زیارت آرامگاه کوروش بزرگ؛ مرد صلح جوی ایران

مدیر سایت مدیر وبسایت

فارس - شیراز

2 ماه پیش

زیارت آرامگاه کوروش بزرگ؛ مرد صلح جوی ایران

اگر می خواهید به استان فارس بروید و می پرسید که کجا برویم؟ در جواب باید بگوییم که مکان های دیدنی زیادی در این استان وجود دارند؛ اما آرامگاه کوروش جایی است که هر فردی خصوصا ایرانیان باید حداقل یک بار از آن دیدن کنند. دلیل این موضوع نیز فقط معماری خاص مقبره کوروش نیست؛ بلکه علت اصلی این است که همه ما به نوعی مدیون کوروش بزرگ هستیم که باعث شده است تمدنی با فرهنگ غنی و باشکوه داشته باشیم. در این نوشتار همراه ما باشید تا به شما بگوییم که چرا باید از مقبره کوروش بزرگ دیدن کنید.

آرامگاه خارق العاده کوروش بزرگ

آنچه در این مطلب خواهید خواند

  • مقبره کوروش کجاست؟
  • مسیر دسترسی به مقبره کوروش
  • اطلاعات بازدید از آرامگاه کوروش
  • تاریخچه آرامگاه کوروش
  • کاشف مقبره کوروش کیست؟
  • معماری مقبره کوروش
  • کتیبه آرامگاه کوروش
  • مقبره کوروش به دستور چه کسی ساخته شد؟
  • رازهای آرامگاه کوروش بزرگ
  • آیا کشف مومیایی پیکر کوروش صحت دارد؟
  • نحوه قرار گرفتن پیکر کوروش بزرگ در آرامگاه
  • مرمت آرامگاه کوروش
  • فیلم آرامگاه کوروش
  • جاهای دیدنی اطراف آرامگاه کوروش

مقبره کوروش کجاست؟

وقتی می خواهید راهی مقبره کوروش شوید، اولین سوالی که پیش می آید این است که این بنای تاریخی در کجا قرار دارد؟

در پاسخ به این سوال باید بگوییم که مقبره کوروش در استان فارس- شهرستان پاسارگاد- ضلع جنوبی میراث جهانی پاسارگاد واقع شده است. اگر این آدرس را در یک مسیریاب مانند بلد یا نشان سرچ کنید، می توانید به راحتی خودتان را به آن برسانید.

مسیر دسترسی به مقبره کوروش

شاید گمان کنید که تنها با ماشین شخصی می توان به مقبره کوروش رفت؛ اما باید بگوییم که اشتباه می کنید. خوشبختانه علاوه بر ماشین شخصی، می توانید با وسایل نقلیه عمومی نیز خود را به آرامگاه کوروش برسانید که چگونگی آن را به شما خواهیم گفت.

  • ماشین شخصی: ابتدا به شیراز رفته و سپس وارد جاده شیراز- اصفهان شوید. از این جاده تا مقبره 132 کیلومتر فاصله وجود دارد. به مسیر ادامه دهید و از سعادت شهر گذر کنید. به یک جاده فرعی خواهید رسید. 20 کیلومتر دیگر رانندگی کرده تا روستای مادر سلیمان را ببینید. از این روستا باید 4 کیلومتر دیگر رانندگی کنید تا به مجموعه پاسارگاد برسید.
  • تاکسی: تاکسی های سعادت شهر شما را به آرامگاه کوروش کبیر خواهند رساند.
  • قطار: سوار قطار اصفهان- شیراز شوید و به 5 کیلومتری سعادت شهر بروید. از اینجا یک تاکسی بگیرید و به مقبره بروید.

پیشنهاد ما به شما این است که یک اقامتگاه در نزدیکی مکان های دیدنی یا ایستگاه های وسایل نقلیه عمومی شیراز رزرو کنید تا بتوانید به راحتی به این مکان ها دسترسی داشته باشید. ویلایار کار رزرو را نیز برای شما بسیار راحت کرده است. با چند کلیک ساده اقامتگاه مورد نظرتان اعم از بومگردی، ویلا، آپارتمان و ... را پیدا کرده و رزرو را انجام دهید.

بازدید از مزار کوروش، پادشاه هخامنشی

اطلاعات بازدید از آرامگاه کوروش

معمولا در فصول گرم و سرد سال ساعت بازدید متفاوت است.

در بهار و تابستان می توانید از ساعت 8:30 تا 19:30 از مقبره دیدن کنید. بلیط را نیز باید از ساعت 8 الی 19 بخرید.

در پاییز و زمستان آرامگاه کوروش از ساعت 8:30 تا 17:30 پذیرای گردشگران است. بلیط را نیز باید از ساعت 8 الی 17 خریداری نمایید.

گردشگران ایرانی با مبلغ 50000 ریال و توریست های خارجی با مبلغ 500000 ریال می توانند از آرامگاه کوروش دیدن کنند.

تاریخچه آرامگاه کوروش

طبق اسناد و مدارکی که وجود دارد، این آرامگاه را در سال های 530 تا 540 پیش از میلاد ساخته اند. در زمان هخامنشیان این مقبره برای مردم مقدس محسوب می شد و جایگاه ویژه ای داشت.

براساس گفته مورخان و پژوهشگران، کوروش در جنگ با قبیله ای به نام ماساژت ها کشته شد. سپس پیکر او را آرامگاهی که امروز به عنوان مقبره کوروش می شناسیم، قرار دادند.

کاشف مقبره کوروش کیست؟

سال های زیادی گذشت تا مورخان متوجه شدند که مقبره موجود در پاسارگاد، آرامگاه کوروش است. در واقع برای کاربری این بنای تاریخی حدس و گمان های زیادی مطرح شده است.

در دوره اسلامی مردم معتقد بودند که این بنا توسط نیروهای خارق العاده ساخته شده و کار دست بشر نیست. آن ها بر این باور بودند که این بنا مقبره مادر سلیمان است که سلیمان آن را با کمک دیوان ساخته است. در واقع مردم در آن زمان این بنا را به عنوان یک مکان زیارتی و مقدس می شناختند.

در سال 1809 میلادی برای اولین بار دیپلمات و نویسنده بریتانیایی یعنی «جیمز موریه» احتمال داد که این مقبره، آرامگاه کوروش باشد؛ اما سپس خود نیز نظریه اش را رد کرد.

پس از موریه، یک پژوهشگر آلمانی به نام «گئورگ فریدریش گروتفند» با بررسی هایی که انجام داد این نظریه را مطرح کرد که احتمالا مقبره موجود در پاسارگاد، مزار کوروش کبیر باشد.

با گذر زمان و در سال 1818 میلادی، نویسنده، نقاش و دیپلمات انگلیسی یعنی «سر رابرت کر پورتر» بدون شک و با یقین مدعی شد که این بنا مقبره کوروش کبیر است. در واقع او با مطالعه نوشته های بیستون و پاسارگاد به این نتیجه رسیده بود.

سپس «کلودیوس جیمز ریچ» که سفرنامه نویس و ایران شناس فرانسوی بود، در سال 1821 نظریه های موریه و رابرت پورتر را تایید کرد و گفت که این بنا متعلق به کوروش است.

معماری مقبره کوروش

وقتی به مقبره کوروش نگاه می کنید، دو چیز توجه شما را به خود جلب می کند؛ مورد اول عظمت بنا و مورد دیگر سادگی آن است. در واقع چیزی که باعث عجیب بودن مقبره می شود این است که در عین سادگی، شکوه خاصی دارد. این مزار را نیز با الهام از معماری ملل های مختلف یعنی معماری یونانی، آسیای صغیر، میان ‌رودی، مصری، عیلامی و ایرانی اصیل ساخته اند. این موضوع نشان می دهد که اگرچه ظاهر بنا ساده است اما برای ساخت آن از روش های زیادی استفاده کرده اند.

در توصیف مقبره باید بگوییم که این بنا شش سکو دارد که روی هم قرار گرفته اند. روی آخرین سکو نیز فضای کوچک و اتاق مانندی را ساخته اند که سقف آن حالت شیروانی دارد. وقتی در کنار این آرامگاه قرار می گیرد تازه متوجه عظمت آن می شوید؛ چرا که ارتفاع آن حدودا 11 متر است.

کتیبه آرامگاه کوروش

براساس اسناد و مدارکی که وجود دارد، ظاهرا کتیبه ای در آرامگاه کوروش وجود داشته است. روی این کتیبه نیز به خط میخی متن زیر را نوشته اند:

«ای مرد! من کوروش هستم، پسر کمبوجیه، من شاهنشاهی پارسیان را بنیان گذاشتم. من بر آسیا فرمان راندم، اینک بر من رشک مبر.»

با این حال در مورد وجود این کتیبه در آرامگاه کوروش شک و تردیدهایی وجود دارد. در واقع به گفته پژوهشگران، ادبیات به کار رفته در این کتیبه شبیه به کتیبه های دوره های هخامنشی نیست و طرز بیان آن مانند کتیبه های یونانی است.

مقبره کوروش در مجموعه تاریخی پاسارگاد

مقبره کوروش به دستور چه کسی ساخته شد؟

نکته جالبی که در مورد مقبره باید بدانید این است که این بنا در زمان حیات کوروش کبیر وجود داشته است. در واقع خود کوروش دستور داده بود که مقبره اش را در زمان حیات وی بسازند. گفته می شود که در گذشته اطراف مقبره بسیار سرسبز و زیبا بوده است.

روحانیون زرتشتی وظیفه نگهداری از مقبره را برعهده داشتند. برای آن ها نیز حقوق و مزایایی همچون خوراک و شراب و ... در نظر گرفته بودند.

رازهای آرامگاه کوروش بزرگ

سنگ هایی که در ساخت بنا از آن ها استفاده کرده اند، مرمر سفید رنگ هستند. گفته می شود که این سنگ ها را نیز از کوهی به نام سیوند برداشته اند؛ اما نکته عجیبی که باعث شگفتی می شود این است که این سنگ ها بدون اینکه ملاطی داشته باشند، روی هم قرار گرفته اند. در واقع هوشمندی گذشتگان در نوع ساخت بنا انسان را به فکر فرو می برد و باعث می شود که از خودمان بپرسیم چگونه معماران گذشته با آن امکانات محدود بنایی را ساختند که پس از گذشت 2500 سال همچنان سالم و پابرجا باقی مانده است؟

آیا کشف مومیایی پیکر کوروش صحت دارد؟

سال ها قبل برخی از افراد و خبرگزاری ها مدعی شدند که در پاسارگاد یک مومیایی پیدا شده که متعلق به کوروش کبیر است. این خبر نیز به سرعت در شبکه های اجتماعی پخش شد؛ اما مسئولان میراث فرهنگی استان فارس گفتند که تحقیقاتی در مورد این مومیایی انجام داده اند و متوجه شده اند که این مومیایی کوروش، پادشاه هخامنشی نیست.

معماری عجیب مقبره کوروش

نحوه قرار گرفتن پیکر کوروش بزرگ در آرامگاه

پژوهشگران در مورد اینکه پیکر کوروش چگونه در آرامگاه قرار گرفته است، اختلاف نظرهایی دارند.

فردی به نام آریانوس در متون خود نوشته است که پیکر کوروش را در یک تابوت طلایی قرار داده اند و آن تابوت را نیز داخل فضای کوچک و اتاق مانند بالای سکوها گذاشته اند. در عین حال افراد دیگری مثل علی سامی می گویند که پیکر این پادشاه هخامنشی بین سقف داخلی و شیروانی وجود دارد.

 

مرمت آرامگاه کوروش

اولین بار بنا در سال 1350 خورشیدی در دوره حکمرانی محمد رضا پهلوی مورد احیا قرار گرفت. در واقع در این زمان فردی به نام علی سامی که رئیس موسسه باستان ‌شناسی تخت جمشید بود، اقدام به مرمت بنا کرد.

سپس در سال 1380 تا 1387 هجری خورشیدی، این بنا را بازسازی کردند تا مقاومت بیشتری در برابر بلایای طبیعی داشته باشد.

جاهای دیدنی اطراف آرامگاه کوروش

وقتی به آرامگاه کوروش می روید، می توانید سعادت دیدن چندین اثر تاریخی و طبیعت زیبا را داشته باشید که در ادامه لیستی از آن ها را برای شما تهیه کرده ایم.

  • تنگ بلاغی: تنگ بلاغی در واقع یک دره است که فضای زیبای آن روح و جان شما را زنده خواهد کرد. وجود رودخانه و درختان در این تنگه باعث می شود که انرژی خوبی از طبیعت دریافت کنید. به همین خاطر پیشنهاد می کنیم که طبیعت گردی در اطراف مقبره را از دست ندهید!
  • باغ پاسارگاد: باغ پاسارگاد به دلیل معماری منحصر به فردی که دارد، توجه شما را جلب می کند. در روزگاران گذشته در این باغ کاخ هایی ساخته بودند که آن ها به مرور زمان نابود شدند.
  • مقبره کمبوجیه: متاسفانه امروزه از این بنا تنها یک دیوار سالم باقی مانده است.
  • محوطه مقدس پاسارگاد: گفته می شود که در گذشته در این مکان مراسمات دینی را انجام می داده اند.

حتما یکی از دغدغه های شما برای سفر به شیراز، پیدا کردن یک اقامتگاه خوب خواهد بود. باید بگوییم که ما در سایت ویلایار سعی داریم که این دغدغه را برطرف کنیم تا بدون نگرانی اقدام به رزرو ویلا در شهر شیراز کنید. هدف ما این است که فرایند اجاره ویلا شیراز در امنیت کامل و به راحتی انجام شود.

 

پرسش‌های متداول

  • آیا بازدید از مقبره کوروش رایگان است؟

خیر برای حضور در این مکان باید بلیط تهیه کنید.

  • چه زمانی از مقبره کوروش دیدن کنیم؟

بهترین زمان سفر به استان فارس، فصل بهار است. در این فصل می توانید از آب و هوای مطبوع و طبیعت زیبای شیراز لذت ببرید.

 

مقبره کوروش مانند نگینی در شهر شیراز و مجموعه پاسارگاد قرار دارد که معماری منحصر به فرد آن چشم هر گردشگری را به خود جلب می کند.

ارسال نظرات(0 نظر)

لطفا سوال یا تجربه خود از این منطقه گردشگری را در فرم زیر درج کنید






نظرات کاربران(0 نظر)

موقعیت مکانی اقامتگاه

ویلا های مرتبط

مشاهده بیشتر