معرفي قلعه شيخ سلطان‌ المرزوقي

مدیر سایت مدیر وبسایت

هرمزگان - بندرلنگه

2 سال پیش

معرفي قلعه شيخ سلطان‌المرزوقي بندرلنگه

قلعه شيخ سلطان‌المرزوقي يكي از بناهاي تاريخي ايراني متعلق به قرن 12 و 13 ه.ق است كه در بندرلنگه در دهستان مُغوِيه قرار دارد. پيشينه ساخت قلعه شيخ سلطان‌المرزوقي به دليل حضور اعراب خاندان«العجمان» كه ساكن نجد عربستان بودند و بعدها به منطقه بندرلنگه و مغويه كوچ كردند، باز مي‌گردد.

   اين قلعه براي «شيخ سلطان بن احمد المرزوقي» كه يكي از حاكمان اين خاندان بوده‌است، ساخته شد و تاريخ از او به نيكي ياد مي‌كند. بازديد از بناهاي تاريخي يكي از ايده‌هاي گردشگري است كه ما در استان هرمزگان، شاهد تعداد زيادي از اين بناها هستيم؛ زيرا به دليل اهميت اقليمي و منطقه‌اي، جنوب ايران همواره مورد توجه افراد بومي، ايراني و غير ايراني بوده‌است.

قلعه شيخ سلطان‌المرزوقي واقع در دهستان مغويه بندرلنگه

 

   بنابراين اگر شما هم به سفرهاي گردشگري و بازديد از چنين بناهايي علاقه داريد، با سفر به جنوب و اسكان در ويلا، آپارتمان يا اقامتگاه در آنجا مي‌توانيد از فرصت استثنايي سفر به جنوب در هواي بهاري استفاده كرده و لذت گردش و تفريح را در كنار خانواده و دوستان تجربه كنيد. ويلايار به عنوان يك سايت ارائه‌دهنده خدمات در حوزه گردشگري با اجاره سوئیت ارزان در درگهان قشم يا اجاره سوئیت در درگهان قشم دغدغه شما را جهت اقامت برطرف مي‌كند و با توجه به اين‌كه از قبل اقدامات لازم را جهت شناسايي بهترين مكان‌هاي اقامتي انجام داده‌است، شما مي‌توانيد با مراجعه بهاين سايت و درخواست  مكاني براي اقامت در جنوب، با خيالي آسوده در هر نقطه از جنوب از جمله درگهان قشم از خريد و بازديد از اماكن تفريحي و گردشگري لذت ببريد و به بازديد از مكان‌هاي ديدني شهرهاي اطراف از جمله بندرلنگه و دهستان مغويه بپردازيد. چنانچه نياز به سكونت در تهران يا شمال ايران داريد، ويلايار با اجاره ویلا تهران، اجاره ویلا در محمودآباد، اجاره ویلا ارزان در شمال اين دل‌نگراني‌هاي شما را نيز برطرف مي‌كند. براي آشنايي بيشتر با قلعه شيخ حسن‌المرزوقي، در ادامه مقاله با ما همراه باشيد!

پيشينه قلعه شيخ سلطان‌المرزوقي

ساختمان خشتي قلعه شيخ سلطان‌المرزوقي

 

   اعراب قبيله العجمان كه قبل از ورود به دهستان مغويه ساكن منطقه «نجد» عربستان بودند، اعرابي باديه‌نشين بودند كه طي 2 بار مهاجرت، اول بار به سمت عمان رفتند و بار ديگر پس از ورود به استان هرمزگان راهي بندرلنگه و دهستان مغويه شدند. قلعه شيخ سلطان‌المرزوقي كه شيخ سلطان احمد بن راشد المرزوقي رئيس و حاكم خاندان المرزوقي بود، به سبك معماري ايراني براي سكونت او به وجود آمد. اهميت قلعه به دليل كاربرد نظامي، دفاعي و تجاري آن بوده‌است.

   خاندان مرزوقي طي چندين نسل، حاكميت اين منطقه را به عهده داشتند و شيخ سلطان‌المرزوقي كه يكي از شيخ‌هاي برجسته عرب بوده‌است، امنيت را در آن نواحي برقرار نمود و او را به نيكي ياد مي‌كنند. وي طي سال‌هاي 1328 تا 1370 ه.ق در آن منطقه سكونت و رياست قبيله را بر عهده داشته‌است.

معماري قلعه شيخ سلطان‌المرزوقي

    قلعه شيخ سلطان‌المرزوقي به عنوان يك بناي خشتي در دو طبقه و بعضي قسمت‌ها سه طبقه ساخته‌ و دو حياط اندروني و بيروني براي آن در نظر گرفته‌شد كه حياط اندروني بزرگ‌تر و قديمي‌تر است. در اين قلعه همچنين يك حلقه چاه، يك انبار و يك طويله به چشم مي‌خورد. قلعه شيخ سلطان‌المرزوقي در مساحتي معادل 2000 مترمربع داراي اتاق‌هاي متعدد، حمام سنتي، بادگير و برج نگهباني است.

علاوه بر موارد گفته‌شده، در قلعه فضايي براي آشپزي، حمام و دستشويي نيز به چشم مي‌خورد. برج ديده‌باني را به شكل استوانه ساخته‌بودند و براي تهويه آن بادگيرهايي تعبيه كردند. اتاق‌ها توسط راهروها به هم اتصال و ارتباط داشتند. امروزه اثري همچون گذشته از بادگيرها ديده نمي‌شود؛ زيرا در اثر طي زمان تخريب شده‌اند ولي بناي نصفه و ناقصي از آن‌ها هنوز ديده‌مي‌شود. مصالح به كار رفته در ساخت قلعه شامل خشت، گل، ساروج و چوب صندل بوده‌است. يكي از اتاق‌ها داراي نقاشي‌هايي است كه توسط يك نقاش هنرمند روس كشيده‌شده و گفته مي‌شود اين اتاق به دختر شيخ تعلق داشته‌است.

ساختمان رو به تخريب قلعه شيخ سلطان‌المرزوقي

   تا 20 سال پيش، اين قلعه همچنان محل سكونت بود كه گفته ميشود چند خانم مسن كه خواهران شيخ بودند در آن سكونت داشتند ولي با مرگ آنها قلعه كلا خالي از سكنه و غيرقابل سكونت شد. اتمام ساخت اين قلعه خشتي متعلق به دوران قاجار در سال 1321 ه.ق مطابق 1282 ه.ش بوده‌است. اين بنا در سال 1377 در شمار يكي از آثار ملي ايران به ثبت رسيد.

   از آن‌جايي كه در اثر عوامل طبيعي قلعه شيخ سلطان‌المرزوقي رو به تخريب است، مرمت و بازسازي آن به شدت احساس مي‌شود و چشم اميد اين قلعه به مسئولان است تا تا بازسازي، حيات مجدد را به آن بازگردانند تا آيندگان راهي براي شناخت ميهن خود دردست داشته‌باشند و با سبك زندگي نياكان خود آشنا شوند.

راه دسترسي به قلعه شيخ سلطان‌المرزوقي

   به منظور بازديد از قلعه شيخ سلطان‌المرزوقي لازم است ابتدا به بندرلنگه برويد. دهستان مغويه كه اين قلعه در آن قرار دارد، در قسمت شرقي كوه اليارد و در فاصله 43 كيلومتري غرب بندرلنگه به سمت عسلويه واقع شده‌است.

اشتغال مردم ساكن در مغويه در زمان حيات شيخ سلطان‌المرزوقي

  در دوران استفاده از قلعه شيخ سلطان‌المرزوقي، مردم ساكن مغويه به شغل‌هاي بازرگاني، صيد مرواريد، صيد ماهي، صادرات ماهي، كشاورزي از جمله كاشت گندم، جو، خرما و صادرات اين محصولات به حاشيه خليج فارس و كشورهاي آفريقايي اشتغال داشتند.

نماي داخلي قلعه شيخ سلطان‌المرزوقي

ديگر مكان‌هاي ديدني بندرلنگه

  با توجه به اين‌كه بندرلنگه به عنوان يكي از بنادر مهم جنوب ايران و با نام «عروس خليج‌فارس» شناخته مي‌شود، بازديد از مناطق مهم و گردشگري آن سرشار از لذت و تجربه خواهد بود. ساير مناطق ديدني و گردشگري بندرلنگه شامل مكان‌هاي زير هستند:

  • چشمه چاه احمد
  • مسجد افغان
  • مسجد خداداد
  • عمارت فكري
  • منطقه بياباني سايه‌خوش
  • كلوتهاي دشت‌لشان

 

ارسال نظرات(0 نظر)

لطفا سوال یا تجربه خود از این منطقه گردشگری را در فرم زیر درج کنید






نظرات کاربران(0 نظر)

موقعیت مکانی اقامتگاه

ویلا های مرتبط

مشاهده بیشتر