کاخ ییلاقی به نام عمارت کلاه فرنگی عشرت آباد
تهران - شهر تهران
2 سال پیشمعرفی عمارت کلاه فرنگی عشرت آباد :
یکی از بنا های تاریخی مربوط به دوران قاجار عمارت کلاه فرنگی عشرت آباد نام دارد. این بنا در سال ۱۲۹۱ و به دستور ناصرالدین شاه قاجار ساخته شده است. این عمارت در باغ عشرت آباد و در میان درختانی بلند و تنومند قرار دارد. در اطراف این کاخ، سی خانه با دو اتاق کوچک وجود دارد. هریک از این خانه ها به یکی از زنان ناصرالدین شاه تعلق داشته است. حوضی در مرکز حیاط این عمارت قرار دارد. این حوض دارای فواره هایی گوناگون می باشد. درب ورودی و پنجره های این خانه ها به سوی حوض باز می شدند. جنس در و پنجره های این خانه ها از چوب بوده است. این بنا به صورت چهار طبقه ساخته شده که طبقه سوم آن شاه نشین می باشد. این طبقه آینه کاری و منبت کاری متفاوتی از سایر طبقه ها دارد.
عمارت کلاه فرنگی عشرت آباد مانند سایر کاخ ها همچون کاخ سلطنت، قصر فیروزه یا کاخ نیاوران در اطراف تهران قرار دارد. کاربری این عمارت ها بیشتر برای اجرای مراسم و ییلاق بوده است. این عمارت دارای سقفی شیبدار می باشد. عمارت کلاه فرنگی مکانی برای برپایی جشن ها، عروسی ها، تفریح و ییلاق شاه بوده است.
عمارت کلاه فرنگی عشرت آباد کجاست؟
یکی از عمارت هایی که باعث جلب توجه بسیاری از گردشگران شده است، عمارت کلاه فرنگی عشرت آباد می باشد. این عمارت جذاب و دیدنی در شرق تهران قرار دارد. شما می توانید برای بازدید از این عمارت به: میدان سپاه و پادگان ولیعصر ( پادگان عشرت آباد)، مراجعه کنید. البته در حال حاضر به علت کاربری نظامی، امکان بازدید از این بنا وجود ندارد. ولی شما می توانید از معماری خارجی این بنا دیدن نمایید. هم اکنون شرایط برای بازدید از فضای داخلی عمارت مهیا نمی باشد.
عمارت کلاه فرنگی عشرت آباد در میان پادگان
تاریخچه:
عمارت کلاه فرنگی عشرت آباد در باغ عشرت آباد، در منطقه شمال شرقی تهران قدیم و در منطقه شرقی تهران کنونی قرار دارد. در این عمارت، مراسم های عروسی و پایکوبی برپا می شده و یکی از مکان های مورد علاقه شاه برای تفریح محسوب می شده است. در واقع ناصرالدین شاه برای سپری کردن روزهای گرم و سوزان تابستان؛ در این عمارت اقامت می کرده است. این عمارت ییلاقی پس از زوال حکومت قاجار، توسط نیروهای نظامی مصادره شده است.
پس از انحطاط خاندان قاجار این عمارت تغییر کاربری پیدا کرد و به شهربانی یا عشرت آباد، تبدیل شد. از این رو قدمت این عمارت با کاربری نظامی ادامه پیدا کرده است. به زندان داخل این پادگان نیز زندان عشرت آباد می گفتند. در سال ۱۳۴۲ آیت الله خمینی به مدت یک ماه و هفت روز در این زندان، اسیر بودند. پس از گذشت مدتی این سرباز خانه، به نیروهای گارد پهلوی تحویل داده شد. در سال ۱۳۵۷ تسخیر این پادگان توسط انقلابیون یکی از دشوار ترین کارها بود.
سرگذشت عمارت کلاه فرنگی عشرت آباد با پیروزی انقلاب، به دست نیروهای سپاه پاسداران افتاد. پس از مدتی این مکان به نیرو هوایی سپاه تحویل داده شد و سپس به نام پادگان ولیعصر مورد استفاده قرار گرفت. این عمارت در تاریخ ۲۳ فروردین ماه سال ۱۳۴۶ در لیست آثار ملی ایران به شماره ۶۴۸ ثبت شده است. در حال حاضر از کل این مجموعه و خانه های اطرافش، تنها کاخ اصلی باقی مانده است.
معماری :
عمارت کلاه فرنگی عشرت آباد یکی از شاهکار های معماری دوران قاجار است. کاشی کاری های این ساختمان بسیار زیبا می باشد. این عمارت برای مدتی به عنوان استراحتگاه و شبستان یکی از زنان ناصرالدین شاه به نام انیس الدوله، استفاده می شده است. عمارت کلاه فرنگی پس از اولین سفر ناصرالدین شاه به فرنگ بنا شد و معماری آن ایرانی می باشد. این عمارت دارای چهار طبقه است. طبقه آخر آن ستون هایی بلند و مستحکم دارد. طراحی سقف این بنا به صورت شیروانی است. طبقه سوم این عمارت شاه نشین بوده و آینه کاری و مقرنس کاری های بسیار زیبا و چشم نوازی دارد. این عمارت دچار تغییرات بسیاری شده، اما با این حال معماری خاص آن دوران را به نمایش می گذارد. در قسمت جنوب شرق این عمارت حوضی بزرگ و مدور قرار دارد. در زمان گذشته آب این حوض از قنات پر می شده است.
عمارت کلاه فرنگی عشرت آباد در قدیم
بهترین زمان بازدید از عمارت کلاه فرنگی عشرت آباد :
در حال حاضر به دلیل قرار گرفتن عمارت کلاه فرنگی عشرت آباد در محوطه نیروی هوایی سپاه پاسداران، امکان بازدید از آن وجود ندارد. اما بعد از دیدار رئیس شورای شهر تهران با کارکنان شهرداری تهران و سپاه پاسداران، توافقی حاصل شد تا فضایی برای بازدید از این عمارت فراهم گردد.
ساعات بازدید و بلیط عمارت کلاه فرنگی عشرت آباد :
به علت عدم امکان بازدید از عمارت کلاه فرنگی عشرت آباد، اطلاعات دقیقی درباره ساعت بازدید و تهیه بلیط برای بازدید از این عمارت وجود ندارد.
گردشگران غیر تهرانی و بازدید از عمارت کلاه فرنگی عشرت آباد :
ما در اینجا اطلاعاتی در اختیار گردشگرانی که خارج از شهر تهران هستند و قصد بازدید از عمارت کلاه فرنگی عشرت آباد را دارند؛ قرار می دهیم. لذا به علت عدم امکان بازدید از این بنا شما عزیزان می توانید از جاذبه های گردشگری اطراف آن مانند: کاخ سلطنت، کاخ نیاوران و قصر فیروزه دیدن نمایید. ما برای سهولت و آرامش خاطر شما عزیزان، اجاره ویلا با استخر در تهران، اجاره ویلا با استخر در تهران جکوزی و اجاره ویلا استخردار کردان را پیشنهاد می کنیم.
پرسش های متداول:
قدمت عمارت کلاه فرنگی عشرت آباد به چه دورانی باز می گردد؟ این عمارت باشکوه مربوط به دوران ناصرالدین شاه قاجار می باشد و به دستور ایشان ساخته شده است.
این بنا در چه سالی به ثبت ملی رسیده است؟ این عمارت در تاریخ ۲۳ فروردین ماه سال ۱۳۴۶ به شماره ۶۴۸ به ثبت رسیده است.
این بنای تاریخی در کدام منطقه تهران قرار دارد؟ این عمارت جذاب و دیدنی در شرق تهران قرار دارد. شما می توانید برای بازدید از آن به آدرس: میدان سپاه و پادگان ولیعصر (پادگان عشرت آباد)، مراجعه کنید.
این بنا به دستور چه کسی ساخته شده است؟ این عمارت باشکوه به دستور ناصرالدین شاه قاجار در سال ۱۲۹۱ ساخته شده است.
عمارت کلاه فرنگی عشرت آباد و فواره و حوض آن
نظرات کاربران(0 نظر)