عمارت عالی قاپو
اصفهان - شهر اصفهان
3 ماه پیشعمارت عالی قاپو
یکی از زیباترین جاذبههای تاریخی که میدان نقش جهان اصفهان در قلب خود جای داده است، عمارت عالی قاپو است. این بنا جذابیت معماری کهن ایرانی در دوران حکومت صفویان را نمایان کرده است و با تزئینات منحصر به فرد، نگاههای گردشگران را به سمت خود جذب میکند. از این جهت بازدید از این کاخ زیبا یکی از ملزومات برنامههای بازدید توریستهای ایرانی و خارجی به شمار میرود. گردشگران میتوانند با بازدید از این مکان تاریخی، با جلوههای هنر و معماری سرزمین ایران بیشتر آشنا شوند و آن را بهتر بشناسند.
معرفی بنای عالی قاپو
عمارت عالی قاپو از دوره صفویه تا کنون به عنوان یکی از جاذبههای شهر اصفهان به شمار میرود و اغلب ایرانیان و توریستهای خارجی، از این عمارت به عنوان یک جاذبه مشهور توریستی یاد میکنند. نام این عمارت به دو صورت بیان میشود که هر یک از این تلفظها وجه تسمیه خاص خود را دارد.
اما تلفظ عالی قاپو که رواج بیشتری دارد، ترکیبی از دو کلمه عالی و قاپو است. قاپو یک واژه ترکی و به معنای درگاه یا کاخ سلطان است و بنابراین مفهوم ترکیب عالی قاپو، باب عالی خواهد بود. مساحت این عمارت 1800 متر مربع است که در 6 طبقه و با 38 متر ارتفاع ساخته شده و معماری آن بر پایه چوب است.
تاریخچه عالی قاپو
در دوره صفویه، شاه عباس اول در سال 1054 هجری قمری دستوری مبنی بر ساخت عمارت عالی قاپو صادر کرد که هدف وی از ساخت این بنا، به کار بردن آن در قالب «قصر دولتخانه» بوده است. اما عمر وی زودتر از اتمام کامل این عمارت به پایان رسید و تزئینات و ظرایف آن، پس از مرگ وی انجام شد و در طول مدت پادشاهی شاه عباس دوم و شاه سلطان حسین نیز صورت گرفت. درواقع بازه زمانی ساخت تا پایان کار ظرایف به کار برده شده در عالی قاپو قریب به یک قرن به طول انجامیده است.
کاخ عالی قاپو کجاست؟
ضلع غربی میدان نقش جهان همان جایی است که شما میتوانید عمارت عالی قاپو را در آن ببینید. محل قرارگیری این میدان در مرکز به سمت شمال شهر اصفهان است و از این جهت، به منظور بازدید از عمارت عالی قاپو، لازم است ابتدا به میدان امام بروید. آدرس دقیق این عمارت و آسانترین مسیر دسترسی آن از خیابان سپه و میدان نقش جهان است.
پلان عالی قاپو
این عمارت در 6 طبقه ساخته شده است و ارتفاع آن تقریباً به 48 متر میرسد و بام آن، یکی از بهترین نقاطی است که میتوان شهر اصفهان را از آن تماشا کرد. البته برخی معتقدند قسمت بام نیز به عنوان طبقه مجزا محسوب میشود و از این رو، تعداد طبقات عمارت عالی قاپو را 7 طبقه دانستهاند که طبقات از طریق 3 راه پله با یکدیگر در ارتباط هستند.
ایوان وسیع با ستونهای بزرگ چوبی، اولین تصویری از عمارت عالی قاپو است که جلب توجه میکند. طراحی این عمارت بسیار هوشمندانه، استادانه و کاملاً اصولی انجام شده است. همچنین اگر از محوطه میدام امام به ای عمارت نگاه کنید، آن را دو طبقه تصور خواهید کرد.
ورودی کاخ عالی قاپو
ورودی این عمارت از میدان نقش جهان با توجه به کاربری آن، بسیار حائز اهمیت بوده است. چراکه علاوه بر محل تردد، میدان نقش جهان را به ساختمانهایی همچون تالار تیموری، کاخ چهل ستون، دولت خانه، تالار طویله، رکیب خانه، تالار سرپوشیده، تالار تیموری، بناهای اداری و جبه خانه متصل میکرد.
به همین جهت این ورودی کاخ، تحت عنوان دروازه دولتخانه شناخته میشد. اما این کاخ در کل دارای 5 ورودی است که از خیابانهای پشتی هستند. این ورودیها شامل درب چهار حوض در شمال، درب شاهی در غرب و درب حرم سرا و جبه خانه یا مطبخ هستند.
معماری بنای عالی قاپو
معماری این بنا بسیار هنرمندانه و استادانه بوده است که به همین جهت، آن را یکی از بهترین آثار دوره صفویان مینامند. در قسمت ورودی این عمارت یک کتیبه وجود داشته که مربوط به دوره صفویه است و امروزه بیشتر قسمتهای آن از بین رفته است.
در طبقه آخر کاخ نیز یک تالار موسیقی قرار دارد که طراحی آن شبیه به چلیپا است. معماری کلی عمارت عالی قاپو به گونهای بوده است که هرکدام از نماهای پشتی این کاخ، نمای طرفین و نمای روبرو، تعداد طبقات مختلفی را به شما نشان میدهد.
تزئینات داخلی عالی قاپو
زیبایی و ظرافت هنر معماری سنتی ایرانی در گوشه گوشه تزئینات داخلی عمارت عالی قاپو نمایان شده است. گچکاریها و نقاشیهای بسیار زیبا که در قسمتهای مختلف این عمارت به چشم میخورد، هنر دست هنرمندان ایرانی را به رخ کشیده است. ستونهای چوبی که با استفاده از آیینهکاری تزئین شدهاند، به جذابیت طبقه سوم این عمارت افزوده است.
طبقه آخر این عمارت که بر اساس اصول مهندسی صدا طراحی شده، با جامهای حکاکی شده و گچبری برجسته، زیبایی کاخ را دوچندان کرده است. هرچند که اغلب نقاشیها و آیینهکاریها از بین رفتهاند، اما مقادیر باقی مانده نیز گواه بر هنر معماران ایرانی است.
مینیاتور داخل عالی قاپو
نقاش تابلوهای مینیاتور داخل عمارت عالی قاپو فردی به نام رضا عباسی در دوره صفویان بوده است که نقوش بسیار جذاب و زیبایی را طراحی کرده است. مینیاتورهای داخل این عمارت به تنهایی به عنوان جاذبههای دیدنی محسوب میشوند که برای گردشگران مخصوصاً علاقهمندان به هنر و تاریخ این سرزمین، بسیار جذاب هستند.
دیدنیهای اطراف کاخ عالی قاپو
جاذبههای گردشگری بسیاری در میدان نقش جهان وجود دارند که یکی از مهمترین آنها، عمارت عالی قاپو است. در شرق این میدان مسجد شیخ لطف الله و سر در قیصریه در شمال آن قرار گرفته است که هرکدام از این بناها از جلوههای منحصر به فرد برخوردار هستند. مسجد شاه یا مسجد امام نیز برجستهترین جاذبه توریستی این میدان است که در جنوب میدان قرار دارد. همچنین میدان عتیق در شمال شرق میدان امام نیز به عنوان یک مکان بسیار جذاب برای بازدید به شمار میرود. شما میتوانید با اجاره ویلا در اصفهان به این شهر سفر کرده و از این جاذبهها دیدن کنید.
سوالات متداول
عمارت عالی قاپو کجاست؟
این کاخ در غرب میدان امام اصفهان واقع شده است.
آیا میتوان ویلا اجاره ای اصفهان در نزدیکی عالی قاپو رزرو کرد؟
بله؛ کافیست با مراجعه به سایت و بررسی محل ویلا، نزدیکترین ویلا را به این عمارت بیابید.
نظرات کاربران(0 نظر)