معرفي قلعه پرتغاليهای قشم
هرمزگان - قشم
3 سال پیششرحي بر معرفي قلعه پرتغاليهای قشم
قلعه پرتغالیهای قشم
قلعه پرتغاليهاي قشم، يكي از چند قلعه پرتغاليها در جنوب كشور در حاشيه خليجفارس و درياي عمان است كه در شرق لافت و در شهر قشم قرار دارد. قلعههاي ديگري نيز در بنادر كنگ، رأسالخيمه و جزيره هرمز وجود دارند كه متعلق به پرتغاليها بوده و با هدف نظامي و استراتژيك ساخته شدهبودند. اينها يكي از مناطق توريستي جنوب ايران محسوب ميشوند كه همواره توجه گردشگران را به خود جلب ميكنند. در اين مقاله شرحي بر ويژگيهاي قلعه پرتغاليهاي قشم و هدف از ساخت اين قلعهها خواهيم داشت كه اگر قصد داريد سفري به جنوب ايران داشتهباشيد، مطالعه اين مقاله به شما پيشنهاد ميشود.
قلعههاي پرتغاليها محلي براي نگهداري مهمات، توپها، ادوات جنگي و اسكان سربازان
هدف از ساخت قلعه پرتغاليهاي قشم
قلعه پرتغاليهاي قشم و ساير قلعههاي پرتغاليها در حاشيه درياي جنوب، به منظور مكاني براي انبار جنگافزار، اسكان سربازان، مكاني براي ذخيره آب، مقر فرماندهي، تالار، كليسا و زندان ساخته شدند و به لحاظ تاريخي مقارن با دوران سلجوقي تا دوران صفوي بودهاند. در قلعه هرمز نيز، دژي ساختهشده بود كه وظيفه تأمين آبشيرين براي قلعه پرتغاليهاي قشم را به عهده داشت. اما در واقع هدف از ساخت قلعه پرتغاليهاي قشم و ساير قلعهها در جزاير درياي جنوب چه بودهاست؟
از آنجايي كه ايران سر راه تجارت هند و چين به اروپا بودهاست، پرتغاليها به رياست «آلفونسو آلبركوك» به منظور تسلط بر اين تجارت در بيشتر جزاير ورودي خليجفارس از جمله قشم، هرمز، لارك و بندر چابهار قلعههايي با اهداف نظامي ساختند تا اين تجارت را تصرف نمايند كه البته اين تصرف 110 سال به طول انجاميد. ولي سرانجام در سال 1621 ميلادي، شاه عباس صفوي بر ضد پرتغاليها به جنگ برخاست و آنها را از حاشيه خليجفارس اخراج نمود. امروزه گرچه پرتغاليها در اين محدوده حضور ندارند ولي قلعه پرتغاليهاي قشم و ساير قلعهها طي سالهاي متمادي بازسازي و مرمت به عنوان مكاني براي بازديد گردشگران استفاده ميشوند و نمادي از قدرت ايران در مقابل نفوذ اروپائيان هستند.
قلعه پرتغاليها در قشم
ويژگيهاي قلعه پرتغاليهاي قشم
قلعه پرتغاليهاي قشم، در مساحتي حدود 2 هزار متر مربع به شكل چهارضلعي نامنتظم با دو رديف ستون سنگي دايرهاي شكل و قوسهاي زيبا از جنس سنگهاي مرجاني و برجهاي نگهباني با ارتفاع 12 متر ساخته شدند. مصالح به كار رفته در ساخت اين قلعهها عبارت بودند از: سنگهاي آهكي، گچي و ساروج محلي؛ زيرا اين مصالح از استحكام خوبي برخوردار بودند و همين امر موجب شد تا اين بناها طي زمان، دستخوش تخريب نشوند و ماندگار به عنوان مقطعي از تاريخ ايران باقي بمانند.
بخشي از قلعه پرتغاليهاي قشم
از ميان قلعههاي ساخته شده پرتغاليها در جنوب ايران، قلعه پرتغاليهاي قشم، با هدف انبار براي ساير قلعهها ساخته شد. معماري اين قلعهها، برگرفته از سبك معماري قرون وسطايي و ايراني مربوط به قوم پارت و ساساني است. در سال 1387، طي يك حفاري باستانشناسي، تونلي زيرزميني در زير قلعه كشف شد كه آن را به منظور راهي براي فرار سربازان و فرماندهان پرتغالي ساخته بودند. در قلعه پرتغاليهاي قشم، ادوات جنگي، توپ، مهمات، آب، آذوقه و ساير وسائل مورد نياز سربازان و فرماندهان را نگهداري ميكردند. پس از جنگ يكي از سرداران صفوي به نام «امام قلي خان» با پرتغاليها، كنترل جزاير جنوب و تنگه هرمز از دست پرتغاليها خارج شد و مجدداً به دست ايرانيان افتاد. در اين قلعهها سنگ قبرهايي نيز مشاهده ميشوند.
راه دسترسي به قلعه پرتغاليهاي قشم
بدون شك، جزاير جنوب ايران و از جمله قشم، مكانهاي تفريحي و گردشگري بسياري دارند. فصول پاييز و زمستان، بهترين موقع براي حضور در جنوب و گردشگري محسوب ميشوند. چنانچه تمايل داريد از جاذبههاي گردشگري جنوب ايران و مخصوصاً قلعه پرتغاليهاي قشم، ديدن كنيد، ميتوانيد در بندرعباس اسكان كرده و ديداري يك يا چند روزه از جزيره بزرگ و زيباي قشم داشتهباشيد. اجاره سوئيت در بندرعباس يكي از راهكارهايي است كه امكان اين سفر توريستي و جذاب را در اختيار شما قرار ميدهد. سوئيت ارزان بندرعباس موقعيتي عالي براي اسكان در جنوب است كه به شما امكان ميدهد سري به جزاير اطراف اين شهر بزنيد و از جاذبههاي گردشگري هر يك از اين جزاير استفاده كرده و خاطراتي خوش و خيالانگيز را ثبت كنيد. رستوراني كه در نزديكي قلعه پرتغاليها قرار دارد با ارائه غذاهاي دريايي عالي، ميزبان شما عزيزان است تا از صرف غذاهاي لذيذ دريايي در كنار سفر تفريحي و گردشگري خود بيشتر لذت ببريد.
نظرات کاربران(0 نظر)