آرامگاه پیربکران در فلاورجان؛ از جذاب‌ترین بناهای به جا مانده از زمان ایلخانیان

مدیر سایت مدیر وبسایت

اصفهان - فلاورجان

4 ماه پیش

آرامگاه پیربکران در فلاورجان؛ از جذاب‌ترین بناهای به جا مانده از زمان ایلخانیان

شهرستان فلاورجان یکی از بخش‌های استان اصفهان است. این استان با توجه به تراکم آثار تاریخی و جاذبه‌های باستانی، همواره به عنوان یکی از مقاصد مهم گردشگری در کشور ایران به شمار می‌رود. این موضوع نشان می‌دهد که در ادوار مختلف تاریخی، بخش‌های مختلف این استان روزگاران متنوعی را به خود دیده‌اند و حال نیز داستان‌های بسیاری از گذشتگان را می‌توانند روایت کنند.

شهرستان فلاورجان یک بخش نیز به نام پیربکران دارد که یکی از آثار تاریخی استان اصفهان در این بخش واقع شده است. این بخش نیز یکی از آثار تاریخی را در خود جای داده است که نوع آن را می‌توان مقبره و در کل، نوعی از اماکن مذهبی دانست.

آرامگاه پیربکران در این بخش، به عنوان یک اثر ملی به شمار می‌رود که سالانه تعدادی از توریست‌ها را به بازدید از این آرامگاه ترغیب می‌کند. اگر شما هم قصد دارید به استان اصفهان سفهر کنید، پیشنهاد ما این است که بازدید از شهرستان فلاورجان را نیز در برنامه خود قرار دهید تا بتوانید علاوه بر آرامگاه پیربکران، از سایر اماکن تاریخی آن نیز بازدید کنید.

معرفی آرامگاه پیربکران در فلاورجان

نمای بیرونی آرامگاه پیربکران در فلاورجان

آرامگاه پیربکران در فلاورجان یکی از انواع بی‌نظیر اماکن مذهبی و بقعه‌ها است. چراکه این آرامگاه از تزئینات و نقش و نگارهای بسیار جذاب برخوردار است. همچنین مواردی نظیر انواع طراحی به کار برده شده در گچ بری و کاشی کاری‌های مقصوره، منزلت هنری و در هم آمیختن چند نوع از خط، به جذابیت این جاذبه تاریخی افزوده است. علاوه بر این موارد، تمامی المان‌های تزئینی به کار رفته در این آرامگاه نشان می‌دهد که این بقعه تقریباً در سال‌های 703 تا 712 بنا نهاده شده است.

ایوان این سازه بسیار باشکوه و عظیم طراحی شده است و نوع معماری آن را می‌توان شبیه به معماری بناهای احداث شده در دوران حکومت ساسانیان دانست. هرچند که این ایوان از برخی مشابهت‌ها با طاق کسری برخوردار است، اما تفاوت‌هایی نیز در این دو طاق به چشم می‌خورد که به عنوان وجوه تمایز آن‌ها محسوب می‌شود.

به عنوان مثال طاق کسری به صورت هلالی طراحی شده است ولی طاق پیربکران نوک‌دار است. تعداد طبقات این بنا 3 و ارتفاع آن نیز 20 متر است. در بنا نهادن این سازه از مصالحی همچون خشت، آجر و سنگ استفاده شده است. درواقع طبقات اول و دوم با استفاده از سنگ و طبقه سوم با آجر ساخته شده است.

راه‌های دسترسی به آرامگاه پیربکران در فلاورجان

به منظور بازدید از آرامگاه پیربکران در فلاورجان استان اصفهان، لازم است مسیر 30 کیلومتری را از شهر اصفهان به سمت جنوب آن طی کنید تا به شهر فلاورجان برسید. سپس مسیر را به سمت بخش پیربکران این شهرستان ادامه دهید. البته لازم به ذکر است که می‌توانید به منظور بازدید از این آرامگاه از وساسل نقلیه عمومی همچون اتوبوس و تاکسی استفاده کنید و یا خودروی شخصی خود را مورد استفاده قرار دهید.

تاریخچه آرامگاه پیربکران در فلاورجان

آرامگاه پیربکران در فلاورجان

شهرستان فلاورجان در 30 کیلومتری بخش جنوبی استان اصفهان، یک بخش با نام پیربکران دارد که این آرامگاه در آن واقع شده است. آرامگاه پیربکران در فلاورجان محلی است که فردی به نام محمد بن بکران در آن محل به خاک سپرده شده است. این فرد از سالکان و بزرگان صوفیه بوده است که در نیمه دوم قرن 7 و یا اوایل قرن 8 و مصادف با زمان حکومت ایلخانیان زندگی می‌کرد.

وی علاوه بر این موارد، به عنوان یکی از آموزگاران اهل تشیع نیز شناخته شده است. محمد بن بکران در سال‌های ابتدایی پادشاهی الجایتو یا سلطان محمد خدابنده چشم از جهان فرو بست و در محلی که مشغول به تعلیم بود، به خاک سپرده شد. این موضوع نیز به تصمیم شاگردانش بوده است که بر آن شدند تا وی را در همان محلی که تدریس می‌کرد، دفن کنند. اهمیت تاریخی آرامگاه نامبرده شده به اندازه‌ای بوده است که این بقعه تاریخی، در نیمه دی ماه سال 1310 و با شماره 101 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

همچنین طراحی‌های به کار رفته در این بنا نشان می‌دهد که الگوی طراحی معماری این آرامگاه بر اساس سبک آذری بوده است. البته لازم به ذکر است که هرچند این محل به عنوان بقعه و آرامگاه شناخته شده است، اما پلان آن با دیگر مقبره‌هایی که در آن زمان بنا نهاده شدند، از تفاوت‌هایی برخوردار است.

نقشه آرامگاه پیربکران در فلاورجان و معرفی بخش‌های مختلف آن

یکی از جذاب‌ترین و البته مهم‌ترین جاذبه‌های تاریخی به جا مانده از دوره حکومت ایلخانیان، آرامگاه پیربکران در فلاورجان است. این آرامگاه از بخش‌های مختلفی تشکیل شده است که تعداد آن‌ها به 4 می‌رسد و مواردی همچون ایوان، رواق، چله خانه (یک اتاق کوچک که محمد بن بکران در آن سکونت داشته است) و مقبره را شامل می‌شود.

بخشی از نقوش آرامگاه پیربکران در فلاورجان

شکل کلی این بنا به صورت L است و ساخت آن نیز در چند مرحله صورت گرفته است. دیوارهای بخش شمالی، شرقی و غربی این آرامگاه دارای تزئینات مختلفی هستند که از مهم‌ترین آن‌ها می‌توان به خط کوفی، نسخ و ثلث و همچنین نقاشی‌هایی از شاخ و برگ و گل و گیاه اشاره کرد. ایوان‌های کوچک این مقبره نیز با استفاده از کاشی کاری و چند سنگ نبشته زینت داده شده‌اند.

در اتاقک این آرامگاه که در ضلع شمالی آن قرار دارد نیز یک اتاق مسقف کوچک قرار دارد که دو مقبره نیز در آن قرار دارد. یکی از آن‌ها محل دفن پیربکران است و از قبر دیگر، اطلاعات دقیق وجود ندارد. این بنا همچنین از یک اتاق اصلی و طبقات دیگر تشکیل شده است.

شرایط بازدید از آرامگاه پیربکران در فلاورجان

بازدید از آرامگاه پیربکران در فلاورجان با توجه به شرایط آب و هوایی این منطقه در فصل پاییز و بهار توصیه شده است. شما می‌توانید برای بازدید از این جاذبه تاریخی، در تمام  روزهای هفته به این محل مراجعه کنید.

پرسش‌های متداول

با توجه به نزدیکی فلاورجان به اصفهان، آیا می‌توان رزرو ویلا و سوئیت در اصفهان را انجام داد و تنها برای بازدید از جاذبه‌های این شهر به آن سفر کرد؟

شما می‌توانید رزرو خود را از طریق مراجعه به سایت اجاره سوئیت اصفهان انجام دهید و طی یک سفر یک روزه، به فلاورجان بروید.

ارسال نظرات(0 نظر)

لطفا سوال یا تجربه خود از این منطقه گردشگری را در فرم زیر درج کنید






نظرات کاربران(0 نظر)

موقعیت مکانی اقامتگاه

ویلا های مرتبط

مشاهده بیشتر