آیا قصد بازدید از خانه مستوفی الممالک را دارید؟

مدیر سایت مدیر وبسایت

تهران - شهر تهران

1 سال پیش

معرفی خانه مستوفی الممالک:

خانه مستوفی الممالک از عمارت های قدیمی شهر تهران است. این عمارت جزو جاذبه های تاریخی و میراث فرهنگی کشورمان محسوب می شود. این خانه، محل زندگی میرزا حسن مستوفی الممالک بوده است. ایشان فرزند میرزا یوسف مستوفی آشیانی، صدر اعظم ناصرالدین شاه قاجار بوده اند. میرزا حسن مستوفی الممالک از مهم ترین مردان تاریخ بود؛ زیرا در طول صدارت خود توانست اعتماد اکثریت طبقات جامعه را کسب کند. اولین کابینه مشروطیت در خانه مستوفی الممالک تشکیل شده، به همین سبب خانه مستوفی نشانگر تاریخ معاصر ایران است. این خانه در سال ۱۳۵۶ در فهرست آثار ملی نیز ثبت شده است. سال ساخت این بنا ۱۳۱۱ است با اینکه از آن زمان چندین سال میگذرد، اما همچنان شکوه و زیبایی این عمارت چشم نواز می باشد. 

معماری بی نظیر این عمارت که برگرفته از معماری فرانسه است، باعث شده فیلم برداری های زیادی در این مکان صورت بگیرد. لازم به ذکر است، متاسفانه درب های خانه مستوفی الممالک به روی عموم بسته است. چون قسمت هایی از این بنا تخریب شده و در حال مرمت می باشد.

خانه مستوفی الممالک کجاست؟

در منطقه نارمک و در محله ای تاریخی و قدیمی، خانه مستوفی الممالک قرار دارد. این منطقه به چهار راه گلوبندک معروف است. شما میتوانید جاذبه های قدیمی بسیار زیادی را در این منطقه مشاهده نمایید. این منطقه که محل زندگی اعیان نشینان است، در گذشته علاوه بر اینکه جزو مراکز مهم سیاسی بوده، مکانی برای اقامت افراد مشهور و شخصیت های سیاسی-اجتماعی نیز محسوب می شده است. عمارت مستوفی در منطقه ای قرار گرفته که علاوه بر آن جاذبه هایی مثل: بقعه امام زاده سید ناصرالدین ( ع)، بازارچه قوام الدوله، مسجد و آب انبار معیر؛ قرار گرفته اند. این منطقه از شمال به خیابان پانزده خرداد غربی، از جنوب به خیابان مولوی، از غرب به خیابان وحدت اسلامی و از شرق به خیابان خیام محدود می شود.

نمای بی نظیر خانه مستوفی الممالک

 دسترسی به خانه مستوفی الممالک، راحت است. اما چون در منطقه پر رفت و آمد و پر ترافیک قرار گرفته؛ بهتر است برای بازدید از وسایل نقلیه عمومی استفاده کنید. نزدیکترین مسیر از طریق مترو با ایستگاه ۱۵ خرداد و از طریق اتوبوس با ایستگاه اتوبوس گلوبندک است.

تاریخچه:

خانه مستوفی الممالک، یک نمونه منحصر به فرد از اولین بناهای تاریخی و فرنگی ساز (الهام گرفته از معماری فرانسه) در عصر ناصری می باشد. همانطور که ذکر کردیم بانی این خانه میرزا حسن مستوفی الممالک بوده است. میرزا حسن مستوفی الممالک، متولد ۱۲۵۴ بود، ایشان بعد از فوت پدر، در سن ۱۲ سالگی لقب و شغل پدر را به ارث برد. او با سن کم وارد خدمات دیوان عالی شد و ریاست کل مالیه ایران را بر عهده گرفت. میرزا حسن وقتی ۲۶ ساله شد به کشورهایی چون فرانسه و ایتالیا سفر کرد و در آن جا ۸ سال سکونت داشت.

 او بین سال های ۱۲۸۶ تا ۱۳۰۶ خورشیدی، به عنوان نماینده مردم در مجلس شورای ملی انتخاب شد. جالب است بدانید هوش و ذکاوت او موجب شد تا هشت بار رئیس وزرا، شش بار وزیر جنگ، چهار بار وزیر داخله، دوبار وزیر مشاور و یکبار وزیر مالیه شود. این خانواده در تهران اراضی منطقه گلوبندک را در اختیار داشتند و توانستند وقفیات مهمی در این منطقه از خود برجای بگذارند. خانه مستوفی الممالک نیز یکی از این وقفیات است.

معماری:

خانه مستوفی الممالک، در اواخر دوره سلطنت ناصرالدین شاه بنا شد. این عمارت توسط باغی به وسعت ۵۰ هزار متر مربع محاصر شده، اما امروزه فقط یکصد هزار و هفتصد متر از آن باقی مانده است. در آن دوران به دلیل مسافرت های پی در پی سیاستمداران، مانند میرزا حسن مستوفی الممالک، بسیاری از آثار تاریخی در کشورمان الگو گرفته از سبک معماری کشورهای خارجی هستند. وجه تمایز این عمارت با دیگر آثار دوران قاجاری در بکار نبردن کاشی کاری، ارسی ها و شیشه های رنگی در نمای عمارت است. قرینه سازی در این عمارت بیانگر ذوق و استعداد معمار آن است. 

تالار پروانه ای در خانه مستوفی الممالک

این ساختمان شامل دو طبقه و یک درب ورودی در ضلع شرقی می باشد. تالار شاه نشین یا تالار پروانه ای؛ زیباترین قسمت این بنا به شمار می رود. در این قسمت سقف تالار به صورت یک صفحه شطرنجی با پروانه های کاغذی مزین شده است. این پروانه ها مشابه پروانه های مناطق گرمسیری هستند، یعنی در طرح و رنگ های گوناگون وجود دارند. همچنین ایوان این عمارت با گچبری ها، ستون های مرتفع بلند و آبی، نمای چشمگیری به خانه مستوفی داده اند.

بهترین زمان بازدید از خانه مستوفی الممالک:

جهت بازدید از خانه مستوفی الممالک، بهتر است در فصل بهار و پاییز به دیدار این عمارت بروید. چون این خانه در میان باغی سرسبز با درختان زیبا قرار گرفته است. عکاسی در پاییز در این عمارت میتواند تجربه بی نظیری باشد.

زمان بازدید و بلیط خانه مستوفی الممالک:

در حال حاضر خانه مستوفی الممالک، امکان بازدید برای عموم ندارد. زیرا در حال مرمت می باشد. البته اگر به صورت تور و با مجوز برای بازدید اقدام کنید، میتوانید به صورت گروهی و با هماهنگی قبلی از این عمارت دیدن نمایید.

گردشگران غیر تهرانی و بازدید از خانه مستوفی الممالک:

گردشگرانی که به تهران می آیند می توانند از خانه مستوفی الممالک، در منطقه نارمک دیدن کنند.همچنین می توانند با رزرو ویلا استخردار تهران پارس یا رزرو ویلا استخردار تهران پونک، و حتی اجاره ویلا قیمت مناسب، از دیگر جاذبه های اطراف این منطقه بازدید نمایند. اگر خواهان بازدید از جاذبه های نزدیک به این عمارت هستید می توانید به مکان هایی مثل: خانه پدری جلال آل احمد، کلیسای سورپ گئورک، گرمابه سنتی باب همایون، خانه پروفسور حسابی، خانه تاریخی ملک، کاخ گلستان، تخت مرمر، مسجد، آب انبار و مدرسه معیر، آرامگاه لطفعلی خان ند، آرامگاه عیسی خان وزیر و سرای میزانی مراجعه کنید.

بخشی دیگر از معماری بی نظیر خانه مستوفی الممالک

سوالات متداول:

. قدمت خانه مستوفی الممالک به چه زمانی باز می گردد؟ این خانه در اواخر دوره ناصرالدین شاه در سال ۱۳۱۱ ساخته شده است.

. عمارت مستوفی در کدام منطقه تهران قرار گرفته است؟ این عمارت در منطقه قدیمی نارمک، و چهار راه گلوبندک قرار گرفته است.

. نزدیکترین مسیر برای دسترسی به این خانه قدیمی کجاست؟ راه دسترسی به این خانه بسیار راحت است. نزدیک ترین مسیرها، ایستگاه مترو ۱۵ خرداد و ایستگاه اتوبوس گلوبندک است.

. چرا خانه مستوفی الممالک را نماد تاریخ معاصر ایران می نامند؟ چون اولین کابینه مشروطیت در این خانه برگزار شده است. 

ارسال نظرات(0 نظر)

لطفا سوال یا تجربه خود از این منطقه گردشگری را در فرم زیر درج کنید






نظرات کاربران(0 نظر)

موقعیت مکانی اقامتگاه

ویلا های مرتبط

مشاهده بیشتر