مسجد آقا نور اصفهان؛ مسجدی منحصر به فرد در قلب اصفهان
اصفهان - شهر اصفهان
3 ماه پیشمسجد آقا نور اصفهان؛ مسجدی منحصر به فرد در قلب اصفهان
مساجد همواره برای مسلمانان یکی از مکانهای مقدس و محلی برای قرار و سکون شناخته شدهاند. اهمیت این بنای مذهبی در گذشته بیشتر هم بوده است و حریم مسجد، از ارج و قرب بسیاری نزد مسلمانان برخوردار بوده است. این موضوع در ایران اسلامی باستان نیز بسیار به چشم میخورد.
شهر اصفهان هم با توجه به برخورداری از اهمیت بالا در ادوار مختلف تاریخی و به خصوص در دوران حکومت صفویان، یکی از شهرهای است که مساجد قدیمی بسیاری در آن بنا نهاده شده است. مسجد آقا نور یکی از این مساجد به شمار میرود که از برخی وجوه تمایز در مقایسه با سایر مساجد برخوردار است که این موارد، سبب منحصر به فرد بودن این مسجد شدهاند.
معرفی مسجد آقا نور اصفهان
نمای ورودی مسجد آقا نور
مسجد آقا نور اصفهان یکی از قدیمیترین مساجد شهر اصفهان به شمار میرود. قدمت این مسجد به دوران حکومت صفویان بازمیگردد. به صورت دقیقتر میتوان گفت این مسجد در زمان پادشاهی شاه عباس اول آغاز شده است. اما عمر وی زودتر از اتمام ساخت این مسجد به اتمام رسید و پایان ساخت این مسجد، در اولین سال پادشاهی شاه صفی بوده است. به همین سبب نیز در کتیبهای که در سردر شرقی مسجد قرار دارد، اسم هردو پادشاه صفوی آمده است.
همچنین مسجد آقا نور از یک شبستان نیز برخوردار است که این شبستان، در زمان حکومت قاجار به مسجد آقا نور اضافه شده است. این مسجد در خیابان ابن سینا، محله قدیمی دردشت و کوچه مسجد آقا نور قرار گرفته است. این مسجد در تاریخ شانزدهم فروردین سال 1377 و با شماره 1971 در فهرست آثار ملی ایران قرار گرفته است.
بانی مسجد آقا نور اصفهان و وجه تسمیه این مسجد
یک کتیبه در قسمت سردر شرقی مسجد قرار دارد که با نام کتیبه اصلی شناخته شده است. در این کتیبه که به خط محمدرضا امامی نوشته شده است، نور الدین محمد اصفهانی پایهگذار و مؤسس این مسجد بوده است که با نام آقا نور، به عنوان یکی از خیران زمان شناخته میشد. آقا نور یک برادر دیگر به نام آقا مؤمن داشت که وی نیز مسجد دردشت را پایهگذاری نمود. نام این مسجد نیز از پایهگذار آن گرفته شده است و با توجه به وقف این مسجد توسط آقا نور، این مسجد نیز همواره با همین عنوان شناخته شده است.
معماری و ساخت بنای مسجد آقا نور اصفهان
یکی از کتیبههای مسجد آقا نور
مسجد آقا نور از برخی تفاوتهایی با سایر مساجد اصفهان برخوردار است که در نوع خود بسیار ارزشمند به شمار میروند. اما ساختار کلی مسجد تقریباً شبیه به سایر مساجد است و به روش 4 ایوانه و معماری اصفهانی بنا نهاده شده است. مسجد آقا نور از دو ورودی شمالی و جنوبی برخوردار است که هر کدام از آنها، به کوچههای قدیمی دردشت و بازار سنتی و قدیمی اصفهان مختوم میشوند.
کتیبه اصلی این مسج در سردر شرقی قرار دارد و قدیمیترین کتیبه مسجد است که در سال 1039 خورشیدی نوشته شده است. در این کتیبه نام دو تن از پادشاهان صفوی با خط ثلث سفید بر روی کاشیهای لاجوردی به چشم میخورد. همچنین بر روی بخشهای دیگر این کاشیها، اشعاری با خط نستعلیق وجود دارد.
در سردر شمالی نی یک کتیبه دیگر وجود دارد که فردی به نام محمد باقر شیرازی سوره اخلاص را با خط ثلث سفید نوشته است. دو قاب به شکل مربع نیز در اطراف این سردر وجود دارند که نام محمد چندین بار در آنها نوشته شده است. شیرازی در سال 1285 شمسی نیز کتیبه دیگری را خطاطی کرده است که در ایوان جنوبی قرار دارد. این کتیبه از کاشیهایی به رنگ طلایی برخوردار است که در آن عدد 1279 دیده میشود. قبل از وارد شدن به ایوان جنوبی میتوان سوره اخلاص و نامهای محمد، علی، حسن و حسین را در مربعهای بزرگ مشاهده کرد.
محراب تمامی مساجد همواره از بالاترین میزان اهمیت در مسجد برخوردار هستند که مسجد آقانور هم از این قاعده مسثنی نیست. کاشیهایی به رنگ زرد در دو طرف محراب این مسجد قرار دارد که بر روی آنها، برخی آیات با خط مشکی ساده نوشته شده است. شبستان مسجد آقا نور نیز با توجه به زیباییهای آن از جاذبههای مهم این مسجد به شمار میرود.
این شبستان از یک سردر خارجی برخوردار است که در مجاورت سردر شمالی مسجد قرار گرفته است. نور داخل این شبستان به واسطه وجود برخی از قطعات سنگ مرمر شفاف تأمین شده است. همچنین این شبستان از برخی ستونهای سنگی، پوشش طاق و چشمه سقف برخوردار است که تأمین نور شبستان را بهبود میبخشد. این شبستان در زمان حکومت قاجار و در قرن سیزدهم بنا نهاده شده است. هزینه ساخت این شبستان را نیز فردی به نام محمد ابراهیم قزوینی که یکی از امامان جماعت بوده استف بر عهده داشته است.
تفاوت مسجد آقا نور با سایر مساجد
از مهمترین مواردی که یکی از وجوه تمایز این مسجد با سایر مساجد به شمار میرود و به واسطه آن این مسجد یک مسجد منحصر به فرد شناخته میشود، وجود کتیبهها در آن است. درواقع تعداد بسیار زیادی کتیبه تاریخی در مسجد آقا نور وجود دارد که این مورد در سایر مساجد به چشم نمیخورد. این کتیبهها در تمامی قسمتهای مسجد، از سردر آن تا هر 4 ایوان و حتی محراب مسجد نیز قرار گرفتهاند.
تزئینات مسجد آقا نور
بازدید از مسجد آقا نور اصفهان
مسجد آقا نور اصفهان یکی از جاذبههای گردشگری به شمار میرود که در انواع مذهبی مکانهای تاریخی طبقهبندی شده است. به منظور بازدید از این مسجد تاریخی و منحصر به فرد پیشنهاد ما این است که مدت زمانی به اندازه یک ساعت را اختصاص به دیدن زیباییهای آن اختصاص دهید تا بتوانید تمام بخشهای آن را ببینید. برای بازدید از مسجد آقا نور نیز میتوانید در تمام ایام سال به این مسجد بروید. لازم به ذکر است که هزینه ورود به این مسجد نیز رایگان است.
پرسشهای متداول
آیا میتوان رزرو اقامتگاه اصفهان را در نزدیکی مسجد آقا نور اصفهان انجام داد؟
شما میتوانید با مراجعه به سایت اجاره سوئیت اصفهان، محلههایی که در آن اقامتگاه وجود دارد را مشاهده و رزرو کنید.
برای رزرو اقامتگاه مورد نظر چه مبلغی باید بپردازیم؟
قیمت اجاره سوئیت اصفهان با توجه به شرایط سوئیت متغیر است و نمیتوان قیمت مشخصی برای آن در نظر گرفت.
نظرات کاربران(0 نظر)