سفری به سوی عمارت فخرالدوله

مدیر سایت مدیر وبسایت

تهران - شهر تهران

1 سال پیش

معرفی عمارت فخرالدوله:

بناهای تاریخی در شهر تهران مثل: عمارت فخرالدوله که مربوط به زمان قاجاریان است، از جاذبه های گردشگری پایتخت محسوب میشوند. این عمارت در یکی از مناطق شلوغ و قدیمی تهران قرار دارد. اگر علاقه مند به خانه های قدیمی با حیاط سرسبز و فواره های آب هستید؛ می توانید از این جاذبه دیدن نمایید. این عمارت به دستور همسر حاج میرزا علی خان امین الدوله قاجاری ساخته شده است. در سال ۱۳۲۴ هجری شمسی ساخت این بنا آغاز شده و در سال ۱۳۲۸ هجری شمسی، ساخت آن به پایان رسیده است. در واقع ۴ سال طول کشیده تا این عمارت باشکوه مطابق میل بانی آن؛ ساخته شود. 

این بنا در تاریخ ۲۵ مهر ۱۳۸۳ به عنوان یک اثر ملی با شماره  ۱۱۲۱۴، در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است. این عمارت که اکنون به خانه باغ و خانه مداحان تبدیل شده است، تنها خانه ای است که اکثریت؛ آن را به نام یک زن می شناسند. همچنین به دلیل معماری خاصی که دارد، جزو اولین خانه های ییلاقی اشراف زاده ها به شمار می رود.

عمارت فخرالدوله کجاست؟

اگر به خیابان بهارستان تهران سر بزنید؛ یک خانه قدیمی زیبا با طراحی فوق العاده، به نام عمارت فخرالدوله توجه شما را جلب خواهد کرد. این عمارت در دروازه شمیران، خیابان مصطفی خمینی، خیابان فخرآباد و جنب مسجد فخرآباد قرار دارد. همانطور که میدانید منطقه شمیران بسیار شلوغ و پرتردد است. به همین دلیل بهترین مسیر می تواند برای دسترسی به عمارت استفاده از مترو می باشد.

برای استفاده از مترو و دوری از ترافیک، باید سوار خطوط: کلاهدوز _ ارم سبز _ صادقیه شوید و به ایستگاه دروازه شمیران بروید. از آنجا باید خود را به خیابان ابن سینا و فخر آباد برسانید و مسیر تقریبا کوتاه تا عمارت را پیاده روی کنید. اگر سوار اتوبوس های خط رسالت _ میدان قیام یا میدان انقلاب _ میدان خراسان شوید و در دروازه شمیران پیاده شوید، میتوانید با پیاده روی باقی مسیر را به سوی عمارت طی کنید. اما اگر بخواهید از ماشین شخصی خود استفاده کنید باید از بزرگراه شهید صیاد شیرازی عبور نمایید. اگر به سمت جنوب بزرگراه حرکت کنید به میدان سپاه میرسید. از میدان سپاه و با گذر از پل چوبی، به خیابان فخر آباد و در نهایت به خیابان خورشید خواهید رسید. در این جا عمارت فخرالدوله کاملا مشخص می باشد.

عمارت زیبای فخرالدوله

تاریخچه:

عمارت فخرالدوله، تنها خانه ای است که با نام یک زن نامگذاری شده و همانطور که گفتیم به دستور فخرالدوله همسر امین الدوله قاجار ساخته شده است. فخرالدوله دختر مظفرالدین شاه و دختر خاله  دکتر مصدق بوده است. این بانو در طول چندین سال زندگی، کار های بسیار مفیدی انجام داده اند. به دلیل شرایط و جایگاهی که داشتند، توانستند بناهای با اهمیتی از خود به یادگار بگذارند. خانه فخرالدوله یکی از بناهایی است که ایشان نقش موثری در ساخت و طراحی آن داشته اند. از دیگر تاسیسات او می توان به: آسایشگاه کهریزک، مسجد، مدرسه، بیمارستان، موسسه تاکسیرانی و غیره اشاره کرد.

 او زنی بود که اقدامات مهمی را از خود بر جای گذاشت و در طول تاریخ تاثیر مثبتی داشت. برای مثال اواخر حکومت قاجاریان بود که او ۷۸ دختر و پسر یتیم را تحت پوشش خود قرار داد. این بانوی فرهیخته در سال ۱۳۳۴ هجری شمسی، بر اثر سکته  قلبی فوت کردند و در کنار پسر خود دفن شدند.

معماری:

یکی دیگر از بناهای پایتخت که از معماری سنتی و اروپایی الهام گرفته، عمارت فخرالدوله است. معمار روسی این عمارت به نام نیکولای مارکوف، از سبک معماری نئوکلاسیک برای ساخت این عمارت؛ بهره برده است. خانه فخرالدوله با ۱۳۵۰ مترمربع مساحت در ۳ طبقه با آجرهای فراوان ساخته شده است. ساختار این ساختمان شباهت به کوشک دارد، یعنی دارای دو طبقه است و شامل یک تالار در نیم طبقه دوم می شود. زیر زمین این بنا با یک حوض خانه همراه با آجر کاری و طاق های ضربی مزین شده و طراحی زیبایی  دارد. این بخش شامل: اتاق های تو در تو، مناسب برای استراحت خصوصا در فصل گرم تابستان است. پنجره های بلند چوبی دور تا دور ساختمان نمای بسیار زیبایی به عمارت بخشیده اند. 

اگر از درب ورودی وارد عمارت فخرالدوله شوید، اول به یک حیاط بزرگ با درختان سرسبز، یک استخر بزرگ با گلدان های رنگارنگ و نیمکت های درون باغ  که برای همنشینی و لذت از تماشای این عمارت قرار داده شده اند، بر میخورید. نمای عمارت با ۳۰ هزار آجر نخودی رنگ با طرح های مختلف، چشم هر بیننده ای را به خود خیره میکند. قسمت شمالی این عمارت که پلکانی است، بخش اصلی آن را تشکیل میدهد. در سال ۱۳۸۷ شهرداری تهران اقدام به مرمت این بنای تاریخی ارزشمند کرده؛ و امروزه به دلیل تغییر کاربری؛ به خانه مداحان تبدیل شده است.

نمایی دیگر از عمارت فخرالدوله

بهترین زمان برای بازدید از عمارت فخرالدوله:

همانطور که اشاره کردیم عمارت فخرالدوله، به جهت قرار گیری در منطقه ای شلوغ و قدیمی باید در ساعاتی که اوج رفت و آمد نیست؛ برای بازدید از آن اقدام نمایید. همچنین چون این عمارت سبک خانه باغ دارد؛ بهتر است در زمان خلوت و فصل بهار از آن دیدن کنید.

زمان بازدید و بلیط عمارت فخرالدوله:

امروزه خانه مداحان یا عمارت فخرالدوله، به سبب موقعیتی که دارد امکان بازدید از خانه وجود ندارد، مگر با هماهنگی که از قبل انجام شده باشد. ولی شما میتوانید از باغ و منظره این عمارت بدون هیچ هزینه ای دیدن کنید.

گردشگران غیر تهرانی و بازدید از عمارت فخرالدوله:

 در نزدیکی عمارت فخرالدوله، رزرو ویلا استخردار تهران با قیمت مناسب، یا حتی اجاره ویلا با استخر سرپوشیده در تهران امکان پذیر است. چرا که این فرصت را برای گردشگران فراهم می کند تا بتوانند در حین گشت و گذار از جاذبه های دیدنی، با اجاره ویلا با استخر در تهران با قیمت ایده آل؛ مکانی را برای استراحت خود فراهم آورند.

سوالات متداول:

. عمارت فخرالدوله  کجاست؟ این عمارت در منطقه بهارستان تهران، دروازه شمیران، خیابان مصطفی خمینی، جنب مسجد فخرآباد قرار دارد.

.  چرا امکان بازدید از این بنا وجود ندارد؟ چون این بنا تغییر کاربری داده و به خانه مداحان تبدیل شده است.

.  به چه دلیل این خانه را با اسم یک خانم می شناسند؟ چون بانی ساخت این بنا فخرالدوله دختر مظفرالدین شاه و همسر امین الدوله قاجاری بوده است.

. از دیگر تاسیساتی که فخرالدوله در ساخت آنها تاثیر داشته؛ کدامند؟ موسسه تاکسیرانی، آسایشگاه کهریزک، مدرسه بیمارستان و مسجد.

پنجره های چوبی عمارت فخرالدوله

ارسال نظرات(0 نظر)

لطفا سوال یا تجربه خود از این منطقه گردشگری را در فرم زیر درج کنید






نظرات کاربران(0 نظر)

موقعیت مکانی اقامتگاه

ویلا های مرتبط

مشاهده بیشتر