سی و سه پل

مدیر سایت مدیر وبسایت

اصفهان - شهر اصفهان

3 ماه پیش

سی و سه پل

شهر زیبای اصفهان با توجه به تراکمی که از جاذبه‌های تاریخی، باستانی، ارزشمند و اصیل ایرانی در قلب این خاک جای داده است، لقب نصف جهان گرفته است. یکی از جذاب‌ترین این آثار که حتماً نام آن بارها به گوش شما هم خورده است، سی و سه پل نام دارد که همواره میزبان بسیاری از گردشگران ایرانی و خارجی بوده است.

جذابیت و شکوه این پل به قدری است که کارشناسان بسیاری در سطح جهانی آن را تحسین کرده‌اند و پرسی سایکس نیز این پل را به عنوان یکی از پل‌های درجه اول در سطح بین‌الملل معرفی کرده است. همچنین شاردن نیز سی و سه پل را یک شاهکار معماری نامیده است.

معرفی سی و سه پل

اصفهان زیبا را اغلب افراد در سراسر جهان با یک یا چند تا از آثار باستانی این شهر می‌شناسند که یکی از پرآوازه‌ترین این جاذبه‌ها، سی و سه پل است. از این جهت نام این پل را تمام ایرانیان چندین بار شنیده‌اند و بسیاری از گردشگران خارجی نیز اصفهان را با این پل می‌شناسند. هرچنند که متأسفانه در طی سال‌های اخیر و با خشک شدن زاینده رود، سی و سه پل دیگر شکوه و زیبایی سابق را ندارد، اما کماکان به عنوان یکی از برجسته‌ترین جاذبه‌های توریستی نصف جهان شناخته می‌شود.

برخی از این پل با عناوینی همچون پل شاه عباسی، پل الله وردی خان، پل سی و سه چشمه، پل جلفا و پل چهل چشمه یاد می‌کنند. این پل از سه دهنه برخوردار است که دارای 295 متر طول و 14متر عرض است و بر همین اساس، طولانی‌ترین پل زاینده رود به شمار می‌رود. از مهم‌ترین جذابیت‌های سی و سه پل می‌توان به انعکاس آن در آب اشاره کرد و از این جهت، توصیه می‌کنیم شب‌های سی و سه پل را از دست ندهید. این پل در 15 دی ماه سال 1310، با شماره 110 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید.

(تصویر انعکاس سی و سه پل در زاینده رود)

سی و سه پل کجاست؟

قسمت ابتدایی خیابان چهارباغ بالا از سمت جنوب و نواحی آغازین خیابان چهارباغ عباسی یا همان خیابان انقلاب از سمت شمال، محلی است که سی و سه پل در آن قرار دارد. به منظور بازدید از این پل می‌توانید از وسایل نقلیه عمومی یا شخصی به دلخواه خود استفاده کنید. در صورتی که استفاده از حمل و نقل عمومی را انتخاب می‌کنید، بهتر است بدانید ایستگاه متروی سی و سه پل تنها چند قدم با این پل فاصله دارد. ایستگاه اتوبوس میدان انقلاب نیز در سمت دیگر پل واقع شده است و بسیار نزدیک به پل است. اما در صورتی که قصد دارید با خودروی شخصی به این پل برسید، لازم است ترافیک خیابان‌های اطراف را نیز در ساعات پرتردد در نظر داشته باشید.

تاریخچه سی و سه پل

همان طور که گفتیم، برخی این پل را با نام پل الله وردی خان نیز می‌شناسند. علت این موضوع این است که این پل به دستور شاه عباس اول در دوره صفویان و نظارت و هزینه الله وردی خان و با معماری استاد حسین بنا اصفهانی بنا نهاده شده است. وی یکی از سرداران پرآوازه صفوی بوده است. سال 1008 که مصادف با دوازدهمین سال پادشاهی شاه عباس اول بود، سال شروع ساخت این پل بوده است.

(از تصاویر قدیمی مربوط به سی و سه پل)

ساختن سی و سه پل چند سال ادامه یافت تا اینکه در سال 1011 به شخصی به نام الله وردی خان اوندیلادزه گرجی مأموریت داده شد تا این پل را به اتمام برساند. در ابتدای ساخت سی و سه پل، 40 دهنه برای آن ساخته شده بود که در گذر زمان و با توجه به عواملی همچون کشت درختان و انحرافات آب، بعضی از دهانه‌ها از بین رفت.

مراسم‌های تاریخی در سی و سه پل

یکی از مواردی که سی و سه پل برای آن مورد استفاده قرار می‌گرفت، مراسم‌های تاریخی و آیین‌های باستانی بوده‌ است. درواقع این پل مکانی مناسب برای دورهمی‌ها و تجمعات بزرگان، شاعران، رجال حکومتی و حتی مردم عادی محسوب می‌شد. از این جهت افراد مختلف به منظور گرامی‌داشت برخی مناسبت‌ها و برگزاری جشن‌ها و آیین‌هایی این پل را انتخاب می‌کردند.

از مهم‌ترین این آیین‌ها می‌توان به جشن آب پاشان یا آب ریزان، آیین خاج شویان و جشن باستانی نوروز اشاره کرد. در مراسم آب پاشان، افراد در روز 13 تیر ماه، آب یا گلاب بر روی سر یکدیگر می‌ریختند. خاج شویان نیز به عنوان یکی از مراسمات مخصوص ارامنه اصفهان به شمار می‌روفت که در دوره حکومت صفویان بسیار رایج بود. جشن نوروز نیز در دوره صفویان به مدت هفت روز برگزار می‌شد که با چراغانی و گل‌ریزان همراه بود.

معماری سی و سه پل

طول این پل به 300 متر می‌رسد و عرض آن نیز 14 متر است. مصالحی که در بنا نهادن این پل مورد استفاده قرار گرفته‌اند، سنگ، آجر، ملات ساروج و گچ بوده‌اند. به کار بردن این مصالح به قدری هوشمندانه و استادانه بوده است که به عقیده کارشناسان زمین شناسی و میراث فرهنگی، قرار گرفتن در معرض رطوبت نه تنها موجب کاهش مقاومت آن‌ها نمی‌شود، بلکه استحکام و پایداری آن را افزایش می‌دهد و از این جهت، طی سال‌ها این پل سالم مانده است.

چرا سی و سه پل؟

برای نام گرفتن سی و سه پل، افراد مختلف نظریه‌های متفاوتی را ارائه داده‌اند. برخی بر این باورند که این عدد با الفبای 33 حرفی گرجی ارتباط دارد و این موضوع را مربوط به ارتباط میان تبار گرجی الله وردی خان می‌دانند. اما در کنار این موضوع، افرادی نیز با صراحت و قاطعیت این نظریه را رد کرده‌اند. چراکه سی و سه پل در ابتدای ساخت دارای 40 دهانه بوده است. همچنین برخی نیز آن را مربوط به الهه آب که آناهیتا نام دارد، می‌دانند.

(تصویر هوایی از بعضی دهانه‌های سی و سه پل)

بهترین زمان بازدید از سی و سه پل

خشک شدن آب زاینده رود حال و هوای سابق را از سی و سه پل گرفته است. از این جهت بهترین زمان بازدید از سی و سه پل را می‌توان زمانی دانست که این رود پرآب باشد. در طی روز می‌توان جزئیات بیشتری را مشاهده کرد. اما شب این مکان نیز جلوه زیبایی دارد. به منظور سفر به این شهر می‌توانید به سایت اجاره سوئیت اصفهان مراجعه کنید.

پرسش‌های متداول

سی و سه پل کجاست؟

این پل در شهر اصفهان واقع شده است.

چگونه می‌توان از اجاره سوئیت اصفهان کوتاه مدت مطلع شد؟

کافیست به سایت‌هایی که ویلا در اصفهان اجاره می‌دهند مراجعه کنید و از جزئیات مطلع شوید.

ارسال نظرات(0 نظر)

لطفا سوال یا تجربه خود از این منطقه گردشگری را در فرم زیر درج کنید






نظرات کاربران(0 نظر)

موقعیت مکانی اقامتگاه

ویلا های مرتبط

مشاهده بیشتر