بقعه شیخ زاهد گیلانی؛ آرامگاهی با گنبد فیروزه ای در دل مزارع سرسبز کشت چای
گیلان - لاهیجان
10 ساعت پیشبقعه شیخ زاهد گیلانی؛ آرامگاهی با گنبد فیروزه ای در دل مزارع سرسبز کشت چای
نمای بیرونی از بقعه شیخ زاهد گیلانی
استان زیبای گیلان به سبب برخوداری از تنوع بالا در جاذبه های گردشگری، هر ساله میزبان گردشگرانی است که به منظور بازدید از جذابیت های مختلف این استان، به آن سفر می کنند. در واقع شما با سفر به این استان می توانید جاذبه های متنوعی را بازدید قرار دهید که می تواند طبیعت سرسبز، جنگل های بکر، دشت و مراتع وسیع، ساحل زیبا، اماکن تاریخی، زیارتگاه های امامزاده ها و بزرگان دینی و مواردی از این قبیل باشد.
از این جهت به جرأت می توان ادعا کرد که سفر به استان گیلان یک پکیج کامل از تمام آنچه از سفر و تغییر حال و هوا انتظار دارید را در اختیار شما قرار خواهد داد. یکی از این جاذبه های دیدنی که در میان مزارع سرسبز چای و زیبایی های آن خود نمایی می کند، بقعه شیخ زاهد گیلانی است که در روستای شیخ انور استان گیلان واقع شده است. این روستا در اطراف شهر لاهیجان قرار دارد و به عنوان یک جاذبه گردشگری و مکان مذهبی شناخته شده است.
آنچه که در این مطلب خواهید خواند:
معرفی بقعه شیخ زاهد گیلانی
بقعه شیخ زاهد گیلانی در کجا واقع شده است؟
تاریخچه بقعه شیخ زاهد گیلانی
معماری بقعه شیخ زاهد گیلانی
نکاتی که لازم است در بازدید از بقعه شیخ زاهد گیلانی در نظر داشته باشید
معرفی بقعه شیخ زاهد گیلانی
بقعه شیخ زاهد گیلانی در میان سرسبزی های مزارع چای
در تاریخ ایران عرفا و دراویش همواره مورد توجه و احترام قرار گرفته اند و در طی قرن های بعدی نیز از آن ها به نیکی یاد شده است. یکی از این بزرگان که در این زمینه از اساتید به شمار می رفته است، شیخ صفی الدین اردبیلی است.
وی در مکتب اساتید بزرگ و نامداری تحصیل و مشق عرفان کرده است که یکی از این اساتید، شیخ تاج الدین ابراهیم نام داشته است. این عارف بزرگ که با نام شیخ زاهد گیلانی نیز شناخته شده بود، پس از فوت در استان گیلان و یکی از روستاهای نزدیک لاهیجان به خاک سپرده شد.
امروزه آرامگاه وی نیز تحت عنوان بقعه شیخ زاهد گیلانی شناخته شده است که با دارا بودن یک گنبد فیروزه ای جذاب بر فراز آن، در میان مزارع سرسبز چای، جلوه فوق العاده ای برای این بقعه به وجود آورده است. همچنین وجود زمین های شالی در اطراف این مقبره و جنگل های انبوه در چشم انداز آن، زیبایی این فضا را چند برابر کرده است.
علاوه بر این، زیبایی هایی که چشم هر گردشگری را می نوازد، بقعه شیخ زاهد گیلانی است که به عنوان یک جاذبه تاریخی و مذهبی نیز به شمار می رود و سبب می شود گردشگران در کنار لذت بردن از فضا و چشم اندازهای اطراف آن، یک حال و هوای روحانی و مذهبی را نیز در این بخش از استان گیلان تجربه کنند. قدمت بقعه نام برده شده بر اساس مطالعات انجام شده به اواخر سده نهم هجری قمری باز می گردد. همچنین در تاریخ پنجم دی ماه سال 1347، بقعه شیخ زاهد گیلانی با شماره ثبت 824 در فهرست آثار ملی قرار گرفت.
بهتر است بدانید در کنار مزار این عارف، یک مزار دیگر نیز وجود دارد. بر اساس آنچه که از کتیبه های موجود می توان دریافت، این مزار نیز متعلق به فردی به نام سید رضی بن سید مهدی الحسینی باشکیجانی است. با توجه به اسناد تاریخی، او در سال 835 هجری چشم از جهان فرو بست و در این محل به خاک سپرده شد. شما می توانید با سفر به استان گیلان و اجاره سوییت در شمال، این جاذبه تاریخی و مذهبی را مورد بازدید قرار دهید و از زیبایی های آن لذت ببرید.
مسیر دسترسی به بقعه شیخ زاهد گیلانی
در رابطه با اینکه شیخ زاهد گیلانی کیست باید بگوییم وی به عنوان یکی از بزرگ ترین و سر شناس ترین عرفا در قرن هفتم هجری شناخته شده است که در سال 1216 میلادی چشم به جهان گشود و پس از 85 سال زندگی، از دنیا رفت.
وی همچنین از دراویش بزرگ تاریخ ایران بوده است و این موضوع نشان می دهد که وی تمام عمر خود را صرف عبادت کرده و مسیر زهد را طی می کرد. از این جهت اساتید این حوزه از او به عنوان یکی از چهره های برجسته و سر شناس در زمینه عرفان و تصوف شناخته بودند.
از مهم ترین فعالیت های او در زمان حیات می توان به این مورد اشاره کرد که سلوک و رفتار معنوی شیخ، سبب شده بود تعداد زیادی از مردم به عرفان علاقه مند و جذب شوند. همچنین با استفاده از همین شیوه، تأثیر عمیقی بر شاگردان و مریدان خود گذاشت. همچنین او یکی از مهره های تأثیرگذار در رواج دادن عرفانی بوده است که مبنا و پایه اسلامی دارد و از این جهت، آرامگاه شیخ نیز به عنوان یک میراث تاریخی، معنوی و فرهنگی باقی مانده است.
بقعه شیخ زاهد گیلانی در کجا واقع شده است؟
مسیر پلکانی منتهی به بقعه شیخ زاهد گیلانی
به منظور بازدید از بقعه شیخ زاهد گیلانی لازم است از جاده لنگرود به سمت لاهیجان حرکت کنید. در اوایل مسیر خود و در روستای شیخانبر که با نام شیخانور نیز شناخته شده است، میدان شیخ زاهدی را خواهید دید. بعد از عبور از این میدان به اندازه تقریبی نیم کیلومتر در سمت راست خیابان شیخ زاهد را می بینید که با ورود به آن، به مقبره می رسید. به منظور اقامت در این منطقه، می توانید از سایت اجاره ویلا شمال بازدید کنید.
تاریخچه بقعه شیخ زاهد گیلانی
بقعه شیخ زاهد گیلانی در حوالی سیاهرود به خاک سپرده شد و سال ها پس از وفات او، در سال 892 هجری قمری، پادشاه وقت که سلطان حیدر صفوی بوده است، خوابی می بیند و با توجه به آن، دستور می دهد این آرامگاه را بنا نهند. پس از اتمام کار ساخت آرامگاه نیز جسد شیخ زاهد به آن منتقل می شود و از آن زمان تا کنون، این مقبره به عنوان یک محل زیارتی و تاریخی میزبان گردشگران و مریدان شیخ بوده است.
معماری آرامگاه شیخ زاهد گیلانی
در میان مزارع برنج و چای و جنگل در استان سرسبز گیلان، آرامگاه شیخ زاهد گیلانی واقع شده است. بنای این بقعه که به اواخر سده 9 هجری قمری بر می گردد نمایانگر هنر و خلاقیت در معماری ایرانی اسلامی است. بقعه شیخ زاهد گیلانی دارای یک گنبد هرمی شکل به رنگ فیروزه ای است و فضای داخلی آن به شکل مربع ساخته شده است. طراحی گنبد به گونه ای است که با انعکاس نور خورشید، جلوه ای زیبا به آرامگاه می بخشد. همچنین برای مقاومت بیشتر سازه با آب و هوای مرطوب منطقه، از کاشی های فیروزه ای در گنبد آن استفاده شده است.
ساختمان بقعه شیخ زاهد گیلانی
ساختار هرم مانند این بقعه نشان از تفکر خلاقانه در سبک معماری ایرانی دارد، چرا که ساختار هرمی با افزایش ارتفاع، کاهش حجم را در پی خواهد داشت. از طرفی ساختار هرمی می تواند آب باران و برف کمتری را روی سطح خود نگه دارد و این سبب سبک تر شدن گنبد آرامگاه خواهد شد. این آرامگاه از سه طرف دارای ایوان هایی است که دیوارهای برخی از آن ها با کاشی های رنگی به سبک دوره قاجاریه تزئین شده اند و از رنگ های سیاه، زرد، آبی و سفید در آن ها استفاده شده است.
در ایوان شمالی، قبر سید رضی بن مهدی الحسینی الباشکیجانی و صندوق چوبی شیخ زاهد گیلانی قرار دارد. مدفن شیخ زاهد در ارتفاع حدود 15 سانتی متری از کف قرار گرفته و پوشیده از کاشی های سبز رنگ است. نمای داخل بقعه نیز از تزئینات هنری و طرح های اسلیمی و گیاهی بی بهره نمانده است. گچبری های منظم و کاشی کاری های رنگارنگ با الگوهای هندسی، فضایی آرامش بخش را برای بازدید کنندگان به ارمغان خواهد آورد.
در بقعه شیخ زاهد گیلانی همچنین دو اتاق به شکل های مربع و مستطیل وجود دارد که هر یک به گونه ای خاص تزئین شده است. یکی از این اتاق ها تا سقف کاشی کاری شده است و قبری به شکل گهواره و یک ضریح در آن دیده می شود که به یکی از دختران تیمور گورکانی مربوط می شود. بقعه دارای سقفی پوشیده شده از سفال است. استفاده از سفال به عنوان پوشش سقف به این دلیل است که سفال یک عایق حرارتی به حساب می آید و در فصول سرد می تواند به کنترل دما و رطوبت کمک کند.
نمای داخلی از بقعه شیخ زاهد گیلانی
درون بقعه با فرش و تعدادی پشتی مزین شده است. همچنین اگر پیش از سفر به این جاذبه تاریخی به فکر برپا کردن چادر مسافرتی هستید، بهتر است بدانید که در اطراف حرم امکان برپایی چادر وجود دارد و با آرامش خیال می توانید در محیط اطراف بقعه استراحت کنید. علاوه بر این در نزدیکی حرم خانه های محلی زیادی وجود دارد که می توانید با اجاره کردن از آن ها استفاده کنید و نهایت آرامش را داشته باشید.
نکاتی که لازم است در بازدید از بقعه شیخ زاهد گیلانی در نظر داشته باشید
اگر با هدف رزرو ویلا اجاره ای گیلان به این منطقه می روید، باید بدانید که در داخل بقعه مکانی برای اقامت وجود ندارد و باید در منازل مردم محلی بمانید. همچنین بهترین زمان برای بازدید از بقعه، قبل از غروب آفتاب خواهد بود.
پرسش های متداول
قیمت اجاره ویلا در گیلان در نزدیکی بقعه شیخ زاهد گیلانی در چه محدوده ای است؟
به این منظور باید به سایت اجاره ویلا در گیلان مراجعه نمایید تا قیمت ها را دقیق مشاهده کنید.
نظرات کاربران(0 نظر)