معرفي بركه دريادولت

مدیر سایت مدیر وبسایت

هرمزگان - بندرلنگه

2 سال پیش

شرحي بر معرفي بركه دريادولت

   يكي از جاذبه‌هاي توريستي و مكان‌هاي ديدني استان هرمزگان، بركه دريادولت واقع در شهرستان بندرلنگه است. اين آب‌انبار بزرگ تاريخي، يكي از سه آب‌انبار بزرگ ايران محسوب مي‌شود و از آن‌جايي كه وسعت زيادي دارد، دريادولت ناميده مي‌شود. اگر به سفرهاي گردشگري علاقمنديد، سفر به كيش با جاذبه‌هاي فراوان گردشگري و زيبا و همچنين تفريحات آبي جذاب مي‌تواند يكي از گزينه‌هاي مطلوب براي مقاصد گردشگري شما محسوب شود.

   در سفر به اين جزيره زيبا با اجاره کلبه در کیش از ويلايار مي‌توانيد علاوه بر اسكان در كيش و بازديد از مناطق گردشگري آن، از شهرها و جزيره‌هاي اطراف نيز بازديد كرده و از سفر خود لذت ببريد. همچنين مي‌توانيد با اجاره ويلا ساحلي در كيش، لذت اقامت در يك ويلاي دربستي را در جزيره‌اي جذاب تجربه كنيد. در فصل پاييز و زمستان كه آب‌وهواي كيش بهاري است، قطعاً بهترين و مطلوب‌ترين زمان براي سفر گردشگري به حساب مي‌آيد؛ زيرا علاوه بر نبود شلوغي و خلوتي پاساژها هم مي‌توانيد به راحتي خريدهاي خود را با قيمت مناسب انجام دهيد و هم به تفريح و گردش خود بپردازيد. هنگامي كه از قبل با رزرو ويلا، خانه، آپارتمان يا كلبه از طريق سايت ويلايار مسأله مسكن خود را نيز حل كرده‌باشيد، تنها فكر و دغدغه شما بازديد از مناطق مختلف گردشگري جنوب خواهدبود. براي آشنايي بيشتر با بركه دريادولت شهر بندرلنگه، تا پايان اين مقاله با ما همراه باشيد!

بركه دريا دولت

 

ويژگي‌هاي بركه دريادولت

معماري بركه دريادولت

 

   بركه دريادولت  ابعادي به اندازه 14 متر عمق و 28 متر قطر دهانه دارد. ضخامت ديواره آن 1 متر با ارتفاع 3 متر است كه نيمي از آن مسقف و نيم ديگر بدون سقف است. اين بركه به دليل بزرگي منحصر به فرد و وسعتش «دريادولت» ناميده مي‌شود. اين اثر تاريخي متعلق به دوره قاجار است كه در تاريخ 11 دي 1380 به عنوان يكي از آثار ملي در سازمان ميراث فرهنگي به ثبت رسيده‌است. به جز بركه دريادولت، دو آب‌انبار بزرگ ديگر نيز در ايران وجود دارد؛ يكي آب‌انبار كل در شهر گراش استان‌فارس و ديگري آب‌انبار سردار در محله راه‌ري شهرستان قزوين.

 

راه دسترسي به بركه دريادولت

   براي بازديد از بركه دريادولت لازم است در بندرلنگه حضور داشته باشيد و به شهر كنگ از توابع بخش مركزي شهرستان بندرلنگه به سمت جاده لار برويد. سپس در كنار پايانه بار شهر كنگ به بركه دريادولت خواهيد رسيد. در زير نقشه گوگل را مشاهده مي‌كنيد كه موقعيت بندرلنگه را نسبت به جزيره كيش نشان مي‌دهد.

 

موقعيت شهرستان بندرلنگه نسبت به جزيره كيش

 

فلسفه ساخت آب‌انبار در شهرهاي ايران

گنج‌البحر يكي از آب‌انبارهاي استان فارس

 

   همان‌طور كه گفته‌شد، آب‌انبار يا بركه دريادولت يكي از آب‌انبارهايي است كه در ايران وجود دارد. ولي فلسفه ساخت آب‌انبار چيست و چرا در گذشته آب‌انبارهاي زيادي با مقياس‌هاي مختلف در شهرها و محله‌ها ساخته‌شدند؟ تا همين چند دهه گذشته حتي در خانه‌ها نيز آب‌انبارها و سرداب وجود داشتند. علت ساخت آب‌انبارها به اقليم شهرها و نبود آب كافي باز مي‌گردد. اقليم ايران به طور كلي خشك و بياباني است و گرچه در مناطق شمالي به دليل مجاورت دريا، آب‌وهواي معتدل، مرطوب و پرباران دارد ولي به دليل وجود كوير، در برخي قسمت‌ها بسيار خشك و كم‌باران است. از آن‌جايي كه لوله‌كشي آب شهري تا همين اواخر وجود نداشت، به منظور جمع‌آوري آب و نگه‌داشتن آن براي مصرف در فصول كم‌باران يا بي‌باران، مردم ناگزير از ساخت مخازني بودند كه بتوانند آب باران را در آن جمع كرده و به هنگام بي‌آبي از آن استفاده كنند و به اين ترتيب ايده ساخت آب‌انبار شكل گرفته‌است. ايجاد سد و ساخت قنات نيز دو راه‌كار ديگر براي ذخيره آب و مقابله با بي‌آبي محسوب مي‌شدند. از اينرو در شهرها و استان‌هايي كه اقليم كويري دارند؛ مانند يزد، كاشان، استان ‌فارس، استان ‌كرمان و استان هرمزگان، ما شاهد آب آب‌انبارهاي بسياري هستيم كه امروزه نيز وجود دارند و حتي اگر به مانند گذشته مورد استفاده قرار نگيرند، جزء آثار ملي كشور محسوب مي‌شوند.

معماري آب‌انبار

 

  در رابطه با معماري آب‌انبار بايد گفت يكي از سازه‌هاي اصيل ايراني است كه با نام‌هاي ديگري از جمله استخر، بركه، آب‌دان و حوض نيز شناخته مي‌شود. اين سازه را معمولاً به شكل سرپوشيده، در زيرزمين‌ها و به طور كلي پائين‌تر از سطح زمين مي‌ساختند به گونه‌اي كه آب باران به راحتي در آن جاري و ذخيره شود. آب‌انبارها مانند مساجد جزء اماكن عمومي و عام‌المنفعه محسوب مي‌شدند.

 

تاريخچه آب‌انبار

نمايي ديگر از بركه دريادولت بندرلنگه

 

   قديمي‌ترين آب‌انبار در جايي نزديك بصره در عراق ساخته‌شد كه قدمت آن به 2150 سال قبل از ميلاد مسيح بازمي‌گردد. آب‌انبار ديگري نيز در شهر قسطنطنيه(استانبول امروزي) وجود دارد كه قدمت آن مربوط به قرن ششم قبل از ميلاد است. آب‌انبار شهر استانبول داراي 2 مخزن و 1001 ستون است كه كف دو مخزن مساحتي قريب 3500 مترمربع دارد. ساخت آب‌انبار تنها منحصر به مناطق كويري نبوده‌است و حتي در حاشيه خليج‌فارس و جزيره‌هاي واقع در درياي جنوب نيز مردم براي جمع‌آوري آب شرب شيرين اقدام به ساخت آب‌انبار مي‌كردند. حتي در استان‌هاي شمالي كه در مجاورت درياي خزر هستند نيز از اين آب‌انبارهاي قديمي به چشم مي‌خورد. در گذشته آب‌انبارها را در دامنه و شيب زمين‌ها مي‌ساختند. قديمي‌ترين آب‌انبار ايران متعلق به 3500 سال پيش در خوزستان است. آب انبار ديگري در قرن 4 هجري در استان فارس ساخته‌شد كه داراي 20 ستون بوده‌ و ذخيره آب آن براي مصرف 1000 نفر طي يك‌سال كافي بوده‌است. آب‌انبار سيد اسماعيل واقع در تهران نيز يكي ديگر از آب‌انبارهاي قديمي است كه در اوايل قرن 5 هجري ساخته‌شده و در زمان شاه طهماسب صفوي و يك‌بار ديگر در زمان قاجار مورد بازسازي قرار گرفته‌است.

 

ارسال نظرات(0 نظر)

لطفا سوال یا تجربه خود از این منطقه گردشگری را در فرم زیر درج کنید






نظرات کاربران(0 نظر)

موقعیت مکانی اقامتگاه

ویلا های مرتبط

مشاهده بیشتر