مسجد جامع اشترجان؛ یادگاری به جا مانده از دوران حکومت ایلخانیان

مدیر سایت مدیر وبسایت

اصفهان - شهر اصفهان

3 ماه پیش

مسجد جامع اشترجان؛ یادگاری به جا مانده از دوران حکومت ایلخانیان

استان اصفهان یکی از مراکز اصلی گردشگری در ایران محسوب می‌شود که همواره گردشگران خارجی و حتی ایرانی بسیاری را برای بازدید از جاذبه‌های این شهر جذب کرده است. جاذبه‌های تاریخی این استان انواع آثار باستانی و مذهبی را شامل می‌شوند که هر کدام از آن‌ها، از ویژگی‌های منحصر به فردی برخوردار هستند. البته این بناهای تاریخی علاوه بر شهر اصفهان در سایر شهرهای این استان نیز به چشم می‌خورند که یکی از این آثار، مسجد جامع اشترجان است.

این مسجد یکی از مساجد و جاذبه‌های دیدنی استان اصفهان به شمار می‌رود و در یکی از بخش‌های شهرستان فلاورجان به نام ایمان شهر قرار دارد که در استان اصفهان واقع شده است. قدمت مسجد نامبرده شده با توجه به شواهد موجود به دوره جکومت ایلخانیان بازمی‌گردد. در این مقاله به بیان ویژگی‌های این مسجد خواهیم پرداخت و هر اطلاعاتی که قبل از رفتن به این مسجد باید بدانید را در اختیار شما قرار خواهیم داد.

تاریخچه مسجد اشترجان

تزئینات مسجد جامع اشترجان

با توجه به شواهد موجود و برخی از کتیبه‌های تاریخی که در مسجد جامع اشترجان کشف شده است، این مسجد به دستور خواجه فخر الدین محمد بن محمود بن علی اشترجانی بنا نهاده شده است. مورخان سال ساخت این مسجد را سال 715 تخمین می‌زنند که مصادف با زمان حکومت ایلخانیان است و درواقع از شاهکارهای معماری این دوره به شمار می‌رود.

در سال‌های پایانی سلطنت محمد خدابنده لو این مسجد بنا نهاده شد و بر اساس آنچه که از موارد درج شده بر روی کتیبه‌های موجود می‌توان دریافت، این است که بانی مسجد نامبرده شده خواجه محمد اشترجانی است. البته از وی با نام «الصاحب الاعظم ملک الوزرا فی العالم» یاد کرده‌اند. او درواقع از مستوفیان پرآوازه و مشهور امیران ایلخانی بوده است که در  به دست آوردن حکومت لنجان برای مدتی پیروز شد.

خواجه محمد هیچ وقت به درجه وزارت نرسید؛ اما بارها با این صفت از وی یاد کرده‌اند. از این جهت می‌توان دریافت که عنوان وزیر تنها برای وزیران به کار نمی‌رفت و برای افراد صاحب نام و یا دولت مردان نیز این لقب مورد استفاده قرار می‌گرفت.

مسجد جامع اشترجان در طی حکومت‌های مختلف بارها و بارها مورد مرمت و بازسازی قرار گرفته است و در طی این بازسازی‌ها، بخش‌هایی به آن اضافه شده و یا بخش‌هایی نیز دچار بعضی تغییرات شده‌اند. این تغییرات به اندازه‌ای بود که در سال 1333 که مسجد به صورت کامل و مجدداً مورد بازسازی قرار گرفت، در آن کتیبه‌هایی کشف شد که قدمتشان به دوران حکومت سلجوقیان بازمی‌گشت. این مسجد از ویژگی‌های منحصر به فرد بسیاری نیز برخوردار است که به سبب آن‌ها، نام آن در سال 1315 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید.

معرفی بخش‌های مختلف مسجد اشترجان و نقشه مسجد

بخشی از معماری منحصر به فرد مسجد اشترجان

مساحت مسجد جامع اشترجان تقریباً به 1500 مترمربع می‌رسد و در ساختن آن نیز مصالح مختلفی مورد استفاده قرار گرفته است که از مهم‌ترین این مصالح می‌توان به خشت و آجر اشاره کرد. مسجد نامبرده شده از تعداد 2 ورودی اصلی برخوردار است که یکی از این ورودی‌ها در قسمت شمالی مسجد و ورودی دیگر در بخش شرقی مسجد واقع شده است. همچنین این مسجد از 3 شبستان و 2 ایوان نیز برخوردار است که هر کدام از این موارد، در اضلاع شمالی، شرقی و غربی صحن مرکزی مسجد واقع شده‌اند و دارای نمای بسیار جذابی هستند.

ارتفاع سردر ورودی اصلی این مسجد به بیشتر از 12 متر می‌رسد و دارای دو مناره است. این دو مناره در طرفین ایوانی قرار گرفته‌اند که سردر مسجد بر روی آن‌ها قرار گرفته است. البته لازم به ذکر است که امروزه تنها بعضی از قسمت‌های این مناره‌ها به جا مانده است. مسجد اشترخان نیز همچون سایر مساجد تاریخی و قدیمی از تزئیناتی برخوردار است که در آن‌ها، مصالحی همچون آجر و کاشی در طرح‌ها و نقوش زیبا به کار برده شده‌اند و جلوه زیبایی را خلق کرده‌‌اند.

علاوه بر این تزئینات، ایوان مسجد جامع اشترجان نیز از طاق نماهای بسیاری برخوردار است که وجود کاشی‌هایی به رنگ‌های آبی، لاجوردی و فیروزه‌ای در طرح‌های هندسی مختلف، زیبایی منحصر به فردی به آن بخشیده است. هنر معماری استادان دوره ایلخانی را می‌توان در تمام سطوح دارای تزئینات خاص و کتیبه‌های آجری مشاهده کرد که با خلط ثلث و کوفی کتابت شده‌اند.

تنها در قسمت سردر اصلی مسجد تعداد 19 کتیبه به چشم می‌خورد که در یکی از آن‌ها ناممپ بانی مسجد به خط ثلث حکاکی شده است. همچنین این مسجد در حالت کلی از تعداد 47 کتیبه برخوردار است که دارای مضامین قرآنی، تاریخی و مذهبی هستند و با خطوط مختلف کتابت شده‌اند.

شرایط بازدید از مسجد اشترجان

مسجد جامع اشترجان در بخشی به نام ایمان شهر واقع شده است و از این جهت، به عنوان یک مصلی برای برپایی و اقامه نماز جمعه در این شهر مورد استفاده قرار می‌گیرد. علاوه بر این موضوع، مراسم‌های مذهبی بسیاری در مناسبت‌های مختلف در این مسجد برگزار می‌شود. از این جهت بدیهی است که در تمام ایام سال می‌توان از این مسجد بازدید کرد. همچنین نیاز به پرداخت هیچ هزینه‌ای برای بازدید از مسجد اشترجان وجود ندارد.

نمونه‌ای از دیواره‌های مسجد اشترجان

راه‌های دسترسی به مسجد جامع اشترجان

مسجد نامبرده شده در استان اصفهان واقع شده است. به منظور بازدید از این مسجد می‌توانید از اصفهان به سمت فلاورجان بروید و سپس مسیر بخش ایمان شهر را در پیش بگیرید. برای دسترسی به این بخش می‌توانید تامسی‌های درون شهری، خطوط اتوبوس درون شهری و همچنین خودروی شخصیتان را مورد استفاده قرار دهید.

پرسش‌های متداول

آیا می‌توان به منظور بازدید از مسجد جامع اشترجان، رزرو اقامتگاه اصفهان انجام داد و تنها برای بازدید از این مسجد تاریخی رد یک سفر یک روزه به ایمان شهر رفت؟

با توجه به تراکم آثار تاریخی در شهر اصفهان، انجام این کار نتیجه بهتری را برای شما در پی خواهد داشت. از این جهت می‌توانید به منظور رزرو اقامتگاه در شهر اصفهان، به سایت اجاره ویلا اصفهان مراجعه کنید.

قیمت اجاره سوئیت اصفهان چه تفاوتی با شهرهای اطراف این شهر خواهد داشت؟

این موضوع به شرایط اقامتگاه‌های مختلف در شهرها و موقعیت‌های مختلف بستگی دارد.

ارسال نظرات(0 نظر)

لطفا سوال یا تجربه خود از این منطقه گردشگری را در فرم زیر درج کنید






نظرات کاربران(0 نظر)

موقعیت مکانی اقامتگاه

ویلا های مرتبط

مشاهده بیشتر