کاخ هشت بهشت؛ جلوهای هنرمندانه از شاهکار معماری صفویه
اصفهان - شهر اصفهان
2 ماه پیشکاخ هشت بهشت؛ جلوهای هنرمندانه از شاهکار معماری صفویه
پادشاهان صفوی پس از انتخاب کردن اصفهان به عنوان پایتخت حکومت صفویه، ساختمانهای مهم با کاربریهای مختلف را در آن بنا نهادند که علاوه بر استفاده حکومتی، از جذابیت بصری بسیار بالایی نیز برخوردار بود. آثار باقی مانده از این بناها نیز امروزه شهر اصفهان را به یکی از بهترین مقاصد برای گردشگران تبدیل کردهاند. درواقع با توجه به گستره وسیع آثار تاریخی و باستانی به جا مانده از ادوار مختلف تاریخ در اصفهان، جای جای این شهر محلی برای نمایش هنرمندانه معماری اصیل ایرانی است.
کاخ هشت را میتوان به عنوان یکی از مهمترین و زیباترین این بناها توصیف کرد که از زیباترین بناهای بازمانده از دوران حکومت صفویان است و معماری به سبک صفویه را در حالتی فوقالعاده به نمایش گذاشته است. این کاخ یکی از زیباترین آثار باستانی و جاذبههای گردشگری شهر اصفهان به شمار میرود که در میان سایر کاخها و باغها، همواره به عنوان نگینی درخشان شناخته شده است. از این جهت بازدید از کاخ هشت بهشت به تمام گردشگران توصیه میشود.
معرفی کاخ هشت بهشت
نمایی از محوطه کاخ هشت بهشت
یکی از بناهای فوقالعاده زیبای شهر اصفهان که به عنوان آثار باستانی شناخته شده است و بازدید از آن نیز بسیار توصیه میشود، کاخ هشت بهشت است. این کاخ که به عنوان یکی از یادگاریهای ارزنده دوراخ حکومت صفویان به شمار میرود، از تزئیناتی برخوردار است که یک نمای بسیار شکوهمندانه و هنری ایجاد کردهاند. وجود این تزئینات زیبایی و عظمت کاخ را دوچندان کرده است و از این جهت، تمامی گردشگران نیز جذابیت آن را مورد تحسین قرار دادهاند.
کاخ هشت بهشت که امروزه به عنوان یک مجموعه توریستی فعالیت میکند، در خیابان باغ گلدسته واقع شده است و علاوه بر کاخ هشت بهشت، با عناوینی همچون هشت به هشت و هشت در بهشت نیز شناخته شده است. این کاخ فوقالعاده در سال 1313 و با شماره 227 در فهرست آثار ملی ایران قرار گرفت. در مجاورت این کاخ، یک پارک با نام پارک رجائی نیز قرار دارد که به عنوان یکی از محبوبترین پارکها و تفرجگاههای ساکنان این شهر به شمار میرود و میتوان آن را یکی از معروفترین پارکهای اصفهان دانست.
کاخ هشت بهشت کجاست؟
خیابان باغ گلدسته که در مجاورت پارک شهید رجایی اصفهان واقع شده است، محلی است که کاخ هشت بهشت در آن قرار دارد. به منظور بازدید از این کاخ میتوان از خودروی شخصی استفاده کرد و یا وسایل حمل و نقل عمومی را مورد استفاده قرار داد. نزدیکترین ایستگاه مترو به این کاخ، ایستگاه میدان امام حسین است که در صورت استفاده از مترو، میتوانید در این ایستگاه پیاده شوید و مابقی مسیر را به صورت پیاده و یا با استفاده از تاکسی طی کنید.
البته میدان امام حسین از یک ایستگاه خط واحد شهری نیز برخوردار است که با کاخ هشت بهشت فاصله چندانی ندارد. البته چنانچه تمایل به استفاده از خودروی شخصی داشته باشید نیز میتوانید از پارکینگ عمومی خیابان گلدسته برای پارک کردن استفاده کنید. این پارکینگ نیز به کاخ نزدیک است.
تاریخچه کاخ هشت بهشت
تصویری از کاخ هشت بهشت در گذشته
پایان ساخت کاخ هشت بهشت به سال 1080 هجری قمری بازمیگردد که مصادف با سومین سال پادشاهی شاه سلیمان صفوی بوده است. این کاخ یک نمونه فوقالعاده از کاخهایی با کاربری نشیمن در زمان حکومت صفوی به شمار میرود که صاحب تذکره نصرآبادی نیز جذابیت و شکوه کاخ هشت بهشت را در چندین شعری که سروده است، آورده است. کاخ هشت بهشت در زمان قاجار و پادشاهی ناصرالدین شاه و زمانی که ظل السلطان والی اصفهان بود، در قالب یک مدرسه همایونی مورد استفاده قرار گرفت.
بعدها این کاخ و باغ متعلق به آن، از طرف ناصرالدین شاه قاجار و به صورت مشروط به بانو عظمی افتخار الدوله واگذار شد و به تملک وی درآمد. شرط واگذاری نیز مبنی بر عدم تغییر شرایط و هیئت کاخ و حفظ حریم کاخ در خیابان چهارباغ در نهایت تمیزی بوده است. تا زمانی که این بانو در قید حیات بود، این شرایط انجام شد.
اما پس از فوت وی و تصرف وراث، در وضعیت کلی و تزئینات آیینه کاری، طلاکاری و نقاشی کاخ هشت بهشت نیز همچون سایر بناهای تاریخی مثل کاخ چهلستون، تغییراتی ایجاد شد. در برخی از این تغییرات نیز زیباییهای کاخ در زیر لایههای گچ مدفون شدند. این کاخ در تاریخ 15 شهریور سال 1343 به صورت رسمی به وزارت فرهنگ و هنر واگذار شد و امروزه نیز زیرنظر سازمان میراث فرهنگی کشور به فعالیت خود ادامه میدهد.
معماری کاخ هشت بهشت
معماری داخلی کاخ هشت بهشت و حوض 8 ضلعی آن
طول و عرض این عمارت به ترتیب 30 متر و 35.26 متر است. بلندی این کاخ از بنای مجاور باغ آن، به اندازه 2 متر است. این ارتفاع با استفاده از دو راه پله که هریک از 10 پله برخوردار هستند، از زمین فاصله گرفته است. این دو راه پله به قسمتهای شرق و غرب کاخ وصل میشوند. این کاخ از یک ایوان با دو عدد ستون بزرگ از جنس چوب برخوردار است که از طریق بعضی ورودیها، به سرسرای مرکزی مربوط میشود.
این سرسرا دارای یک طاق است که منتهی به نورگیر خواهد شد. شکل این نورگیر به صورت گنبدی است و از تعداد 8 پنجره چوبی برخوردار است. یک حوض 8 ضلعی فواره دار به قطر 3.03 متر نیز وسط سرسرا وجود دارد و درهای آن به اتاقهایی با معماری هشت ضلعی باز خواهد شد. این مسیر نیز به اتاق پذیرایی بانوان متصل میشود.
ساعات بازدید و بلیط کاخ هشت بهشت
به منظور ورود به پارک رجایی که در اطراف این کاخ قرار دارد، نیاز به پرداخت هیچ هزینهای وجود ندارد و در تمام ساعات شبانه روز نیز ورود و استفاده از امکانات پارک ممکن خواهد بود. در این پارک جلوه بیرونی کاخ هشت بهشت قابل مشاهده خواهد بود.
اما به منظور ورود به محوطه کاخ و بازدید آن از نزدیک، میتوانید همه روزه از ساعت 9 الی 17 به آن مراجعه کنید. مبلغ بلیط برای گرذشگران خارجی 30000 تومان و برای ایرانیان 4000 تومان خواهد بود. البته به منظور دسترسی بهتر یه کاخ شما میتوانید رزرو اقامتگاه اصفهان را در نزدیکی این کاخ انجام دهید.
پرسشهای متداول
چگونه میتوان در نزدیکی کاخ هشت بهشت یک اقامتگاه اجاره کرد؟
با مراجعه به سایت اجاره سوئیت اصفهان میتوانید این کار را انجام دهید.
آیا اجاره ویلا در اصفهان در محدوده کاخ هشت بهشت امکان پذیر است؟
بله؛ تمام این موارد در سایت ذکر شده قابل بررسی خواهند بود.
نظرات کاربران(0 نظر)