مسجد جامع ساری؛ مامنی آرامش بخش برای گردشگران
مازندران - ساری
4 ماه پیشمسجد جامع ساری؛ مامنی آرامش بخش برای گردشگران
اغلب ما مازندران را با طبیعت های بکر و بهشتی اش می شناسیم؛ اما این شهر مانند یک صدف جاذبه های تاریخی زیادی را در خود جای داده است. بعد از اینکه از طبیعت این استان دیدن کردید، به طرف ساری بروید. در این شهر مسجدی وجود دارد که پذیرای شما است تا خستگی سفرتان را رفع کند. حضور در آن حال و هوای عرفانی را به شما تزریق می کند و آرامش را به روح و جان تان هدیه می دهد. در این نوشتار همراه ما باشید تا وارد مسجد شویم و ببینیم درون این اثر تاریخی شگفت انگیز چه می گذرد.
صحن دل باز مسجد جامع ساری
مسجد جامع ساری کجاست؟
قبل از هر چیز، همراه ما شوید تا به صورت مجازی جاده ها و راه ها را طی کنیم و به مسجد جامع ساری برسیم.
چمدان هایمان را که می بندیم و سوار ماشین می شویم، به طرف مازندران می رویم. بعد از اینکه به این استان رسیدیم، ساری را به عنوان مقصد انتخاب می کنیم. در ساری به طرف محله چناربن می رویم تا بازار نرگسیه را پیدا کنیم. در بازار نیز مسجد را به راحتی پیدا خواهید کرد.
می توانید آدرس را درون یک مسیریاب وارد کنید و از طریق نقشه مسجد را پیدا کنید.
البته مسجد جامع ساری تنها مکان دیدنی این شهر نیست. به همین خاطر توصیه می کنیم که حتما یک اقامتگاه در این شهر رزرو کنید تا سر فرصت تمام جاذبه های تاریخی و طبیعی شهر را ببینید. می توانید در سایت ویلایار با چند کلیک، فرایند رزرو اقامتگاه را انجام دهید.
سرگذشت مسجد جامع ساری
در مورد زمان ساخت مسجد جامع ساری داستان های زیادی تعریف شده است. برخی از پژوهشگران می گویند که مسجد قبل از اسلام و روی بقایای یک آتشکده در دوره ساسانی ساخته شده است. عده دیگری نیز بر این باور هستند که این سازه در قرون اولیه پس از اسلام احداث گردیده.
مردم محلی نیز داستان های دیگری برای قدمت این مسجد دارند. آن ها تعریف می کنند قبل از اینکه حکومت طبرستان نابود شود، زرتشتیان از این مکان به عنوان معبد استفاده می کردند.
بعد از اینکه اسلام به این منطقه رسید، در واقع در زمان امام جعفر صادق (ع)، آتشکده به مسجد تبدیل شد.
از آنجایی که مسجد دفعات زیادی مورد مرمت قرار گرفته، پژوهشگران در مورد تاریخ اصلی قدمت آن اختلاف نظر دارند؛ اما اکثر مورخان می گویند که مسجد در دوره خلافت سلسله عباسیان احداث شده است. در دوران قاجار، پهلوی و دهه ۱۳۹۰ نیز آن را مرمت کرده اند.
این اثر تاریخی نیز در تاریخ ۸ اسفند ۱۳۷۷ با شماره ثبت ۲۲۷۲ در فهرست آثار ملی ایران ثبت گردید.
فضای دلنشین و دیدنی مسجد جامع ساری
آتش سوزی مسجد جامع سازی
در سال ۱۳۹۷ خبری تلخ را شنیدیم؛ خبر آتش سوزی مسجد جامع ساری! متاسفانه در ساعت ۱۹ روز پنج شنبه ۲۱ تیرماه سال ۱۳۹۷ این مسجد در آتش گرفتار شد و بسیاری از قسمت های آن صدمه دید. شاهدان عینی که در مسجد حضور داشتند می گویند علت بروز این حادثه اتصال سیم های برقی بوده است.
از آنجایی که مسجد بافت سفالی و چوبی دارد، آتش خیلی سریع نقاط مختلف و زیادی از ساختمان را درگیر کرد. حتی بعضی از مغازه هایی که نزدیک مسجد بودند نیز دچار سوختگی شدند. گفته می شود که ابتدا یکی از شبستان ها آتش گرفت.
خوشبختانه این اتفاق نیم ساعت قبل از اذان مغرب و عشا رخ داد و به همین خاطر مردم در آن حضور نداشتند و این اتفاق خسارت جانی در پی نداشت. گفته می شود که آتش سوزی با کمک آتش نشان ها و مردم بومی پس از 4 ساعت خاموش شد.
طبق نظر کارشناسان آتش 30 درصد از بافت مسجد را تخریب کرد. با این حال خبر خوب این است که پس از این اتفاق، بنا را بازسازی کردند و اکنون دوباره این مسجد زیبا و استوار، از مردم و گردشگران استقبال می کند.
حادثه ناگوار آتش سوزی در مسجد جامع ساری
معماری مسجد جامع ساری
برای اینکه وارد مسجد شوید، باید از فضایی عبور کنید که به آن هشتی می گویند. علت این نام گذاری نیز این است که اغلب این فضا را به صورت هشت ضلعی می سازند. هشتی ها در معماری گذشته نقش پررنگی داشتند و در واقع فضای ورودی بنا هستند. هشتی از یک سمت شما را به صحن و از طرف دیگر به شبستان می رساند.
همین که به مسجد ورود پیدا می کنید و سر خود را بالا می گیرید، زیبایی سقف ها چشم شما را نوازش می دهد. احتمالا در سفر خود به شمال کشور، سقف خانه ها را دیده اید که شکل زیبا و خاصی دارند. به این سقف ها شیروانی می گویند که در واقع شیب دار هستند. مسجد جامع ساری نیز از این زیبایی بی بهره نبوده و سقف آن را به شکل شیروانی ساخته اند.
با ورود به مسجد پنجره هایی بزرگ را می بینید که باعث شده اند مسجد کاملا دل باز به نظر برسد. این پنجره ها را نیز با چوب ساخته اند. در ساخت خیلی از قسمت های مسجد مانند محراب و منبر نیز از چوب استفاده کرده اند.
برای این مسجد چهار شبستان ساخته اند که زمان ساخت آن ها با یکدیگر فرق دارد. یکی از این شبستان ها جنوبی است که به آن شبستان اصلی می گویند و آن را در زمان قاجار ساخته اند. سه شبستان دیگر نیز یادگارانی از دوره پهلوی هستند.
این مسجد تک ایوان است و روی بام ایوان جنوبی، دو گلدسته آجری دقیقا مانند دسته گل هایی دلربا، زیبایی خود را به رخ بازدید کنندگان می کشند!
اگر به سر در ایوان نگاه کنید، می توانید کاشی های معرق کاری شده و کتیبه ای کوفی را ببینید و از این آثار هنری و تاریخی لذت ببرید.
برای تزئین نمای بیرونی مسجد و سایر قسمت ها مثل رواق و شبستان نیز از هنر آجرکاری کمک گرفته اند که شکل زیبایی به این بنا داده است.
از آنجایی که این بنا تعداد دفعات زیادی مرمت شده، با شکل اولیه خود تفاوت هایی دارد. یکی از اساسی ترین بازسازی ها در دوره قاجار انجام گرفته و به همین خاطر می توانید سبک معماری قاجار را به وضوح در مسجد مشاهده کنید.
گشت و گذار در مازندران
بعد از مسجد جامع ساری کجا برویم؟
پیشنهاد می کنیم بعد از دیدار با مسجد جامع، به جاهای دیدنی نزدیک به مسجد نیز سری بزنید و تجارب جدیدی کسب کنید. در ادامه برخی از این جاذبه ها را به شما معرفی می کنیم.
خانه کلبادی
خانه کلبادی تنها یک خانه ساده نیست! در واقع این خانه، بنای باشکوهی است که از دوره قاجار برای ما به ارث مانده است. حیاط دل باز و معماری چشم نواز خانه، روح شما را جلا می دهد! این بنا تنها 1.4 کیلومتر با مسجد جامع فاصله دارد.
کاروانسرای حضرت
این کاروانسرا به طوری ساخته شده که وقتی در آن حضور پیدا می کنید، غرق در آرامش می شوید. خوشبختانه این جاذبه تاریخی از امکانات خوبی مانند سرویس بهداشتی و بوفه برخوردار است. کاروانسرای حضرت در 1.8 کیلومتری مسجد قرار دارد.
خانه فاضلی
خانه فاضلی یک اثر هنری است. در واقع هنرمندان چنان این خانه را تزئین کرده اند که تماشای آن شما را مدهوش خواهد کرد! این خانه در فاصله 1.5 کیلومتر مسجد قرار گرفته است.
دریاچه چورت
دریاچه ای آرام مانند دریاچه آب های نقره ای در کارتون آن شرلی در شهر زیبای ساری می درخشد. این دریاچه را درختان احاطه کرده اند. تصور کنید انعکاس درختان و آسمان روی آب آرام این دریاچه چه تصویر دلربایی را خلق می کند! پس درنگ نکنید و حتما به این دریاچه سر بزنید. فاصله چورت با مسجد جامع 84 کیلومتر است.
بابلسر
ساری حدودا 50 کیلومتر با بابلسر فاصله دارد. تقریبا با 50 کیلومتر رانندگی به این شهر پر زرق و برق می رسید. این شهر پر از جاذبه های دیدنی است که هر یک از آن ها مانند یک نگین می درخشند و بابلسر را زیبا کرده اند. از جمله آن ها می توانیم به تالاب عزیزک، سد لاستیکی، منطقه ساحلی میرود و ... اشاره کنیم.
برای اینکه بتوانید حداقل از چند جاذبه دیدنی این شهر دیدن کنید، باید یک یا دو شب در بابلسر اقامت داشته باشید. پیشنهاد می کنیم با اقامت در ویلا بابلسر، به خودتان سفری رویایی را هدیه دهید. اجاره ویلا در بابلسر نیز به لطف سایت ویلایار کار راحتی است. در ویلایار لیستی از انواع ویلاها با قیمت های متفاوت وجود دارد و شما می توانید متناسب با بودجه تان بهترین مکان را رزرو کنید. خوشبختانه در سایت امکان اجاره ویلا ارزان در بابلسر نیز وجود دارد.
پرسش های متداول
آیا برای بازدید از مسجد جامع ساری باید بلیط تهیه کنیم؟
خیر بازدید از این مسجد رایگان است.
چه ساعتی می توانیم از مسجد دیدن کنیم؟
این اثر تاریخی به صورت 24 ساعته پذیرای گردشگران است.
بازدید از مسجد چقدر طول می کشد؟
حدودا در عرض یک الی دو ساعت می توانید از تمام بخش های این بنا دیدن کنید.
آیا این مسجد تعطیلی دارد؟
خیر در تمام روزهای هفته می توانید به مسجد سر بزنید.
نظرات کاربران(0 نظر)