موزه بابل

مدیر سایت مدیر وبسایت

مازندران - بابل

4 سال پیش

بازدید از موزه بابل؛ سفری آسان به دل تاریخ

برای آدمی که عاشق سفر و بازدید از اماکن گردشگری مختلف است، به طور حتم بازدید از موزه هم بسیار  هیجان انگیز خواهد بود. خود من یکی از علاقه‌مندی‌هایم در هنگام سفر به مناطق مختلف بازدید از اماکن گردشگری و موزه‌های شهر در نظر گرفته شده است. در این مطلب می‌خواهم در مورد یکی از همین موزه‌های جذاب که در بخش شمالی کشور واقع شده توضیحاتی را خدمت شما ارائه دهم.

موزه بابل که به گنجینه بابل هم معروف است به عنوان اولین و تنها موزه مردم شناسی در شهر مازندران شناخته می‌شود که در ساختمان شهرداری سابق بابل واقع در خیابان مدرس، چهارراه گنجینه قرار گرفته است. این موزه که بیش از 90 سال پیش با عنوان ساختمان شهرداری ساخته شد در سال 1374 در اختیار میراث فرهنگی قرار گرفت. از آنجایی که این ساختمان نیاز به مرمت داشت به همین دلیل در طول یک سال مورد مرمت قرار گرفت و در اواخر سال 1375 به عنوان موزه بابل افتتاح شد.

آشنایی با بخش‌های موزه بابل

بخش‌های اصلی این موزه شامل موزه‌های باستان شناسی، مردم شناسی و بخش آثار چوبی است و به مدت زمان 4 سال نیز این موزه دایر بود تا اینکه به دلیل تخریب‌هایی که این ساختمان به جهت قدمت بالا داشت نیاز به تعمیر اساسی در قسمت‌های زیرزمین و شیروانی پیدا کرد. به همین دلیل در سال 1379 مجددا مورد مرمت در قسمت‌های اشاره شد قرار گرفت.

در سال 1382 بود که این موزه به عنوان تنها موزه مردم شناسی در مازندران شروع به کار کرد. پس از گذشت یک دهه این موزه در سال 93 با همکاری‌های بخش شهرداری نورپردازی شد به گونه‌ای که در تاریکی شب به دلیل نورپردازی‌های انجام شده این بنا جلوه‌ای بسیار جذاب دارد.

معرفی بخش‌های مختلف موزه بابل

پیش‌تر در مورد 3 بخش اصلی واقع در این ساختمان توضیحاتی را خدمت شما ارائه دادم اما لازم است در مورد هر یک از بخش‌های اشاره شده هم توضیحات بیشتری را بیان کنم تا بتوانید در هنگام بازدید اطلاعات کافی را در خصوص بخش‌های مورد نظر داشته باشید.

آشنایی با قسمت‌های مربوط به بخش باستان شناسی موزه بابل

در این بخش آثاری از دوره‌های قبل از اسلام قرار دارد که این آثار در یک اتاق و دو سالن به جهت نمایش برای بازدیدکنندگان قرار گرفته است. اگر بخواهم چند آثار تاریخی این موزه را برای شما نام ببرم می‌توان به موزه ظروف سفالی که به رنگ قرمز بوده و متعلق به هزاره پنجم قبل از میلاد هست اشاره کنم. البته در این قسمت می‌توانید سفال‌های منقوش متعلق به هزاره سوم و چهارم قبل از میلاد مسیح را که از مکان‌هایی همچون شوش، تپه حصار واقع در دامغان و سیلک کاشان جمع آوری شده است را نام برد.

یکی از ویترین‌های این بخش به سفال خاکستری رنگ تورنگ تپه و ظروف خاکستری مازندران که تمامی آنها به اواخر هزاره دوم و سوم پیش از میلاد تولید شدند اختصاص پیدا کرده است. در بخش دیگر سالن اشیایی از دوره‌های ساسانی و پارت وجود دارد که این اشیا و آثار شامل انواع مجسمه‌ها از جنس‌های مختلف همچون سفال، مغرغ، ظروف سنگی و جنگ افزارهایی است که از مفرغ تولید شده‌اند.

بیشتر اشیایی که در این موزه قرار گرفته است از حوالی و اطراف همین شهر به دست آمده، منظور از شهرهای حوالی، شهرها و شهرستان‌های ساری، قائم شهر، بهشهر، نور و نکا بوده که تمامی این آثار می‌تواند به سادگی تمدن بالای این بخش را به نمایش گذارد. پس از گذر از سالن اول و تمامی توصیفاتی که خدمتتان ارائه دادم حال به سالن دوم در این موزه می‌رسیم. درون این موزه هم آثارهایی متعلق به آثار اسلامی اختصاص پیدا کرده و ظروف سفالی لعاب دار از قرون 3 تا 10 هجری در این بخش قرار گرفته که در آشکال مختلفی همچون تنگ، پیاله و غیره به چشم می‌خورد.

در کنار جذابیت‌های گفته شده در بخش باستانی این موزه می‌توان به زیورآلاتی که در هزاره اول قبل از میلاد و دوره اسلامی وجود داشت اشاره کرد که در این موزه جهت بازدید شما به نمایش درآمده است. دیدن تمامی این جذابیت‌ها می‌تواند تا ساعت‌ها ذهن شما را درگیر کند و به هنرمندی هر چه بیشتر مردمان قدیم ایران زمین ایمان پیدا کنید.

آشنایی با بخش مردم شناسی در موزه بابل

در موزه دوم که مربوط به بخش مردم شناسی است یک تالار نسبتا بزرگ و وسیع قرار گرفته و درون آن صنایع دستی جذاب و اصیل ایرانی به چشم می‌خورد. سفال گری، چادرشب بافی و زری بافی سه هنر زیبا و اصیل ایرانی است که از سالیان بسیار دور در این کشور رونق داشتند و می‌توان بسیاری از آثار زیبا و جذاب آن را در این موزه مشاهده کرد.

آثاری که در این موزه قرار گرفته به قوم خاصی اختصاص پیدا نمی‌کند و متشکل ابزار و وسایلی همچون وسیله‌های مربوط به کشاورزی، پوشاک مردمان مازندران، گیلان و ترکمن است. در این موزه می‌توان فرهنگ و هنر ایرانی را به زیبایی هر چه تمام مشاهده کرد و از نزدیک با ابزار و هنر دست افراد هنرمند زمان قدیم آشنا شد.

در این موزه می‌توانید با صنایع اصیل ایرانی، فرهنگ، هنر و قدمت بسیاری از صنایع دستی در ایران آشنا شوید. واقعا که شناخت بیشتر مردمان گذشته و سبک زندگی و ذهن خلاقی که داشتند بسیار زیبا و هیجان انگیز است.

آشنایی با بخش آثار چوبی در موزه بابل

یک سالن دیگر واقع در موزه بابل که یکی دیگر از جذابیت‌های این موزه به شمار می‌رود بخش آثار چوبی و کتیبه‌های زمان گذشته است. در این سالن آثار چوبی که به خطه مازندران مرتبط است قرار گرفته و می‌توان آثاری همچون کتیبه، در، پنجره، تزئینات مربوط به صندوق مزار که شامل انواع منبت کاری و هنر دست است را به خوبی مشاهده کرد.

قدیمی‌ترین اثر چوبی که در این ساختمان قرار دارد مربوط به قسمتی از کتیبه صندوق مزار بوده که مربوط به امامزاده علی در روستای سوادکوه است. این کتیبه مربوط به سال 883 هجری قمری بوده و جزو قدیمی‌ترین آثار این موزه به شمار می‌رود.

همان‌طور که گفتم در این موزه در و پنجره‌هایی از روزگاران قدیم نیز قرار دارد که دو لنگه در کتیبه دار موجود در موزه به صورت منبت کاری شده بوده که به مزار شاهزاده رضا تعلق دارد و از روستای لدر بابل به این موزه منتقل شده است.

ملاحظه فرمودید که این موزه تماشایی شامل آثار زیبا و جذابی است که می‌تواند در زمان بازدید تا ساعت‌ها ذهن شما را درگیر کرده و اوقات لذت بخشی را برای شما فراهم آورد. پس اگر علاقه‌مند به آشنایی با فرهنگ، هنر، سبک زندگی و آثار تاریخی هستید بازدید از این موزه زیبا واقع در شهر مازندران را فراموش نکنید، مطمئنم که می‌تواند تجربه شیرین و لذت بخشی را برای شما به همراه داشته باشد.

ارسال نظرات(0 نظر)

لطفا سوال یا تجربه خود از این منطقه گردشگری را در فرم زیر درج کنید






نظرات کاربران(0 نظر)

موقعیت مکانی اقامتگاه

ویلا های مرتبط

مشاهده بیشتر