قبرستان تخت فولاد اصفهان
اصفهان - شهر اصفهان
5 ماه پیشقبرستان تخت فولاد اصفهان
شهر اصفهان از آثار باستانی و جاذبههای توریستی بسیار جذابی برخوردار است و این موضوع سبب شده است هر ساله گردشگران زیادی برای بازدید از آنها به این شهر سفر کنند. اما آنچه که این شهر را از اغلب شهرهای توریستی جهان متمایز کرده است، تلفیق هنر و معماری به کار رفته در آثار تاریخی و آرامگاههای این شهر است.
درواقع اصفهان در کنار سی و سه پل و میدان نقش جهان، در قلب خود میزبان برخی از بقعهها و مقبرهها نیز هست که قدمتی چند صد ساله دارند و به همیت سبب، از آنها به عنوان جاذبه توریستی یاد میشود. یکی از این موارد که اغلب ما نام آن را حداقل یک بار شنیدهایم، تخت فولاد اصفهان است. این محل درواقع یک قبرستان است که از قدمتی چند صد ساله برخوردار است و پیشینه آن به قرن 4 هجری بازمیگردد.
معرفی قبرستان تخت فولاد اصفهان
قبرستان باستانی تخت فولاد اصفهان که با نامهای لسان الارض و بابا رکنالدین نیز شناخته شده است، در قرن 4 هجری ساخته شده و تا کنون نیز به جا مانده است. هرچند که با توجه به عوامل مختلف نمیتوان زمان دقیقی برای پیدایش تخت فولاد در نظر گرفت؛ اما محققان معتقد هستند برخی از آثار به جا مانده در این قبرستان، قدمت آن را به پیش از دوره اسلام ربط میدهند.
قبرستان تخت فولاد اصفهان
خاک قسمت حاشیه زاینده رود به مساحت 75 هکتار میزبان افرادی است که از روزگاران دور در این آرامستان به خاک سپرده شده و آرمیدهاند. درواقع میتوان گفت قبرستان تخت فولاد در قسمت انتهایی یکی از مسیرهای باستانی شمالی-جنوبی اصفهان قرار گرفته است. به واسطه دفن شدن تعداد کثیری از مشاهیر و چهرههای برجسته در این آرامستان و بنا نهاده شدن آثار باستانی ارزشمند در آن، تخت فولاد به عنوان یکی از جاذبههای توریستی شهر زیبای نصف جهان به شمار میرود.
جالب است بدانید این قبرستام هم به صورت یکپارچه در فهرست آثار ملی ایران قرار گرفته است و هم اجزای آن به صورت مجزا در این فهرست ثبت شدهاند. از مهمترین بخشهای قبرستان تخت فولاد میتوان به این موارد اشاره کرد: تکیه میرفندرسکی، سنگ قبر بابا فولاد حلوایی، آرامگاه بابا رکن الدین، تکیه بروجردیها، تکیه آغاباشی، تکیه خاتون آبادی، تکیه تویسرکانیها، تکیه فیض، تکیه شهشهانی، تکیه سید العراقین، تکیه مادر شاهزاده، آرامگاه بیدآبادی و تکیه لسان الارض.
قبرستان تخت فولاد کجاست؟
دسترسی قبرستان تخت فولاد در اصفهان از سمت شمال به خیابان میر است. همچنین این قبرستان از سمت جنوب به خیابان سعادت آباد، از سمت غرب به خیابان مصلی و از سمت شرق نیز به خیابانهای بهار و سجاد منتهی میشود. برای رسیدن به این قبرستان و بازدید از آن میتوانید وسایل حمل و نقل عمومی را به کار ببرید و یا خودروی شخصی را مورد استفاده قرار دهید.
در صورتی که بخواهید از اتوبوسهای خط واحد شهری استفاده کنید، میتوانید در ایستگاه سجاد پیاده شوید. همچنین اگر قصد رفتن به این قبرستان با خودروی شخصی را دارید، لازم است خود را به یکی از خیابانهای فیض، آزادگان و یا سجاد برسانید.
تاریخچه قبرستان تخت فولاد اصفهان
آنطور که شاردن از تاریخ روایت کرده است، در دوره دیلیمیان فردی به نام پولاد بازو، یک کاخ کوچک در این ناحیه داشته است. وی که از سرداران نظامی آن دوره بوده است، یک تخته سنگ را که به صورت سکو بوده برای نشستن بر روی آن و تماشای مسابقات کشتی گیران انتخاب کرده است.
تصویر رسم شده از گذشته قبرستان تخت فولاد
در نظریه دیگر نیز به این صورت آمده است که مورخان با توجه به قرار گرفتن آرامگاه یوشع پیامبر در این قبرستان و در تکیه لسان الارض، پیشینه این قبرستان را به ماقبل اسلام نسبت میدهند. البته برخی از قبرها نیز تاریخ قرن 5 تا قرن 7 هجری قمری را روایت میکنند و از این جهت، اطلاعات چندانی از این دوره به دست نیامده است.
البته لازم به ذکر است که این قبرستان در طول حکومتهای مختلف همواره به عنوان یک مکان شکوهمند و محلی برای عبارت محسوب شده است. عبادت کردن و ریاضت عرفا و عالمان بزرگ دینی در این قبرستان، سندی بر این مدعاست. حتی برخی از آنها که با نام بابا یا عمو شناخته میشدند در این محل سکونت داشتند و برخی از آنها نیز در همین قبرستان به خاک سپرده شدهاند.
معماری قبرستان تخت فولاد اصفهان
از آثار مربوط به دوران سلطنت صفویان در ایران میتوان به دو مصلی در قسمت جنوبی قبرستان تخت فولاد اشاره کرد. فردی به نام حاج محمد تقی نقشینه یکی از این مصلاها را در سال 1300 هجری قمری مرمت و بازسازی کرده بود. اما هر دوی این مصلاها امروزه تخریب شدهاند و یک مصلی جدید به نام مصلی بزرگ شهر اصفهان در همان قسمت بنا نهاده شده است.
یکی از آرامگاههای قبرستان تخت فولاد اصفهان
البته اغلب مساجد واقع شده در این قبرستان نیز در طول دهههای اخیر تخریب شدهاند و همچنین از سایر عناصر معماری به کار رفته در این قبرستان نیز اثری باقی نمانده است. از مهمترین این عناصر میتوان به کاروانسراها، آب انبارها و تکیهها اشاره کرد. اما در میان آثار به جا مانده، اشعار و کاشی کاریهای بسیار زیبایی به چشم میخورد که از ارزشمندترین و برجستهترین آثار به جا مانده از ادوار مختلف ایران زمین به شمار میروند.
تکیههای قبرستان تخت فولاد اصفهان
تکیه در اصل به عنوان محلی برای عزاداری بزرگان دینی به شمار میرود. این قبرستان دارای تکیههای متعددی بوده است که از مهمترین آنها میتوان این موارد را نام برد: لسان الارض، خاتون آبادی، آقا رضی، بابارکنالدین، میرفندرسکی، فاضل سراب، مادر شاهزاده، میرزا رفیعا نائینی، کازرونی.
بازدید از قبرستان تخت فولاد اصفهان
به منظور بازدید از قبرستان تخت فولاد اصفهان میتوانید در ساعات 9 الی 17 روزهای هفته به این قبرستان بروید. همچنین برای ورود به آن نیز هیچ هزینهای پرداخت نخواهید کرد.
پرسشهای متداول
چگونه میتوان راحتتر به قبرستان تخت فولاد اصفهان دسترسی داشت؟
با رزرو اقامتگاه اصفهان در نزدیکی تخت فولاد میتوانید به آسانی به این قبرستان دسترسی داشته باشید و از آن بازدید کنید.
چگونه میتوانیم در اصفهان اقامتگاه رزرو کنیم؟
با مراجعه به سایت اجاره سوئیت اصفهان و بررسی قیمت اجاره سوئیت اصفهان میتوانید این کار را انجام دهید.
نظرات کاربران(0 نظر)