مدرسه ملا عبدالله اصفهان، از مهم‌ترین نهادهای آموزشی دوران حکومت صفوی

مدیر سایت مدیر وبسایت

اصفهان - شهر اصفهان

3 روز پیش

مدرسه ملا عبدالله اصفهان، از مهم‌ترین نهادهای آموزشی دوران حکومت صفوی

دوران جکومت صفویه در اصفهان را می‌توان یکی از بهترین دوران این شهر و زمان شکوفایی پتانسیل‌های آن دانست. چراکه در این دوران، پایتخت حکومت به شهر اصفهان انتقال داده شد. این امر سبب شد تا ساختمان‌های مهم حکومتی، بناهای تفریحی، سازه‌های مذهبی و حتی مراکز آموزشی بسیار پراهمیتی در این شهر بنا نهاده شوند.

بدیهی است که این موارد هجرت محصلان در ادوار مختلف تاریخی را به این شهر به همراه داشته است. امروزه نیز شهر اصفهان با توجه به بناهایی که از گذشته به جا مانده‌‌اند، از جاذبه‌های گردشگری بسیار زیادی برخوردار باشد و به عنوان یکی از مقاصد اصلی گردشگران به شمار رود. یکی از این جاذبه‌ها مدرسه ملا عبدالله نام دارد که به عنوان یک مرکز آموزشی در سده‌های گذشته مورد استفاده قرار می‌گرفت.

معرفی مدرسه ملا عبدالله

قدمت مدرسه ملا عبدالله به قرن 11 هجری بازمی‌گردد. بنا نهادن این مدرسه در دوران حکومت صفویان و به دستور شاه عباس اول صورت گرفت. هدف شاه از ساخت این بنا، تدریس شخصی به نام مولانا عبدالله شوشتری در این مدرسه بود. وی از ارج و قرب و محبوبیت بالایی در نزد شاه برخوردار بود و شاه برای او جایگاه ویژه‌ای قائل می‌شد. از این جهت دستور داد تا مدرسه‌ای به نام وی و برای تحصیل محصلان تحت نظر و با تدریس این فرد ساخته شود.

صحن مدرسه ملا عبدالله

البته اطلاعاتی از سال دقیق ساخت این بنا در دسترس نیست و تخمین‌های موجود، بر اساس نوع معماری و تزئینات به کار رفته در بنا است. رونق بالای این مدرسه در آن زمان، آن را به یکی از مراکز آموزشی مهم تبدیل کرد. مدرسه ملا عبدالله تا کنون نیز تغییر کاربری نداده است و امروزه نیز مدیریت آن بر عهده حجت الاسلام محسن فقهی است. این مدرسه در سال 1158 بازسازی شده است.

مدرسه ملا عبدالله کجاست؟

به منظور بازدید از مدرسه ملا عبدالله در ابتدا لازم است به بازار قیصریه بروید. سپس از طریق مسیر این بازار و قسمت عصاری، به مدرسه ملا عبدالله برسید. این مسیر را می‌توانید به صورت پیاده و با قدم زدن طی کنید. چراکه مسافت آن بسیار کوتاه و در حدود 5 دقیقه است. به همین سبب لازم است خود را به جنوب بازار رنگرزها برسانید و سپس مسیر بازار چیت سازها را ادامه دهید.

در طی این مسیر به مینیاتور پنجه پور خواهید رسید که پس از رسیدن به آن، باید مسیر را به سمت عصاری کج کنید. سپس در موزه عصارخانه شاهی، مسیر سمت راست را ادامه دهید. مدرسه ملا عبدالله بعد از طلای لاشار واقع شده است. این مسیر تنها 350 متر است و با توجه به قرار گرفتن آن در مسیر بازار، باید به صورت پیاده طی شود.

بخش‌های مختلف مدرسه ملا عبدالله

حیاط مرکزی مدرسه ملاعبدالله

بخش داخلی مدرسه ملا عبدالله دور تا دور یک صحن قرار گرفته است. این صحن به صورت مستطیلی است و زاویه‌های آن نیز به علت ایوان‌های مختلف، به صورت گرد طراحی شده‌اند. معماری این مدرسه دو ایوانی طراحی شده است و گمان می‌رود که این طراحی با هدف افزایش تعداد حجره‌ها انجام گرفته است. ایوان بخش جنوب غربی به واسطه قرار گرفتن در سمت قبله، از تزئینات زیباتری برخوردار است.

حجره‌های طلبه‌های این مدرسه در ساختمان دو طبقه که در اطراف حیاط مرکزی واقع شده است، قرار دارند. طبقه همکف این مدرسه دارای تعداد 27 اتاق است. همچنین در ایوان جنوبی، یک لوح قرار گرفته است که بر روی آن مواردی همچون تاریخ پادشاهی سلطان سلیمان حکاکی شده است.

تزئینات به کار رفته در مدرسه ملا عبدالله

ایوان جنوب غربی این مدرسه دارای تزئینات بسیار زیبا و مقرنس‌های جذاب است. این مقرنس‌ها از کتیبه‌های تاریخ‌دار و بدون تاریخ برخوردار هستند. یک کتیبه نیز در قیمت وسط ایوان قرار گرفته است که تزئینات متفاوت و منحصر به فردی دارد و با توجه به این، احتمالاً به دوران قاجار مربوط می‌شود.

یک نمازخانه بزرگ در شمال شرق این مدرسه قرار دارد که در وسط محراب آن نیز یک کتیبه وجود دارد. خطوط نوشته‌های این کتیبه کوفی و ثلث سفید است. در هنگام ورود به مدرسه و پس از عبور از سردر آن، قیمت جلوخان را در ورودی مشاهده خواهید کرد که قسمتی از بازار قیصریه نیز به شمار می‌رود. سپس بعد از عبور از یک دالان، وارد محوطه مدرسه خواهید شد و می‌توانید از بخش‌های مختلف مدرسه بازدید کنید.

ملا عبدالله شوشتری که بود؟

ملا عبدالله شوشتری از پرآوازه‌ترین دانشمندان در علم فقه بوده است که علوم مربوط به معارف اهل بیت را در شهر نجف اشرف و نزد استاد خود، ملا احمد مقدس اردبیلی آموخته بود. این دانشمند که از بزرگان جهان تشیع قرن دهم به شمار می‌رفت، پس از سی سال تحصیل در نجف، به اصفهان رفت. این دانشمند و عالم دینی بسیار در نزد شاه عباس اول صفوی محبوب واقع شد و به لطف حضور ایشان در اصفهان، تعداد محصلان حوزه علمیه، از 50 نفر به بیشتر از 1000 نفر افزایش یافت.

بهترین زمان بازدید از مدرسه ملا عبدالله

بخشی از مدرسه ملاعبدالله

با توجه به شرایط اقلیمی و آب و هوایی اصفهان، بهترین فصول سفر به این شهر پاییز و بهار است. از این جهت در این فصول می‌توانید با سفر به اصفهان، از جاذبه‌های دیدنی این شهر و مخصوصاً مدرسه ملا عبدالله بازدید کرده و خاطرات خوشی را در سفرتان خلق کنید.

جاذبه‌های اطراف مدرسه ملا عبدالله

جاذبه‌های گردشگری بسیاری در اطراف مدرسه ملا عبدالله واقع شده است که از مشهورترین دیدنی‌های اصفهان به شمار می‌روند. از مهم‌ترین این موارد می‌توان به موزه عصارخانه شاهی، بازار قیصریه، میدان نقش جهان، عمارت عالی قاپو و کاخ چهلستون اشاره کرد.

ایام و ساعات بازدید از مدرسه ملا عبدالله

به منظور بازدید از مدرسه ملا عبدالله می‌توانید در تمام ایام سال از ساعت 15:30 الی 18 به این مدرسه مراجعه کنید. البته بهتر است قبل از مراجعه، با این مجموعه تماس حاصل کنید تا از زمان بازدید آن اطمینان حاصل کنید.

خلاصه مطلب

مدرسه ملا عبدالله یکی از مراکز تاریخی و آموزشی اصفهان به شمار می‌رود که قدمت آن به دوران صفوی بازمی‌گردد.

پرسش‌های متداول

برای رزرو اقامتگاه اصفهان در نزدیکی مدرسه ملا عبدالله چه باید کرد؟

کافیست به سایت اجاره سوئیت اصفهان مراجعه و سوئیت‌های این محدوده را بررسی کنید.

برای اجاره سوئیت در اطراف این مدرسه چه مبلغی باید پرداخت کنیم؟

شما می‌توانید قیمت اجاره سوئیت اصفهان را در هنگام رزرو مشاهده کنید.

ارسال نظرات(0 نظر)

لطفا سوال یا تجربه خود از این منطقه گردشگری را در فرم زیر درج کنید






نظرات کاربران(0 نظر)

موقعیت مکانی اقامتگاه

ویلا های مرتبط

مشاهده بیشتر