معرفي حمام بزرگ(حمام گپ)

مدیر سایت مدیر وبسایت

هرمزگان - بندرعباس

2 سال پیش

شرحي بر معرفي حمام بزرگ (حمام گپ) بندرعباس

   حمام بزرگ يا حمام گپ، يكي از معدود بناهاي قديمي و تاريخي شهر بندرعباس است كه جزء جاذبه‌هاي گردشگري اين شهر به حساب مي‌آيد. علاوه بر حمام بزرگ، بناهاي تاريخي ديگري از جمله خانه شريف، خانه احمدي، عمارت فكري، عمارت كلاه‌فرنگي و بركه‌هاي باران در شهر بندرعباس وجود دارند كه متأسفانه برخي از آن‌ها به دليل عدم رسيدگي مسئولان، تخريب طي زمان و همچنين پروژه‌هاي عمراني جديد در اطراف اين بناها و يا تخريب بنا به منظور جايگزيني با ساختماني ديگر با كاربري متفاوت رو به انهدام و نابودي هستند. اين در حالي است كه انتظار مي‌رود اين بناهاي ارزشمند تاريخي كه در فهرست آثار ملي قرار گرفته‌اند، به عنوان نمادي از هويت تاريخي و معماري ايران با دقت و وسواس بيشتري محافظت شوند. اگر شما نيز به گردشگري و بازديد از بناهاي تاريخي علاقمند هستيد، رزرو سوئيت ارزان بندرعباس از ويلايار براي بازديد از حمام بزرگ و ديگر مكان‌هاي توريستي و تفريحي شهر بندرعباس به شما پيشنهاد مي‌شود. براي آشنايي بيشتر با اين بناي ارزشمند تاريخي تا پايان اين مقاله با ما همراه باشيد!

حمام گپ بندرعباس با قدمت تاريخي متعلق به دوره قاجار

معماري حمام بزرگ بندرعباس

 

حمام بزرگ بندرعباس يكي از آثار ملي ايراني به جامانده از اوايل دوره قاجار

 

  حمام گپ كه نام ديگر حمام بزرگ بندرعباس واقع در استان هرمزگان است، در گويش محلي مردم بندرعباس به معناي بزرگ است. حمام بزرگ كه تاريخ 7 مهر سال 1381 در فهرست آثار ملي به ثبت رسيده‌است، يكي از مكان‌هاي تاريخي اين شهر محسوب مي‌شود كه متأسفانه ارزش تاريخي آن ناديده و كل بنا مورد بي‌مهري قرار گرفته‌است.

  از آن‌جايي كه هيچ بنايي در طول زمان از آسيب و تخريب مصون نمي‌ماند و اين بنا هم مستثني نبوده‌است، در اثر بي‌مبالاتي مسئولان امروزه رو به نابودي است و حتي تصميم گرفته‌اند آن را به طور كامل تخريب كرده و بناي ديگري به سبك جديد با كاربري متفاوت به جاي آن بسازند.

   حمام بزرگ كه هويت تاريخي، ملي و معماري ايراني را نشان مي‌دهد و مي‌تواند به وسيله مرمت و بازسازي همانند حيات چند صد ساله خود همچنان به بقايش ادامه دهد و موجب رونق گردشگري و بازنمايي تاريخ ايران باشد، امروزه مورد بي‌توجهي است.

  طبق تحقيقات حمام بزرگ بندرعباس قديمي‌تر از حمام گله‌داري و متعلق به اوايل دوره قاجار است و سبك معماري آن، هويت ايراني را بازنمايي مي‌كند. در ساخت حمام بزرگ از مصالحي از جمله سنگ، آجر، ساروج، گچ و در چند دهه اخير از سيمان براي بازسازي آن استفاده شده‌است. به منظور جلوگيري از اتلاف دما و انتقال حرارت به بيرون، آن را تقريباً در زيرزمين ساخته و از نورگيرهايي براي تأمين نور آن استفاده كرده‌اند. اين حمام داراي راهروها و دو قسمت مجزاي زنانه و مردانه است كه تا دهه 50 خورشيدي مورد استفاده قرار مي‌گرفته و پس از دهه 30 با احداث لوله‌كشي آب در شهر بندرعباس، به تأسيسات لوله‌كشي مجهز و در قسمت‌هايي از آن دوش كار گذاشته شده‌است.

راه دسترسي به حمام بزرگ

 

 

راه دسترسي به حمام گپ

 

  حمام بزرگ يا حمام گپ يا حمام گل‌كني در خيابان امام موسي صدر قبل از چهارراه سازمان در شهر ساحلي بندرعباس واقع شده. اين حمام از اين جهت گل‌كني نيز ناميده مي‌شده؛ زيرا در فصول بارندگي در محوطه آن امكان برداشت گل وجود داشته‌است.

مكان‌هاي گردشگري نزديك به حمام بزرگ

 

 

سبك معماري حمام گپ

 

   مشابه آنچه در حمام گپ يا حمام بزرگ بندرعباس مشاهده مي‌كنيم، حمام گپي نيز در شهر خرم‌آباد وجود دارد كه متعلق به دوره صفوي است. در گذشته، حمام‌ها يكي از مراكز مهم ردوبدل كردن اخبار، اطلاعات، مراودات اجتماعي و سلامت و نظافت محسوب مي‌شدند. بنابراين نمونه‌هاي چنين حمامي را تقريباً در تمام شهرها مي‌توان يافت.

   حفظ چنين بناهاي ارزشمندي كه در گذشته نقش مهمي در زندگي اجداد ما ايفا مي‌كردند، به حفظ آثار فرهنگي و هويتي ما كمك مي‌كند. بنابراين هم‌گام شدن با تكنولوژي و اجازه ورود آن به عرصه‌هاي گوناگون زندگي نه تنها منافاتي با حفظ آثار ارزشمند قديمي ندارد، بلكه مي‌توانيم به صورت هم‌زمان از وجود چنين بناهاي ارزشمندي نيز پاسداري و حفاظت كنيم تا فرهنگ، تاريخ و پيشينيه ما در طول زمان و حمله تكنولوژي از دست نرود و براي نسل‌هاي آينده به يادگار باقي بماند.

   اگر قصد داريد از راه دوري به بندرعباس رفته تا با مكان‌هاي گردشگري و تفريحي اين شهر آشنا شويد، بهتر است فرصت را غنيمت بشماريد و علاوه بر بازديد از حمام بزرگ، از ساير مكان‌ها از جمله  آبشار تزرج، بازار قديم بندرعباس، چشمه آب‌گرم گنو، پارك ساحلي سورو، حمام گله‌داري، قلعه فين و ساير مكان‌ها نيز ديدن كنيد.

اهميت حمام و گرمابه در سبك زندگي ايراني

   از آن‌جايي كه ايرانيان هموار در طول تاريخ  به نظافت و بهداشت خود بسيار اهميت مي‌دادند، از زمان‌هاي دور ساخت حمام و گرمابه به شكل بزرگ و قابل دسترس براي همگان مرسوم و متداول بوده‌است به طوري كه اروپائيان ساخت وان را در حمام‌هاي امروز خود از سبك خزينه ايرانيان اقتباس كردند.

   ولي به دليل نبود امكانات و تكنولوژي براي تبادل اخبار و اطلاعات از جمله روزنامه، اينترنت و ساير وسائل ارتباط جمعي كه ما امروزه از آن‌ها برخورداريم، حمام‌ها در گذشته ارزش و اعتباري بيش از مكاني براي نظافت داشتند. آن‌ها مكان‌هاي مهمي براي انجام مراسم و مناسك، خواستگاري، ختنه، حجامت و همچنين تجارت نيز محسوب مي‌شدند و افراد گاهي ساعت‌هاي طولاني را در حمام سپري مي‌كردند.

   حمام‌ها را در گذشته نزديك به مساجد و قابل استفاده براي عموم مي‌ساختند و آن‌قدر براي آن ارزش قائل بودند كه دريافت حق‌الزحمه در مقابل خدمات  و امكاناتي كه در حمام به مردم ارائه مي‌شد را اجباري نمي‌كردند تا همگان بتوانند از اين نعمت و موهبت الهي استفاده كرده و به انجام فرائض خود برسند.

   اين ديدگاه در زندگي ايرانيان گذشته بسيار ارزشمند ‌است و كاملاً جا دارد كه چنين مكان‌هاي ارزشمندي با قدمت تاريخي با وسواس بيشتري حفظ شوند كه آيندگان نيز با تفكر و ديدگاه خردمندانه و باارزش اجداد و نياكان خود آشنا شوند و از آن درس زندگي بياموزند.

 

ارسال نظرات(0 نظر)

لطفا سوال یا تجربه خود از این منطقه گردشگری را در فرم زیر درج کنید






نظرات کاربران(0 نظر)

ویلا های مرتبط

مشاهده بیشتر