خانه شیخ الاسلام

مدیر سایت مدیر وبسایت

اصفهان - شهر اصفهان

5 ماه پیش

خانه شیخ الاسلام

قرار گرفتن در شرایط زندگی ماشینی امروزی ما ایرانیان را از حال و هوای معماری سنتی و تاریخ و تمدن مربوط به روزگاران گذشته این سرزمین دور کرده است. همین موضوع باعث شده است که بازدید از خانه‌های قدیمی و مکان‌هایی که اصالت خود را حفظ کرده‌اند، همواره برایمان جذاب باشد و بتواند ما را به وجد بیاورد. همچنین بازدید از چنین اماکنی در کنار چشم نواز بودن، تاریخ و اصالتمان را به ما یادآوری می‌کند و موجب احساس شعف خواهد شد.

این موضوع در کنار بازدید از صنایع دستی و نفیس ایرانی، یک لذت غیر قابل وصف را برای ایرانیان به ارمغان خواهد آورد و این احساس به قدری شیرین است که ما را مشتاق بازدید از اماکن تاریخی خواهد کرد. یکی از این اماکن که می‌تواند این موارد را توأمان برای بازدید کنندگان از آن به ارمغان بیاورد، خانه شیخ الاسلام در شهر زیبای اصفهان است. این خانه که امروزه به عنوان موزه نساجی شناخته شده است، با توجه به زیبایی و تاریخ گذشته بر آن، به عنوان یکی از مقاصد گردشگران شناخته شده است.

معرفی خانه شیخ الاسلام

زمان حکومت صفویان یکی از دوران بسیار درخشان برای اصفهان به شمار می‌رود. چراکه در آن مدت، اصفهان به عنوان پایتخت انتخاب شد و این موضوع، آبادی بسیاری را برای این شهر به همراه داشت که تعداد زیادی از آثار این آبادی، حتی تا کنون نیز پابرجا باقی مانده است. خانه شیخ الاسلام نیز در دوره صفویان بنا نهاده شد و شاه عباس آن را به دخترش سرو قد خانم و دامادش محقق سبزواری هدیه کرد. محقق سبزواری یکی از عالمان بزرگ آن دوره بوده است.

محوطه خانه شیخ الاسلام

در مدت زمان حکومت قاجار نیز این خانه میزبان شیخ الاسلام بود که وی نیز از علمای برجسته دینی بوده است. شیخ الاسلام علاوه بر سکونت داشتن در این خانه، در آن به آموزش تعلیمات دینی نیز می‌پرداخت. از این جهت این خانه تبدیل به یکی از مراکز انجام کارهایی شده بود که مدعی العموم به حساب می‌آمدند. درواقع می‌توان از این خانه در زمان قاجار به عنوان مکانی مشابه دادگستری نام برد. اما بعدها و در زمان رضا شاه، شیخ الاسلام آن را به شهرداری تبدیل کرد.

جالب است بدانید از زمان بنا نهادن این خانه تا زمان پادشاهی رضاشاه پهلوی، هر سال در ماه‌های محرم و صفر، در این خانه عزاداری برپا می‌شده است. عزاداری نیز به صورت تعزیه خوانی بوده است که دو باغچه‌های کنونی در حیاط، برای نگهداری اسب و احشام تعزیه مورد استفاده قرار می‌گرفت. همچنین سکوهایی در اطراف حیاط وجود داشته است که برای تماشای عزاداری عموم در نظر گرفته شده بود. افراد خاص و رده بالا نیز می‌توانستند این عزاداری را از اتاق‌های گوشواره که در بخش تالار قرار داشت، تماشا کنند.

پس از آغاز حکومت رضاشاه پهلوی، عزاداری برای امام حسین ممنوع اعلام شد و از این جهت، مردم در قسمت پشتی ساختمان و به صورت مخفیانه به عزاداری می‌پرداختند. قبل از انقلاب اسلامی این ساختمان در اختیار وزارت فرهنگ و هنر قرار گرفت تا از تخریب آن جلوگیری شود. در سال 1365 نیز با توجه به بمباران این خانه، بخش جنوب شرق آن به صورت جدی دچار صدمه شد. اما خوشبختانه عملیات مرمت و بازسازی آن به سرعت اجرا شد و این موضوع، موجب حفظ خانه شد.

خانه شیخ الاسلام کجاست؟

در چهارباغ پایین شهر زیبای اصفهان و چهارراه تختی واقع شده در آن، کوچه‌ای با نام شیخ الاسلام وجود دارد که از یک شیب کاملاً ملایم برخوردار است. این قسمت از خاک اصفهان، میزبان خانه شیخ الاسلام است. این خانه از سمت شمال به خیابان امام منتهی می‌شود و در صورتی که آن را در سمت جنوب ادامه دهید، به کمربندی خیام خواهید رسید.

محدوده‌ای که این خانه در آن قرار گرفته است درواقع حریم بازار است. در قسمت شرق این محدوده خیابان فردوسی قرار گرفته است و قسمت شمالی آن نیز به مجموعه بازارهای تاریخی و خیابان ضیائی منتهی خواهد شد. همچنین این محدوده از غرب به خانه شیخ الاسلام و از جنوب به بافت تاریخی و کوچه حسینیه راه دارد.

معماری خانه شیخ الاسلام

معماری خانه شیخ الاسلام به گونه‌ای است که امروزه از این خانه به عنوان یکی از آثار باستانی و جاذبه‌های توریستی یاد می‌شود. یکی از سبک‌های معماری دوره صفویه، شیوه 2 ایوانی نام دارد که این خانه بر اساس این شیوه معماری بنا نهاده شده است. مرکزیت آن به دلیل برخورداری از دید بهتر، محل قرار گرفتن اتاق شاه نشین است.

نمایی از اصالت معماری ایرانی خانه شیخ الاسلام

همچنین ارسی و پنج‌دری‌های این خانه نشان از معماری کاملاً اصیل ایرانی دارد. ایوان جنوبی خانه شیخ الاسلام را به واسطه برخورداری از تزئینات دوره صفویه و قاجار، می‌توان مهم‌ترین قسمت خانه دانست. همچنین دو ستون چوبی سقف این بخش را نگه داشته‌اند که ومجب ایجاد جلوه‌ای باشکوه شده‌اند. از دیگر جذابیت‌های معماری و تزئینات این بخش می‌توان به گچ بری، مقرنس، گره چینی، آیینه کاری، یزدی بندی و در و پنجره مشبک اشاره کرد.

تبدیل خانه شیخ الاسلام به موزه نساجی

خانه شیخ الاسلام در سال 1375 مورد مرمت و بازسازی قرار گرفت. با توجه به برخورداری از واحدهای صنایع دستی مربوط به سازمان میراث فرهنگی، این خانه به یک موزه هنرهای دستی اصیل همچون ترمه، گلابتون سازی، زری بافی، شعر و مخمل بافی، عبابافی، ریسندگی، رنگرزی، چادر شب بافی و حلاجی تبدیل شده است. درواقع می‌توان گفت از سال 1389 موزه نساجی در آن تأسیس شده است. هدف احداث این موزه را می‌توان مربوط به حفظ هنرها و صنایع دستی اصفهان و به نمایش گذاشتن آن دانست.

بازدید از خانه شیخ الاسلام

ورودی خانه شیخ الاسلام

به منظور بازدید از خانه شیخ الاسلام می‌توانید در ساعات 10 الی 21 به این خانه مراجعه کنیدو مدت زمان بازدید از این خانه تقریباً 30 دقیقه الی 1 ساعت برآورد شده است. همچنین نرخ بهای بلیط برای ایرانیان 15000 و برای افراد غیرایرانی 100000 تومان است.

پرسش‌های متداول

آیا رزرو اقامتگاه اصفهان در نزدیکی خانه شیخ الاسلام امکان‌پذیر است؟

بله؛ شما می‌توانید به سایت اجاره سوئیت اصفهان مراجعه کنید و رزرو خود را انجام دهید.

چگونه می‌توان از قیمت رزرو ویلا در اصفهان مطلع شد؟

در سایت مربوطه می‌توانید قیمت ویلاهای اصفهان را نیز مشاهده کنید.

ارسال نظرات(0 نظر)

لطفا سوال یا تجربه خود از این منطقه گردشگری را در فرم زیر درج کنید






نظرات کاربران(0 نظر)

موقعیت مکانی اقامتگاه

ویلا های مرتبط

مشاهده بیشتر