درباره دبیرستان انوشیروان دادگر چه میدانید؟

مدیر سایت مدیر وبسایت

تهران - شهر تهران

1 سال پیش

معرفی دبیرستان انوشیروان دادگر:

دبیرستان انوشیروان دادگر، یکی از مکان هایی است که چندین سال پیش، بعد از دبیرستان فیروز بهرام، لزوم ساخت آن بسیار احساس می شد. این دبیرستان اکنون با اسم انوشیروان دادگر شناخته می شود. مدرسه انوشیروان دادگر در سال ۱۳۱۵ با کمک خانم راتن بایی بانجی، به عنوان دبیرستان زرتشتی تاسیس شد. خانم راتن بایی بانجی که از سلسله موبدان و خواهر جمشید جی تاتا بود؛ توانست با سرمایه یکصد هزار روپیه این ساختمان را بنا کند. البته ساختمان این بنا در زمان پهلوی اول، با آجر، گچ و کاشی کاری ساخته شده بود. اما توسط ایشان مورد بازسازی و تکمیل شدن؛ قرار گرفت.

مکان های زیادی در تهران وجود دارند که بازدید از آن ها ما را به هزاران سال پیش میبرد. در واقع تهران توانسته علاوه بر مکان های مدرن و امروزی، جاذبه های تاریخی زیادی را در خود جای دهد. همین امر باعث شده سالانه گردشگران زیادی وارد این شهر شوند.

 امروزه می توان با دین و آیین های گوناگون در دبیرستان انوشیروان دادگر علم آموخت. چون این بنا یکی از مهم ترین و قدیمی ترین مدرسه های تاریخی تهران محسوب می شود. جالب است بدانید این اثر توانسته در اسفند سال ۱۳۸۰ با شماره ۵۶۶ در فهرست آثار ملی جایگاه خود را پیدا کند. افراد سرشناسی که در این مدرسه دانش آموخته اند: مهرانگیز دولتشاهی، دکتر باوند، گلی ترقی، شیرین عبادی و آلنوش طریان نام دارند.

دبیرستان انوشیروان دادگر کجاست؟

در خیابان انقلاب بین خیابان حافظ و ولیعصر دبیرستان انوشیروان دادگر، واقع شده است. در ضلع شرقی این ساختمان، دبیرستان ماندگار البرز قرار دارد. دبیرستان ماندگار البرز مخصوص پسران است؛ اما چون در دین زرتشت جایگاه زن و مرد یکسان است؛ تصمیم بر آن شد تا دبیرستانی دخترانه نیز در تهران تاسیس شود. این مدرسه چون در منطقه ای قرار گرفته که به مکان هایی مثل: بیمارستان کودکان تهران، هات داگ خوران، شرکت سریر سرویس، هنر های معاصر فلسطین و غیره نزدیک است، منطقه  پر رفت و آمد و شلوغی محسوب میشود. بنابراین توصیه می شود برای بازدید از این دبیرستان، از وسایل حمل و نقل عمومی استفاده کنید. مترو تئاتر شهر نزدیکترین ایستگاه به این مکان است.

دبیرستان انوشیروان دادگر

تاریخچه:

همانطور که اشاره کردیم دبیرستان انوشیروان دادگر، به دلیل جایگاه مساوی زن و مرد در دین زرتشت، در سال ۱۳۱۰ ضرورت ساخت آن بیان شد و در سال ۱۳۱۵ نیز تاسیس گردید. به طوری که در تابلوی ورودی این دبیرستان نوشته شده است: «ضرورت ایجاد این دبیرستان ویژه دختران در تهران با شادروان اردشیر جی شاپورجی مطرح شد.» 

در سال ۱۳۱۰ شادروان شاپور جی یک نامه خصوصی از طرف بمبئی دریافت میکند. در این نامه که از طرف خانم راتن بایی بانجی بود؛ پیشنهاد اهدا یکصد هزار روپیه بابت ساخت و تهیه تجهیزات این دبیرستان نوشته شده بود. ضمن اینکه در نامه قید می شود؛ این مبلغ مشروط بر آنکه زمین دبیرستان توسط دولت و انجمن زرتشتیان واگذار شود؛ پرداخت خواهد شد. تا اینکه در ۲۴ شهریور ۱۳۱۲ زمین این دبیرستان که جزوی از زمین های خیابان شاپور بود؛ توسط میرزا اردشیر و ارباب گشتاسب فیروزگر خریداری شد. بعد از خرید این زمین، جشن و پایکوبی با حضور محمدعلی فروغی و افراد دولت و عده ای از مردان سیاسی، اعضای کمیته و انجمن زرتشتیان، در سال ۱۳۱۳ خورشیدی برپا گشت. 

بعد از اینکه دبیرستان انوشیروان دادگر ساخته شد؛ از سال ۱۳۱۵ تا ۱۳۲۷ ریاست آن به میس لوئیز واگذار شد. بعد از ایشان خانم توران طهماسبی به مدت یکسال و نیم این وظیفه مهم را بر عهده گرفتند. در سال ۱۳۲۸ خانم مادام گورکیان به ریاست منصوب شد و در سال ۱۳۳۲ خانم اختر معدلی این جایگاه را کسب کرد. سرانجام در سال ۱۳۴۷ با صلاحدید انجمن زرتشتیان و وزارت آموزش و پرورش، خانم باهره فرهنگ توانست این وظیفه خطیر را بر عهده بگیرد.

ستون های آسیب دیده دبیرستان انوشیروان دادگر

معماری:

دبیرستان انوشیروان دادگر، از زمان ساخت، به عنوان محل آموزش استفاده شده است. گفته میشود معمار این ساختمان نیکلای مارکوف روسی بوده است. زیرا شباهت هایی بین این دبیرستان و مدرسه ژاندارک و دبیرستان البرز وجود دارد. ویژگی های معماری این بنا شامل: نمای تشکیل شده از دیوارهای آجری و گچ بری های زیبا، سرستون های تشکیل شده از سر گاو و نگاره فروهر و دو بازوی بنای اصلی تزیین شده با کاشی های رنگی و نقش های هخامنشی است. متاسفانه امروزه به دلیل بی کفایتی  مسئولان این مدرسه با آسیب های جدی رو به رو می باشد. طوری که سقف کتابخانه دبیرستان به طور کامل ریخته و ستون های آن که شباهت زیادی به ستون های وزارت امور خارجه دارد، دچار تخریب شده است.

همچنین در ضلع شمالی حیاط دبیرستان انوشیروان دادگر، ساختمانی که مطابق با ضوابط و قوانین شهرداری نیست؛ساخته اند و سیستم گرمایشی و سرمایشی این مدرسه به شدت نامناسب بوده، به طوری که دانش آموزان اعتراض کرده اند. لازم است بدانید بخش هایی از این مدرسه در سال های ۱۳۶۸ تا ۱۳۷۲ دچار آتش سوزی و تخریب شد. متاسفانه این اتفاق باعث شد قسمت های زیادی از مدرسه آسیب جبران ناپذیری ببیند.

بهترین زمان برای بازدید از دبیرستان انوشیروان دادگر:

برای بازدید از دبیرستان انوشیروان دادگر، نیاز به فصل یا روز خاصی نیست. ولی برای اینکه با فضا و کاربرد آن بیشتر آشنا شوید باید از قبل هماهنگ کنید.

زمان بازدید و بلیط دبیرستان انوشیروان دادگر:

دبیرستان انوشیروان دادگر، مکان تعلیم دانش آموزان از دین های گوناگون است. برای بازدید از آن نیاز به زمان و هزینه خاصی نیست. ولی حتما قبل از رفتن به این مکان، با مدیر مدرسه هماهنگ کنید.

گردشگران غیر تهرانی و بازدید از دبیرستان انوشیروان دادگر:

دبیرستان انوشیروان دادگر، به سبب قرارگیری در منطقه ای که جاذبه های زیادی در دل خود جای داده است؛ می تواند گردشگران زیادی را به خود جذب کند. اما به سبب راحتی سکونت، گردشگران می توانند با اجاره ویلا با استخر سرپوشیده در تهران یا اجاره ویلا با استخر در تهران جنوب، از تمام اماکن این منطقه دیدن کنند. لازم به ذکر است اجاره ویلا با استخر در تهران جنوبی بسیار کم هزینه تر خواهد بود.

حیاط مدرسه انوشیروان دادگر

سوالات متداول:

. قدمت دبیرستان انوشیروان دادگر به چه زمانی باز میگردد؟ قدمت این دبیرستان به سال ۱۳۱۵ خورشیدی باز میگردد.

. این دبیرستان در کدام منطقه تهران قرار دارد؟ این بنا تاریخی زیبا در خیابان انقلاب، بین خیابان های ولیعصر و حافظ ساخته شده است.

. چه افرادی در این دبیرستان درس خوانده اند؟ مهرانگیز دولتشاهی، دکتر باوند، شیرین عبادی، گلی ترقی و آلنوش طریان .

. بانی و کمک کننده ساخت این مدرسه چه کسی بوده است؟ خانمی به نام راتن بایی بانجی با اهدای یکصد هزار روپیه کمک به ساخت این بنا کردند.

ارسال نظرات(0 نظر)

لطفا سوال یا تجربه خود از این منطقه گردشگری را در فرم زیر درج کنید






نظرات کاربران(0 نظر)

موقعیت مکانی اقامتگاه

ویلا های مرتبط

مشاهده بیشتر