دل باز ترین خانه شیراز، خانه زینت الملوک

مدیر سایت مدیر وبسایت

فارس - شیراز

5 ماه پیش

دل باز ترین خانه شیراز، خانه زینت الملوک

شیراز به دلیل اینکه بیش از 100 مکان تاریخی در دل خود دارد، تبدیل به یک شهر هیجان انگیز شده است. به همین خاطر سفر به این شهر را باید حتما در برنامه زندگی خود قرار دهید. یکی از جاهایی که احتمال دارد نام آن را کمتر شنیده باشید، خانه زینت الملوک است. این خانه که از دوره قاجار برای ما به ارث مانده، اندرونی عمارت نارنجستان قوام محسوب می شود.

نحوه ورود از نارنجستان به خانه زینت الملوک می تواند مانند یک فیلم فانتزی باشد؛ چراکه با طی کردن یک راهرو زیرزمینی می توان از نارنجستان به این بنای شگفت انگیز رسید. به دلیل فاصله کوتاهی که این دو عمارت با هم دارند، می توانید در زمان کوتاهی از هر دوی آن ها دیدن کنید.

معماری و طراحی آرامش بخش این خانه باعث می شود که دل تان بخواهد ساعت های زیادی را در آن بمانید. زیبایی های آن، چشم های شما را نوازش می کنند و مثل یک تراپی، موجب حال خوب تان می شوند. از این رو پیشنهاد می کنیم که همراه ما باشید تا مهمان دل بازترین خانه شیراز، خانه زینت الملوک شویم.

با عظمت ترین خانه در شیراز

خانه زینت الملک شیراز کجاست؟

یکی از اصلی ترین سوالاتی که برای رفتن به خانه زینت الملوک برای شما پیش خواهد آمد، این است که این بنای تاریخی کجا است؟

در جواب باید بگوییم که این بنای باشکوه دقیقا در مرکز شهر شیراز- منطقه 8- خیابان لطفعلی خان زند و محله گودعربان واقع شده است. با سرچ کردن این آدرس در یک مسیریاب مانند بلد یا نشان، به راحتی آن را پیدا خواهید کرد.

توصیه ما به شما این است که اقامتگاهی در نزدیکی بناهای تاریخی شیراز رزرو کنید تا بتوانید به راحتی به آن ها دسترسی پیدا کنید. در سایت ویلایار انواع اقامتگاه اعم از بومگردی، ویلا، آپارتمان و ... وجود دارد که با چند کلیک می توانید آن ها را برای خود یا عزیزان تان رزرو کنید.

مسیر دسترسی خانه زینت الملک

یکی از موضوعاتی که می تواند وقت زیادی از شما بگیرد، پیدا کردن مسیرهای دسترسی به خانه زینت الملوک است؛ اما نگران نباشید. مسیرهای دسترسی به این بنای تاریخی را در ادامه به شما خواهیم گفت.

  • دسترسی با اتوبوس: نزدیک ترین ایستگاه اتوبوس به این بنا، ولیعصر است که حدودا 850 متر با آن فاصله دارد. اگر می خواهید این مسیر را پیاده طی کنید، حدودا باید 11 دقیقه زمان صرف کنید.
  • ایستگاه مترو: اگر قصد دارید با مترو خودتان را به این مکان برسانید، به ایستگاه وکیل بروید. از مترو که پیاده می شوید، حدودا 10 دقیقه پیاده به طرف میدان ولیعصر بروید. کوچه ای به نام سنگ دقاقی ها را مشاهده خواهید کرد که با طی کردن آن، به خانه زینت الملوک می رسید.

عمارت باشکوه زینت الملوک

داستان خانه زینت الملک

خانه زینت الملوک داستان های زیادی را پشت سر گذرانده است. با خواندن سرگذشت آن، بیشتر از قبل تمایل پیدا می کنید که به این مکان بروید.

ساخت این خانه را محمدخان قوام الملک دوم (نوه حاج ابراهیم خان کلانتر اعتمادالدوله شیرازی) در سال 1290 هجری قمری شروع کرد. کار ساخت این بنا 12 سال طول کشید. در واقع در سال 1302 هجری قمری محمدرضا خان قوام الملک سوم به ساخت آن پایان داد.

همانطور که از نام این بنا مشخص است، در این خانه زنی به نام زینت الملوک زندگی می کرد. بعد از اینکه زینت الملوک از دنیا رخت بر بست، این خانه به ملکیت فردی به نام عبدالله خان قوامی در آمد. بعدها نیز این خانه از این فرد خریداری شد و به عنوان موزه مورد استفاده قرار گرفت.

این خانه آدم های زیادی را به خود دیده است. در واقع در طی جنگ ایران و عراق، خانواده های جنگ زده را در این مکان اسکان می دادند.

این بنای تاریخی در زمان انقلاب و همچنین در زمان اسکان پناهجویان جنگی، دچار صدمات زیادی شده بود. به همین خاطر در سال 1373 بنیاد فارس شناسی و میراث فرهنگی شروع به بازسازی این بنا کردند. در سال 1374 نیز از زیرزمین این بنا به عنوان نگارخانه فارس استفاده کردند. در واقع نگارخانه جایی بود که در آن آثار هنرمندان فارس، ایران و حتی کشورهای دیگر را به نمایش گذاشته بودند.

هم اکنون نیز از اتاقی به نام گوشواره شمالی، به عنوان دفتری برای بنیاد فارس شناسی استفاده می شود. این بنیاد شامل گروه های دوست دار محیط زیست فارس، هنرمندان جوان فارس، دوستداران میراث فرهنگی استان فارس، فرهنگ و ادب فارس، عکس، گرافیک، انجمن حمایت از حقوق کودکان فارس و کتابخانه تخصصی تاریخ و هنر می شود.

خبر خوبی که برای ایران دوستان وجود دارد این است که این بنا در تاریخ ۱۰ آذر ۱۳۵۴ شمسی با شماره ثبت ۹۳۸ به عنوان یک اثر ملی ایرانی ثبت گردید.

بنای تاریخی در شهر توریستی شیراز

 

زینت‌ الملک شیراز کیست؟

احتمالا برای شما سوال ایجاد می شود که زینت الملوک چه کسی بوده که در چنین اقامتگاهی زندگی می کرده است؟

زینت الملوک قوام دختر یکی از بزرگان فارس به نام حبیب الله خان بوده است. این فرد در واقع قوام الملک چهارم بود. قوام الملک خاندانی از نسل حاج ابراهیم خان کلانتر، اعتمادالدوله شیرازی (وزیر کریم خان زند) بودند. آن ها زمانی والی و کلانتر استان فارس و شیراز بودند.

امروزه از زینت الملوک به احترام یاد می شود؛ چراکه او زنی خیر، مومن و مهربان بود. او در خانه خود سفره های نذری می گذاشت تا از این طریق به نیازمندان کمک کند. همچنین او در ماه محرم نیز در خانه خود مراسم های عزاداری برپا می کرد.

معماری خانه زینت الملک

بخش هیجان انگیز این نوشتار، گشت و گذار در اتاق ها و قسمت های مختلف این خانه است.

معماری ایرانی این بنا باعث شده که فضایی گرم و صمیمی داشته باشد. در ورودی بنا دو سکوی نشیمن ساخته اند که ارتفاع آن ها 70 سانتی متر است. در کنار این نشیمن ها دو سرباز قاجاری را خواهید دید. بر سردر ورودی نیز کتیبه ای سنگی را مشاهده خواهید کرد. روی این کتیبه تاریخ 1300 هجری قمری را حک کرده اند.

مثل اغلب خانه هایی که با معماری ایرانی ساخته شده اند، این عمارت نیز دارای یک هشتی است که با عبور از آن وارد محوطه می شوید. از آنجایی که این نوع ورودی ها دارای 8 ضلع هستند، به آن ها هشتی می گویند.  وقتی به خانه زینت الملوک ورود می کنید، اولین چیزی که توجه شما را جلب می کند، وسعت آن است. این خانه 700/2 متر مربعی را در زمینی به اندازه 290/3 متر مربع ساخته اند.

در حیاط، باغچه هایی دل انگیز را همراه با حوض سنگی مشاهده خواهید کرد. حیاطی که با دیدن آن قطعا دل تان می خواهد یکی مثل آن را برای خودتان داشته باشید! کاشی کاری های عمارت نیز نشان دهنده هنر ایرانیان است که با دیدن آن ها قطعا به ایرانی بودن خودتان می بالید.

این خانه به صورت دو طبقه ساخته شده و بیش از 20 اتاق دارد. یکی از عجایب معماری این بنا، این است که همه اتاق ها غیر از اتاق های قسمت شرقی، به یکدیگر راه دارند. درون این عمارت می توانید مجموعه ای از هنرها یعنی گچ بری، آینه کاری، منبت کاری، نقاری و ... را مشاهده کنید که قطعا تماشای این همه زیبایی هوش از سر آدم می برد!

در بعضی از اتاق ها نقش هایی از زنان و کودکان اروپایی را خواهید دید که این موضوع نشان می دهد معماران در آن زمان تا حدودی تحت تاثیر معماری و هنر اروپایی ها بودند.

یکی از قسمت های این عمارت، تالار آینه است که آن را در ضلع غربی ساخته اند. از دیوار گرفته تا سقف ها، همگی در این اتاق آینه کاری و نقاشی شده اند. همچنین پنجره های موجود در آن نیز به صورت ارسی هستند. این پنجره ها رقص نور و رنگ را به نمایش می گذارند. در واقع این پنجره های رنگارنگ به شکلی طراحی شده اند که باعث انعکاس نور خورشید در داخل اتاق می شوند. پنجره های رنگی و آینه کاری ها شما را مسحور خواهند کردند! می توانید در این قسمت از بنا عکس های هنری خوبی از خودتان ثبت بگیرید.

بخش دیگری که در این بنا مشاهده خواهید کرد، یک ایوان بسیار زیبا است که به آن تالار تابستانه گفته می شود. این ایوان دو ستون چوبی دارد و برای تزئین آن از هنر آینه کاری کمک گرفته اند. رو به روی آن یک حوض ساخته اند که باعث زیبایی دو چندان ایوان شده است. این ایوان اکنون به عنوان کافی شاپ مورد استفاده قرار می گیرد. تصور کنید که خوردن یک نوشیدنی در چنین ایوانی چقدر می تواند لذت بخش باشد.

در سمت شمال و جنوب عمارت دو ساختمان را خواهید دید که نکته جالب آن ها این است که کاملا قرینه هستند.

یکی دیگر از بخش های این خانه، زیر زمین طویل آن است. در گذشته از آن برای نگهداری آذوقه و اسلحه و همچنین استراحت کردن استفاده می کردند. یکی از ویژگی های عجیب این زیرزمین است که به نوعی طراحی شده که در فصول گرم سال هوایی خنک و در ماه های سرد سال هوای مطبوعی داشته باشد.

معماری خارق العاده ایرانیان در شیراز

موزه تاریخ فارس در زیر زمین خانه زینت الملک

حکایت موزه در دل خانه زینت الملوک در واقع حکایت مروارید و صدف است. وقتی به زیر زمین می روید، می توانید مجسمه افراد مشهور و معروف زیادی را مشاهده کنید. این موزه را نیز با نام مادام توسو ایران می شناسند. در واقع این قسمت از خانه از 1382 تبدیل به موزه شده است.

از جمله مجسمه های موجود در آن می توانیم به مجسمه زینت الملوک، عشایر فارس، شاپور اول ساسانی، منصور حلاج، کریم خان زند، سعید شیرازی، باربد موسیقی‌ دان، قاآنی، صورتگر شیرازی، باباکوهی، ملاصدرا، وصال شیرازی، قطب ‌الدین شیرازی، محمد نماز و ... اشاره کنیم. قطعا دیدن ظاهر و نوع پوشش گذشتگان برای شما جالب خواهد بود.

درون این موزه تندیسی از حافظ وجود ندارد. دلیل این موضوع نیز شان و عظمت حافظ و جایگاه عرفانی او بوده است. اما بخشی از موزه را به این شاعر گرانقدر اختصاص داده اند.

این مجسمه ها را حدودا 37 هنرمند به سرپرستی استاد شانس و حمایت بنیاد فارس شناسی، ساخته اند. از آنجایی که جنس آن ها از موم است، از گزند سرما و گرما در امان هستند.

شرایط بازدید از خانه زینت الملک

شما می توانید هر روز از ساعت 8 تا 19 از این مکان دیدن کنید. توجه داشته باشید برای بازدید از این بنای تاریخی باید بلیط تهیه کنید. در سال 1401 قیمت بلیط برای گردشگر ایرانی 10000 تومان و برای توریست های خارجی 30000 تومان بود. این قیمت احتمالا با افزایش رو به رو شده است.

در عمارت امکانات رفاهی و تفریحی را نیز برای گردشگران در نظر گرفته اند. همان طور که گفتیم، در این خانه یک کافی شاپ وجود دارد که در آن می توانید عرقیجات شیرازی، بستنی و فالوده سفارش دهید.

یکی از موضوعات مهم برای گردشگران، سرویس بهداشتی است. خوشبختانه در این بنای تاریخی سرویس بهداشتی نیز وجود دارد.

شما می توانید با پوشیدن لباس های قجری موجود در این مکان، عکس های بسیار زیبایی از خود ثبت کنید. فقط این نکته را بدانید که عکس برداری در موزه به دلیل محافظت از مجسمه ها، ممنوع است.

موزه مادام توسو در شهر شیراز

 

جاهای دیدنی اطراف خانه زینت الملک

این خانه زیبا، به آثار تاریخی زیادی در شیراز نزدیک است. این موضوع نیز باعث می شود که در مدت زمان کوتاهی بتوانید از چندین بنا بازدید کنید. در ادامه لیستی از بناهای نزدیک به خانه زینت الملوک را برای شما تهیه کرده ایم.

خانه قوام

آدرس: شیراز، خیابان لطفعلی خان زند، پیاده‌ راه قوام.

این بنا 100 متر با خانه زینت الملوک فاصله دارد و با 1 دقیقه پیاده روی به آن می رسید.

مسجد نصیر الملک

آدرس: شیراز، خیابان لطفعلی‌خان زند.

از خانه زینت الملوک تا مسجد باید 450 متر را طی کنید. می توانید پیاده در عرض 6 دقیقه به این مسجد برسید.

خانه منطقی نژاد شیراز

آدرس: شیراز، حدفاصل سه ‌راه نمازی و سردزک، کنار گذر شاهچراغ، خانه تاریخی منطقی نژاد.

فاصله خانه زینت الملوک تا خانه منطقی نژاد 7/1 کیلومتر است. در واقع اگر قصد داشته باشید پیاده به این مکان بروید، باید 9 دقیقه پیاده روی کنید.

شاهچراغ

آدرس: شیراز، خیابان لطفعلی خان زند، خیابان احمدی.

خانه زینت الملوک با شاهچراغ 2 کیلومتر فاصله دارد. می توانید با 10 دقیقه پیاده روی به حرم شاهچراغ بروید.

 

خبر خوبی که باید به شما بدهیم این است که می توانید با اجاره ویلا شیراز در سایت ویلایار، اقامتگاهی در نزدیکی خانه زینت الملوک و مکان های تاریخی نزدیک به آن رزرو کنید تا از لحاظ رفت و آمد مشکلی نداشته باشید. همین حالا قیمت ویلا اجاره ای شیراز را در سایت استعلام بگیرید و مناسب با بودجه تان بهترین ویلا را انتخاب کنید.

آینه کاری های خانه زینت الملوک

پرسش ‌های متداول

  • آیا بازدید از خانه زینت الملوک رایگان است؟

خیر برای بازدید از این مکان باید بلیط تهیه کنید.

  • آیا خانه زینت الملوک شماره تماس دارد؟

بله. 07132234181

  • برای بازدید از تمامی قسمت های خانه زینت الملوک باید چند ساعت زمان بگذاریم؟

حدودا 1 الی 2 ساعت طول می کشد تا از این بنا دیدن کنید.

ارسال نظرات(0 نظر)

لطفا سوال یا تجربه خود از این منطقه گردشگری را در فرم زیر درج کنید






نظرات کاربران(0 نظر)

موقعیت مکانی اقامتگاه

ویلا های مرتبط

مشاهده بیشتر