مسجد جارچی اصفهان؛ مسجدی متفاوت و بدون حیاط
اصفهان - شهر اصفهان
4 ماه پیشمسجد جارچی اصفهان؛ مسجدی متفاوت و بدون حیاط
مساجد در روزگار گذشته ایران اسلامی از اهمیت بالایی برخوردار بودند. درواقع این مکانها علاوه بر محلی برای آرامش یافتن روح، به عنوان جایی برای عبادت و گردهماییهای اجتماعی مورد استفاده قرار میگرفتند. از این جهت میتوان گفت استفاده از مساجد در گذشته بسیار رواج داشت و این موضوع به قشر خاصی از مردم محدود نمیشد. با توجه به نقش اساسی مساجد، برخی حکومتها به بنا نهادن آنها توجه ویژهای داشتند که از حکومت صفویه، میتوان به یکی از مهمترین تصدیق این ادعا اشاره کرد.
در دوران حکومت صفوی پایتخت حکومت به اصفهان منتقل شد و از این جهت، احداث بناهای مختلف حکومتی و اجتماعی در این شهر رواج بسیاری یافت. مساجد بسیاری نیز در طی این حکومت در اصفهان بنا نهاده شد که برخی از آنها حتی تا کنون نیز بر جا ماندهاند و به عنوان آثار تاریخی و مذهبی ارزشمند، مورد بازدید گردشگران ایرانی و خارجی قرار میگیرند. یکی از این مساجد، مسجد جارچی اصفهان است که برخی از موارد مربوط به ساخت آن با توجه به قدیمی بودن مسجد، میتواند این مسجد را از سایر مساجد متمایز کند.
معرفی مسجد جارچی اصفهان
مسجد جارچی اصفهان
مسجد جارچی به عنوان یکی از نمونههای تاریخی شهر اصفهان به شمار میرود که با توجه به جذابیتهای آن، میتوان آن را یک یادگار ارزشمند و برجسته معماری اصیل ایرانی به حساب آورد. معماری فوقالعاده و تزئینات بسیار زیبا و منحصر به فرد این مسجد سبب شده است بازدید کنندگان با تماشای آنها، پی به هنر استادان ایران کهن ببرند و در اعماق تاریخ این سرزمین سیر کنند.
مسجد جارچی یک بنای بینظیر برای سفر به تاریخ ایران باستان محسوب میشود. این بنا در زمان حکومت صفوی و پادشاهی شاه عباس اول صفوی بنا نهاده شد. بانی این مسجد که درواقع سازنده مسبد جارچی بوده است، فردی به نام ملک سلطان جارچی باشی است و نام مسجد نیز از بانی آن گرفته شده است. مسجد جارچی اصفهان به عنوان یک اثر تاریخی، در تاریخ بیست و نهم آذر ماه سال 1316 با شماره 292 در فهرست آثار ملی ایران قرار گرفته است.
مسجد جارچی اصفهان کجاست؟
مسجد جارچی در شهر اصفهان واقع شده است. به منظور دسترسی به این مسجد لازم است ابتدا به خیابان عبدالرزاق بروید و سپس مسیر خود را در خیابان حکیم ادامه دهید. سپس در اوایل خیابان، وارد کوچهای به نام باغ قلندرها شوید. پس از طی مقداری از این کوچه، به بازار گلشن خواهید رسید که مسجد جارچی در آن قرار گرفته است.
برای رفتن به این مسجد میتوانید از وسایل حمل و نقل عمومی استفاده کنید و یا خودروی شخصی را مورد استفاده قرار دهید. در صورت استفاده از خودروی شخصی کافیست بر اساس مسیر ذکر شده حرکت کنید. اما چنانچه تمایل هب استفاده از وسایل حمل و نقل عمومی دارد، بهتر است بدانید که دو ایستگاه اتوبوس خط واحد در خیابان حکیم واقع شده است که یکی قبل از کوچه باغ قلندرها و یکی بعد از این کوچه است. لذا لازم است مقدار کمی از مسیر را به صورت پیاده تا رسیدن به مسجد جارچی طی کنید.
تاریخچه مسجد جارچی اصفهان
نمای داخلی مسجد جارچی
بر اساس آنچه که در کتیبه موجود در سردر مسجد به چشم میخورد، این مسجد در سال 1019 هجری قمری بنا نهاده شده است که زمان حکومت صفویان را نشان میدهد. در این کتیبه علاوه بر سال ساخت مسجد، موارد دیگری نیز وجود دارد که از جمله آنها، میتوان به نام شاه عباس اول صفوی و ملک سلطان جارچی باشی که با خط ثلث برجسته نوشته شده است، اشاره کرد. نوشتههای موجود بر روی این کتیبه نیز هنر دست یکی از خوشنویسان برجسته به نام «صحیفی» است.
در زمان حکومت صفوی افرادی تحت عنوان «جارچی باشی» شناخته شده بودند که این افراد، فرمانها و دستورات پادشاهان صفوی را در میادین و سایر قسمتهای مهم شهر به مردم اطلاع میدادند. درواقع میتوان گفت این افراد نقش رسانههای حکومت وقت را ایفا میکردند.
معماری مسجد جارچی اصفهان
مسجد جارچی اصفهان به گونهای بنا نهاده شده است که از یک شبستان برخوردار است. اما در عوض، برخلاف اغلب مساجد قدیمی هیچ صحن و حیاطی برای آن در معماری این مسجد در نظر گرفته نشده است. در محوطه اطراف شبستان مربوط به این مسجد تزئیناتی به صورت کاشی کاری دیده میشود. رنگ این تزئینات نیز فیروزهای و لاجوردی است که بر روی آنها طرحها و نقاشیهایی از گل و گیاه به چشم میخورد.
بخشی از سقف این مسجد در دوره حکومت پهلوی دچار تخریب شد. اما خوشبختانه به سرعت روند مرمت و بازسازی آن صورت گرفت و این مورد سبب شد تا آثار خرابی، به دیگر قسمتهای سقف نرسد. محراب مربوط به این مسجد از سنگ مرمر ساخته شده است. البته لازم به ذکر است که این مسجد در عین کوچک بودن زیربنای آن، از دو محراب برخوردار است.
معماری مسجد جارچی
در گذشته برخی از مساجد را به صورت چند محرابی میساختند که از مهمترین دلایل آن، میتوان به موارد مختلفی همچون تعداد زیاد نمازگزاران، وجود عقاید مختلف مذهبی در میان نمازگزاران، حضور تعداد چند پیشنماز در نماز جماعت مساجد و مواردی از این قبیل اشاره کرد. در ورودی مسجد جارچی اصفهان از چوب درخت چنار ساخته شده است.
در قسمت روبروی این در یک سنگاب کوچک نصب شده است. لازم به ذکر است که سنگابها به عنوان عناصری برای تزئینات ساختمانها محسوب میشدند که از قابلیت حمل و نقل نیز برخوردار بودند. از این جهت و به منظور جلوگیری از حمل و نقل این عنصر تزئینی، بر روی این سنگاب چنین نوشته شده است: «وقف حضرت عباس علیه السلام نمودند. حمل و نقل کننده به لعنت خدا گرفتار شود.»
پرسشهای متداول
چگونه میتوان در محله مسجد جارچی، رزرو اقامتگاه اصفهان را انجام داد؟
به این منظور لازم است به سایت اجاره سوئیت اصفهان مراجعه کنید و محلههای اقامتگاههای موجود در سایت را مورد بررسی قرار دهید.
قیمت اجاره سوئیت اصفهان در محله باغ قلندرها چقدر است؟
در سایت ذکر شده، میتوانید قیمت هر اقامتگاه و سوئیت را با توجه به شرایط آن مشاهده کنید.
نظرات کاربران(0 نظر)