویسنده گرانقدر نشان می دهند، او فردی مومن بوده که محبت و دوستی را سرلوحه زندگی خود قرار داده بود. علاوه بر آثار ارزشمند، شخصیت بزرگ او باعث شده که اکنون از وی به احترام یاد کنند.
سعدی در مدرسه نظامیه بغداد درس خواند و از طریق حقوق و مستمری که از این مدرسه به او پرداخت می کردند، روزگار خود را می گذراند.
سعدی استاد خوش سخن
روز سعدی
ایرانیان به دلیل ارادتی که به سعدی داشتند، یک روز را در تاریخ به اسم این هنرمند ایرانی، نام گذاری کردند. در واقع در سال 1381 مرکز سعدی شناسی ایران، اول اردیبهشت را به سعدی اختصاص داد. سال ها بعد در سال 1389 جلسه ای با حضور شاعران جهان در شیراز برگزار شد. در این روز نیز نهادهای فرهنگی داخلی و خارجی اعلام کردند که یکم اردیبهشت، روز سعدی است.
تاریخچه آرامگاه سعدی
همان طور که گفتیم، سعدیه مکانی بود که سعدی سال های آخر عمرش را در آن گذراند و سپس نیز همان جا به خاک سپرده شد. آرامگاهی که اکنون مشاهده می کنید، نتیجه سال ها بازسازی است. در واقع شکل امروزی بنا، با شکل اولیه آن تفاوت زیادی دارد.
در قرن هفتم شخصی به نام خواجه شمس الدین محمد صاحب دیوانی دستور داد که برای قبر سعدی، بنایی بسازند.
سپس در سال 998 یکی از حاکمان فارس به نام یعقوب ذوالقدر دستور داد که مقبره سعدی را نابود و تخریب کنند.
در سال 1187 هجری قمری، کریم خان زند بنایی زیبا از جنس گچ و آجر بر روی قبر سعدی ساخت. این بنا نیز دو طبقه داشت.
سال ها بعد در اوایل حکمرانی پادشاهان قاجاری، یکی از علمای شیراز حکمی صادر کرد که مضمون آن نابودی آرامگاه حافظ بود. این عالم شیرازی به دلیل اینکه سعدی اهل تسنن بود، این حکم را صادر کرد.
پس گذشت چند وقت، علی اکبر خان قوام الملک شیرازی نیز اشعار سعدی را که در ستایش پیامبر اسلام گفته شده بود، روی سنگی حک کرد و آن را در آرامگاه قرار داد.
زمان گذشت تا در سال 1301 فردی به نام فتحعلی خان صاحب دیوان آرامگاه را بازسازی کرد.
سپس حبیب الله قوام الملک خان نیز تغییراتی در بنا به وجود آورد.
طبق اسناد و مدارک مربوط به سعدی، گفته می شود که مردم در گذشته معتقد بودند حوض آرامگاه خواص شفابخشی دارد. به همین خاطر ابن بطویه، در مورد این نکته نوشته است که مردم لباس های خود را در این حوض می شستند تا از خواص آن بهره مند شوند.
بازدید از آرامگاه سعدی شیرازی
معماری آرامگاه سعدی
وقتی وارد آرامگاه می شوید، یکی از سوال هایی که برای شما پیش می آید این است که چه کسی توانسته در گذشته با امکانات محدود، چنین بنای خاص و منحصر به فردی بسازد؟ همان طور که گفتیم، بنا تغییرات زیادی داشته است اما شکل کنونی آن نتیجه زحمات افرادی است که در ادامه آن ها را معرفی می کنیم.
طبق اسناد و مدارک، در سال 1329 بود که انجمن آثار ملی ایران همراه با فردی به نام علی اصغر حکمت تصمیم به بازسازی بنا گرفتند. آن ها بنایی با الهام از کاخ چهل ستون ساختند. در اردیبهشت ماه سال 1331 نیز از این بنا رونمایی شد. البته ورودی این بنا را فردی فرانسوی به نام آندره گدار طراحی کرده است.
اگر به صورت کلی بخواهیم بگوییم، وقتی از بیرون به بنا نگاه می کنید، ساختمانی مکعبی شکل می بینید. نکته جالب این است که وقتی وارد ساختمان می شوید، بنایی هشت ضلعی مشاهده می کنید.
اگر دل تان می خواهد این استاد سخن را ببینید، خبر خوبی برای شما داریم. مجسمه سعدی نیز در این بنای تاریخی وجود دارد که ساخت آن را فردی به نام استاد ابوالحسن صدیقی برعهده داشته است.
حوض ماهی در آرامگاه سعدی
بخشهای آرامگاه سعدی
آرامگاه سعدی به شکلی طراحی شده است که شما با حضور در آن، از هیاهوی دنیا غافل خواهید شد. همراه ما باشید تا با توصیف این بنا، شما را برای لحظاتی مهمان این مکان تاریخی کنیم.
همانطور که گفتیم، داخل بنا به صورت هشت ضلعی است. وقتی وارد این بنای هشت ضلعی می شوید، در مرکز عمارت، مقبره سعدی را مشاهده می کنید. زمانی که سر خود را بالا می گیرید، سقفی با کاشی های فیروزه ای را خواهید دید که این کاشی ها باعث شده اند سقف مانند دریا چشم نواز و زیبا باشد.
کتیبه های زیادی در آرامگاه به چشم می خورند. روی آن ها نیز اشعار زیبای سعدی خطاطی شده اند. یک کتیبه روی قبر سعدی وجود دارد که کار ساخت آن را علی اصغر حکمت برعهده گرفته بود. روی این کتیبه نیز یکی از اشعار سعدی را نوشته اند که آن را با هم می خوانیم:
کل شی هالک و انت الباقی کریم السجایا، جمیل الشیمنبی البرایا، شفیع الامم
وقتی به سمت چپ آرامگاه می روید، یک حوض ماهی بسیار دل انگیز را می بینید. این حوض نیز قصه خودش را دارد. مردم شیراز معتقد بودند که باید شب چهارشنبه سوری در آن شستشو انجام دهند. در واقع آب موجود در حوض از قناتی سرچشمه می گرفت که برای مردم تقدس زیادی داشت. نورگیری نیز بالای این حوض ساخته اند که باعث دل باز تر شدن این آرامگاه شده است.
در نزدیکی حوض ماهی دو ساختمان آجری را خواهید دید. امروزه یکی از آن ها به عنوان دفتر و دیگری به عنوان کتابخانه عمومی مورد استفاده قرار می گیرد. نام آن نیز کتابخانه سعدیه است.
زیرزمینی در سعدیه وجود دارد که از آن به عنوان یک چایخانه سنتی استفاده می شود.
اگرچه که سعدیه را به دلیل سعدی می شناسند؛ اما شاید برای شما جالب باشد که بدانید آرامگاه شاعری به نام شوریده شیرازی نیز در این مکان تاریخی وجود دارد که بازدید از آن خالی از لطف نیست.
بازدید از مقبره سعدی شیرازی
ساعات بازدید و بلیط آرامگاه سعدی
قبل از اینکه به یک بنای تاریخی بروید، حتما در مورد ساعت بازدید آن جستجو کنید تا با در بسته رو به رو نشوید. می توانید از سعدیه از ساعت 8 الی 19:30 دیدن کنید. در سال 1399 توریست های خارجی با 50 هزار تومان و توریست های داخلی با 5 هزار تومان می توانستند از این بنا دیدن کنند. به احتمال زیاد این هزینه هم اکنون با افزایش رو به رو شده است.
بعضی از روزها سعدیه تعطیل است که در ادامه لیستی از آن ها را برای شما تهیه کرده ایم.
- تاسوعا و عاشورا
- شهادت امام علی (ع)
- رحلت پیامبر (ص)
- رحلت امام خمینی (ه)
- شهادت امام جعفر (ع)
یکی از دغدغه های هر مسافری پیدا کردن یک اقامتگاه با قیمت مناسب و امکانات رفاهی عالی است؛ اما نگران نباشید، خبر خوبی برای شما داریم. شما می توانید به راحتی در سایت ویلایار اقدام به اجاره ویلا در شیراز کنید. با اجاره ویلا شیراز، خودتان را مهمان یک سفر هیجان انگیز کنید.
پرسش های متداول
- آیا بازدید از سعدیه رایگان است؟
خیر برای حضور در این مکان باید بلیط تهیه کنید.
- بهترین زمان سفر به شیراز چه فصلی است؟
توصیه می شود که اوایل بهار تا اواخر اردیبهشت به شیراز بروید. در این فصل می توانید آب و هوای بسیار لذت بخشی را تجربه کنید.
نظرات کاربران(0 نظر)