آرامستان ظهیرالدوله را می شناسید؟

مدیر سایت مدیر وبسایت

تهران - شهر تهران

2 سال پیش

معرفی آرامستان ظهیرالدوله :

آرامستان ظهیرالدوله گورستانی کوچک است. در آنجا تعدادی از هنرمندان، شاعران و پیشکسوتان سرشناس ایران مانند: فروغ فرخزاد، مشیر همایون، روح الله خالقی، مرتضی محبوبی و مهندس توفیق جهانبخت دفن شده اند. هنگام ورود به این مکان تعدادی قبر در قسمت راست این گورستان وجود دارد. بسیاری دیگر از افراد سرشناس در حیطه ارتش و خلبان ها در دوران مختلف در آنجا دفن شده اند. 

درختان این آرامستان پیچ خورده و سر به فلک کشیده  هستند. آرامستان ظهیرالدوله جایگاهی کاملا خصوصی و شخصی می باشد. هم اکنون این مکان برای بسیاری از افراد جایگاه با ارزشی دارد. در این گورستان قبرهای بسیاری به چشم می خورند. قبرهای بزرگ و کوچک که صاحبان آن ها در زمان حیات خود در اتاق های دور تا دور این گورستان مهمان بوده اند. قبر علی خان دولوی در مرکز این گورستان واقع می باشد. 

قبر هایی که بسیار با دقت و با خط کوفی نوشته شده اند، بازدیدکنندگان را به سوی خود جذب می کنند. در این گورستان قبر ها به صورتی زیبا تراشیده شده اند. برخی روی زمین به صورت خوابیده قرار دارند و برخی دیگر به صورت ایستاده هستند. طرح های روی قبر به زیبایی کشیده شده اند. آرامستان ظهیرالدوله در میان امامزاده قاسم و تجریش در قسمت شمالی تهران قرار دارد. نخستین هنرمندانی که در این گورستان به خاک سپرده شده اند: ایرج میرزا در سال۱۳۰۴ و درویش خان در سال ۱۳۰۵ می باشند.

آرامستان ظهیرالدوله کجاست؟

آرامستان ظهیرالدوله در شمال تهران قرار دارد. این آرامستان در میان امامزاده قاسم و تجریش (دربند) واقع می باشد. آدرس این آرامستان: میدان قدس، خیابان دربند و خیابان ظهیرالدوله است. راه های دسترسی به این آرامستان : 

ایستگاه مترو : خط یک مترو را سوار شوید و در آخرین ایستگاه پیاده شوید. شما می توانید پس از بیست دقیقه پیاده روی به این گورستان برسید.

درب ورودی آرامستان ظهیرالدوله

ایستگاه اتوبوس: شما با سوار شدن اتوبوس هایی که در پایانه تجریش می ایستند؛ می توانید به این آرامگان بروید. البته پس از پیاده شدن از ایستگاه اتوبوس تا آرامستان بیست دقیقه فاصله خواهید داشت.

تاریخچه:

آرامستان ظهیرالدوله از جمله مکان های تاریخی و کهن پایتخت محسوب می شود. این آرامستان نامش را از شخصی به اسم: میرزا علی خان دولوی قاجار گرفته است. ایشان به ظهیرالدوله مقلب بوده اند. وی در تاریخ بیست و چهارم ذیقعده سال ۱۳۰۳ خورشیدی در روز سه شنبه به علت سکته قلبی در جعفر آباد شمیران فوت شدند. سپس ایشان را در قبرستان کنار باغ شان دفن کردند. بعد ها آن گورستان قدیمی و خانقاه ظهیرالدوله به همین آرامستان انتقال یافت و آرامستان ظهیرالدوله نامیده شد. جایگاه ظهیرالدوله در زیر درخت بزرگ و زیبای داغداغان قرار دارد. 

وی در ایام زندگی خود بر زیر سایه خنک این درخت زیبا می نشست. او توسط شخصی به نام مولوی رشتی غسل داده شد. مولوی رشتی نیز بعد از مرگش در همین آرامستان دفن شده است. این آرامگاه زیبا را همانند آرامگاهی در فرانسه به نام پرلاشز می دانند. آرامگاه ظهیرالدوله در سال ۱۳۷۷/۲/۱ از طریق سازمان میراث فرهنگی و گردشگری با شماره ۲۰۰۱ به فهرست آثار ملی کشور اضافه شده است. این آرامگاه نیز به نوبه خود؛ یکی از جاذبه های جذاب و زیبای تهران به شمار می رود. 

معماری:

ورودی آرامستان ظهیرالدوله بسیار زیبا و ساده است. درب ورودی این مکان با شیشه های بسیار زیبا و به رنگ های متفاوتی آمیخته شده است. در کنار مسیر ورودی، باغچه ای کوچک وجود دارد. در آن چند درخت زیبا و سرسبز کاشته شده که زیبایی ورودی را دوچندان کرده است. سر در این ورودی اسم مکان و علامت انجمن اخوت  قرار دارد. مساحت این آرامگاه ۴۳۰۰  متر مربع می باشد. در این آرامگاه مقبره بسیاری از هنرمندان، شاعران و برجستگان به چشم می خورد. یکی دیگر از شگفتی های این آرامستان، مقبره های زیبا با سنگ های تراشیده شده ماهرانه و خطاطی و حکاکی هنرمندانه است. 

 آرامستان ظهیرالدوله

برخی از طاق های مقبره ها با کاشی های فیروزه ای رنگ به زیبایی طراحی شده اند. مزار حسین صبا در این آرامستان با هنرمندی خاص طراحی شده است. متاسفانه به علت عدم رسیدگی مناسب به این مکان تاریخی، آرامستان ظهیرالدوله رو به زوال است.

بهترین زمان بازدید از آرامستان ظهیرالدوله :

بهتر زمان برای بازدید از آرامستان ظهیرالدوله در روز های پنجشنبه می باشد. ضمن اینکه امکان بازدید در همه روزهای هفته از آرامگاه ظهیرالدوله وجود ندارد. پس شما می توانید در روز های پنجشنبه هر هفته به بازدید از این مکان زیبا و تاریخی بروید. برای هنرمندان سرزمین مان فاتحه بخوانید و از این آرامستان زیبا با محیطی آرام و شگفت انگیز دیدن کنید. 

ساعات بازدید و بلیط آرامستان ظهیرالدوله :

بازدید از آرامستان ظهیرالدوله به دو صورت انجام می گیرد. برای بازدید از این مکان سانس بانوان در ساعت های۱۰ الی ۱۲ می باشد. برای سانس بازدید آقایان از ساعت های ۱۳ الی ۱۵ می باشد. ورودی این مکان رایگان است. احتیاجی به تهیه بلیط نخواهید داشت. میانگین ساعت بازدید از این آرامگاه ۱ الی ۲ ساعت است.

گردشگران غیر تهرانی و بازدید از آرامستان ظهیرالدوله :

یکی دیگر از جاذبه های گردشگری پایتخت؛ آرامستان ظهیرالدوله است که برخی از گردشگران تمایل زیادی به بازدید از این مکان دارند. نوشته های سنگ قبر فروغ فرخزاد محبوبیتی خاص بین گردشگران غیر تهرانی و خارجی ایجاد کرده است. گردشگرانی که برای بازدید از این مکان می آیند، باید بدانند به علت جداسازی جنسیتی و ساعات بازدید، بهتر است اقدام به اجاره ویلا اطراف تهران بومگردی یا اجاره ویلا اطراف تهران با استخر نمایند. در این صورت با خیالی آسوده به بازدید از این مکان توصیف نشدنی و زیبا خواهند پرداخت. 

مزار فروغ فرخزاد

بخشی از متن شعر سنگ قبر فروغ فرخزاد در اینجا ذکر می شود:

 من از نهایت شب حرف می‌زنم

 من از نهایت تاریکی

و از نهایت شب حرف می‌زنم...

پرسش های متداول:

مقبره کدام قهرمان کشتی آزاد در آرامستان ظهیرالدوله قرار دارد؟ مهندس توفیق جهانبخت

آرامستان ظهیرالدوله در کجای تهران قرار دارد؟ در میان امامزاده قاسم و تجریش واقع شده است. آدرس: میدان قدس، خیابان دربند، خیابان ظهیرالدوله.

نخستین هنرمندانی که در این مکان دفن شدند چه کسانی بودند؟ ایرج میرزا و درویش خان جزو نخستین افراد برجسته ایرانی هستند که در این مکان دفن شده اند. 

مقبره های آرمستان ظهیرالدوله

 

ارسال نظرات(0 نظر)

لطفا سوال یا تجربه خود از این منطقه گردشگری را در فرم زیر درج کنید






نظرات کاربران(0 نظر)

موقعیت مکانی اقامتگاه

ویلا های مرتبط

مشاهده بیشتر