قدم زدن مجازی در جای جای حمام وکیل
فارس - شیراز
5 ماه پیشقدم زدن مجازی در جای جای حمام وکیل
شاید با شنیدن نام حمام وکیل، سازه ای بی روح در ذهن تان مجسم شود؛ جایی که احتمالا گمان می کنید بدون هیچ گونه زیبایی، صرفا محلی برای استحمام مردم بوده است؛ اما باید بگوییم اشتباه می کنید. حمام وکیل چنان با شکوه ساخته شده که با دیدن آن تعجب خواهید کرد که در زمان های گذشته به حمام کردن این چنین اهمیت می دادند. حمامی که حتی زیبایی آن با حمام های مدرن امروزی نیز قابل قیاس نیست. اگر می خواهید به شیراز بروید، حمام وکیل شیراز را از دست ندهید و بازدید از آن را در صدر چک لیست سفر خود یادداشت کنید!
حمام باشکوه وکیل در شیراز
آنچه در این مطلب خواهید خواند
- حمام وکیل کجاست؟
- ساعت بازدید و قیمت بلیط حمام وکیل
- چه کسی حمام وکیل را ساخت؟
- تاریخچه حمام وکیل
- موزه حمام وکیل
- معماری و بخش های مختلف حمام وکیل
- تزیینات حمام وکیل
- مراسم حمام وکیل
- حمام وکیل چگونه گرم می شد؟
- بهترین زمان بازدید از حمام وکیل
- جاهای دیدنی اطراف حمام وکیل
حمام وکیل کجاست؟
قبل از اینکه به سفر بروید، حتما آدرس مکان های دیدنی را پیدا کنید تا در حین سفر، وقت تان برای جستجوی آدرس هدر نرود. به همین خاطر نیز ما در ادامه آدرس حمام وکیل و راه های دسترسی به آن را برای شما نوشته ایم.
آدرس: استان فارس- شهر شیراز- خیابان طالقانی- غرب مسجد وکیل و بازار وکیل
برای اینکه خودتان را به حمام وکیل برسانید می توانید علاوه بر خودروی شخصی از مترو نیز استفاده کنید.
دسترسی از طریق خودروی شخصی: ابتدا خودتان را به بلوار کریم خان زند برسانید. سپس از طریق میدان شهدا به خیابان طالقانی بروید. سپس ماشین خود را پارک کنید و حدودا 10 دقیقه پیاده بروید تا به حمام برسید.
حتما یکی از دغدغه های شما پیدا کردن جای پارک خواهد بود. خوشبختانه در خیابان طالقانی پارکینگ طبقاتی وجود دارد و از لحاظ پارکینگ مشکلی نخواهد داشتید.
دسترسی از طریق مترو: نزدیک ترین ایستگاه به حمام وکیل، ایستگاه زندیه است. در این ایستگاه که از مترو پیاده شدید، باید برای رسیدن به حمام حدودا 10 دقیقه پیاده روی کنید.
پیشنهاد ما به شما این است که اقامتگاهی در نزدیکی مکان های دیدنی شهر شیراز رزرو کنید. با انجام این کار از لحاظ رفت و آمد دچار مشکل نخواهید شد. حتما با خودتان می گویید که اگر یک آشنا در شیراز داشتید می توانستید بهترین اقامتگاه را برای خودتان رزرو کنید. خبر خوبی که باید به شما بدهیم این است که سایت ویلایار درست مانند یک آشنا و دوست شما را برای پیدا کردن اقامتگاهی ایده آل همراهی می کند. ابتدا امکانات و قیمت هر اقامتگاه را در سایت مقایسه کرده و سپس رزرو را انجام دهید.
بازدید از مجسمه های مومی در حمام وکیل
ساعت بازدید و قیمت بلیط حمام وکیل
نکته مهمی که باید بدانید این است که حمام وکیل در ساعت های مشخصی پذیرای گردشگران است. در واقع شما از ساعت 9 الی 17 می توانید از این بنای سحرانگیز دیدن کنید. همچنین این اثر تاریخی در برخی از مناسبت های مذهبی مانند شهادت امام علی (ع)، تاسوعا و عاشورا و ... تعطیل است. به همین خاطر قبل از اینکه راهی حمام شوید با شماره تلفن حمام تماس بگیرید تا با در بسته رو به رو نشوید.
برای حضور در این بنای تاریخی باید بلیط تهیه کنید. در سال 1400 هجری شمسی گردشگران با پرداخت 5 هزار تومان می توانستند از بنا دیدن کنند. به احتمال زیاد این قیمت هم اکنون با افزایش رو به رو شده است.
چه کسی حمام وکیل را ساخت؟
نکته جالبی که باید به شما بگوییم این است که تمام آثار تاریخی در شیراز که پسوند «وکیل» دارند، در زمان کریم خان زند و به دستور او ساخته شده اند. در واقع حمام وکیل نیز به لطف این حاکم ایرانی ساخته شده است. کریم خان که خود را وکیل الرعایا می نامید، شیراز را به عنوان پایتخت ایران انتخاب کرده بود و در زمان خود آثار بسیار زیبایی را در این شهر ساخت و برای آیندگان به یادگار گذاشت.
تاریخچه حمام وکیل
کریم خان زند، در سال 1187 هجری قمری، اقدام به ساخت حمامی عمومی در شیراز کرد که امروزه آن را با نام حمام وکیل می شناسیم.
این بنا در طی تاریخ تحولات زیادی را به خود دیده است. در دوره قاجار این بنا را احیا کردند و مورد بازسازی قرار دادند. تا آن زمان همچنان این مکان کاربری خود را حفظ کرده بود و مردم در آن دوش می گرفتند.
در دوره پهلوی دوم این بنا علاوه بر حمام، به عنوان زورخانه نیز مورد استفاده قرار می گرفت. کم کم با گذر زمان به دلیل خرابی هایی که در بنا به وجود آمد، حمام کردن در آن غیر ممکن شد و به همین خاطر حمام وکیل را تعطیل کردند.
اداره باستان شناسی در سال 1351 تصمیم گرفت که این حمام را مرمت کند. وقتی که انقلاب شد، از این حمام به عنوان رستوران و سفره خانه استفاده کردند. مجددا نیز در بنا خرابی هایی ایجاد شد. به همین خاطر حمام دوباره کاربری خود را تغییر داد و به شکل موزه در آمد. امروزه که به حمام قدم می گذارید، در واقع یعنی وارد موزه مردم شناسی شده اید.
خبر خوبی که برای ایران دوستان وجود دارد این است که این بنای تاریخی به عنوان اثر ملی ایرانی در فهرست آثار ملی ایرانی ثبت گردیده است.
بازدید از موزه حمام وکیل
موزه حمام وکیل
تصور کنید بازدید از جایی که آدم های بسیاری را در خود دیده است چقدر می تواند عجیب باشد. شما به جایی قدم می گذارید که انسان های بسیاری، روزی روزگاران خود را در آن گذرانده اند و هم اکنون در دل خاک خوابیده اند.
یکی از فواید تبدیل این بنا به موزه این است که در آن 30 مجسمه مومی قرار داده اند. این موضوع باعث می شود که شما با دیدن آن ها بتوانید تصور بهتری از گذشتگان داشته باشید. در واقع این مجسمه ها نه تنها ظاهر و نوع پوشش مردم قدیم را نشان می دهند، بلکه هر کدام داستانی از آداب و رسوم مردم گذشته را تعریف می کنند.
معماری و بخش های مختلف حمام وکیل
بخش جالب مقاله، قدم زدن مجازی در جای جای حمام وکیل است. مکانی که تزئینات و جزئیات بسیار زیبایی را در خود جای داده و منتظر است که به تماشای آن بروید.
ورودی
اولین چیزی که احتمالا توجه شما را به خود جلب می کند، درب ورودی حمام و کوچک بودن آن است. البته این موضوع بی دلیل نبوده و اگر علت آن را برای شما تعریف کنیم، قطعا از هوشمندی معماران گذشته تعجب خواهید کرد. این درب را به این علت کوچک ساخته اند که هوای بیرون خیلی به درون حمام نفوذ نکند تا افراد به دلیل تغییر وضعیت هوا دچار بیماری هایی مثل سرماخوردگی نشوند.
وقتی که از در گذر می کنید، وارد یک راهرو می شوید و حتما کاشی کاری های آن که هنر دست هنرمندان زمان قاجار است، توجه شما را به خود جلب می کنند. با قدم زدن در راهرو متوجه شیب دار بودن آن خواهید شد. وقتی که مسیر راهرو تمام می شود، به جایی می رسید که به آن رختکن می گویند.
سربینه
همان طور که گفتیم پس از گذر از راهرو، به رختکن می رسید که به آن سربینه می گویند. در واقع جایی که در آن قرار می گیرید، بزرگ ترین بخش حمام است. چیزی که اول از همه توجه شما را جلب می کند وجود حوضی دلربا در رختکن است. از دیگر ویژگی های جذاب این بخش می توانیم به ستون های سنگی اشاره کنیم. هنر مقرنس کاری، حجاری، آهک بری و ... در سربینه چشم های شما را نوازش خواهند کرد.
در ساخت این بنا به باورهای مذهبی نیز اهمیت زیادی داده اند. در واقع یکی از مستحبات در دین اسلام این است که افراد پس از حمام کردن پاهای خود را در آب قرار دهند. به همین خاطر در چهار گوش رختکن حوضچه هایی برای انجام این کار ساخته اند.
میان در
یکی دیگر از هوشمندی های معماران، ساخت میان در است. در واقع میان در به مسیر بین رختکن و گرمخانه (محل شستشو) گفته می شود. میان در را به این علت ساخته بودند که وقتی افراد حمام می کردند و از گرمخانه خارج می شدند، سریع وارد فضای باز رختکن نشوند. در واقع هدف این بود که افراد به دلیل تغییر دما به لحاظ جسمی مورد آزار قرار نگیرند. وقتی از این بخش از حمام گذر می کنید، حتما دیوارها را که با نقش و نگارهای منحصر به فرد تزئین شده اند، تماشا کنید و غرق در این زیبایی شوید.
گرمخانه
همان طور که گفتیم، گرمخانه مکانی بود که افراد در آن حمام می کردند. فضای این بخش را نیز به صورت مربعی طراحی کرده اند که وجود ستون های سنگی در این محوطه، آن را تماشایی کرده است.
وقتی به دو طرف گرمخانه نگاه می کنید، معماری خاصی را می بینید که به این فضای ساخته شده، شاه نشین می گویند. در واقع شاه نشین جایی بود که شاهان و درباریان در آنجا استراحت و تفریح می کردند.
برای نگهداری از آب حمام و گرم کردن آن ها، بخشی را در حمام ساخته اند که به آن خزینه می گویند. در اطراف خزینه ها نیز دو فضا وجود دارد که به آن حاکم نشین می گویند. همان طور که از اسم آن مشخص است، این فضا مخصوص استفاده حاکمان بود.
معماری باشکوه بناهای تاریخی در شیراز
تزیینات حمام وکیل
تزئیناتی که در حمام مشاهده می کنید، تنها یک نقش و نگار ساده نیستند. وقتی دقیق تر به آن ها نگاه می کنید متوجه می شوید که هر نقش و نگار یک داستان مصور است. از مهم ترین این نقش و نگارها می توانیم به صحنه معراج پیامبر، تصویر انداختن حضرت یوسف (ع) در چاه، تصویر حضرت علی (ع)، نقشی از شیخ صنعان و دختر نصرانی و صحنه دیدار شیرین و فرهاد اشاره کنیم. همچنین طرح هایی از گل و گیاهان نیز در این حمام وجود دارند که باعث خاص بودن این اثر تاریخی شده اند.
مراسم حمام وکیل
شاید برای شما جالب باشد که بدانید در گذشته حمام ها فقط محلی برای شستشو و نظافت نبودند و کاربرد آن ها فراتر از این موضوع بود. بسیاری از مراسم ها در این مکان انجام می گرفته است. برای مثال مادران برای پسران خود در حمام دخترانی را انتخاب می کردند و حتی مراسم خواستگاری نیز در حمام انجام می شد. همچنین در این مکان مراسم های دیگری مثل جشن حنابندان، چله نوزاد، حمام زایمان و ... نیز برگزار می شده است.
در واقع شما به جایی قدم می گذارید که بیش از هزاران خاطره را در دل خود جای داده است. اگر این حمام می توانست حرف بزند قطعا داستان های شنیدنی و جذابی را برای ما تعریف می کرد!
تماشای معماری بناهای تاریخی در شهر بهارنارنج
حمام وکیل چگونه گرم میشد؟
اگرچه که امکانات در آن زمان به اندازه امروز نبود؛ اما با این وجود شاهد امکانات رفاهی فوق العاده ای در حمام وکیل هستیم. در واقع برای اینکه حمام برای مدت زمان طولانی گرم بماند و افراد از سرما اذیت نشوند، کف آن را با سنگ ساخته بودند. سنگ نیز می توانست گرما را برای زمان زیادی در خود نگه دارد. همچنین دالان هایی در حمام ساخته بودند که درون این دالان ها گرما و بخار وجود داشت و این موضوع نیز باعث گرم شدن حمام می شد.
بهترین زمان بازدید از حمام وکیل
اگر می پرسید که چه روزها و فصلی را برای تماشای شیراز و حمام وکیل انتخاب کنیم؟ در جواب باید بگوییم که بهار یکی از بهترین فصل ها برای سفر به شیراز است. در واقع آب و هوای مطبوع، عطر بهارنارنج و طبیعت زیبا در این فصل شما را سرمست خواهند کرد.
البته اگر از شلوغی کلافه می شوید باید بدانید که در روزهای تعطیل مثل عید نوروز، شیراز بسیار شلوغ می شود. اگر می خواهید در روزهای خلوت به این شهر سر بزنید بهتر است که اردیبهشت یا اوایل پاییز را برای سفر انتخاب کنید.
جاهای دیدنی اطراف حمام وکیل
یکی از نکات مثبت حمام وکیل، نزدیک بودن آن به سایر مکان های دیدنی شیراز است. در واقع می توانید در مدت زمان کوتاهی از چندین اثر تاریخی دیدن کنید. در ادامه لیستی این جاذبه های گردشگری را برای شما تهیه کرده ایم.
- ارگ کریم خان: استان فارس، شیراز، شمال شرق میدان شهدا
- موزه پارس: استان فارس، شیراز، میدان شهدا، خیابان کریم خان زند
- بازار وکیل: استان فارس، شیراز، بلوار لطفعلی خان زند
- مسجد وکیل: استان فارس، شیراز، خیابان آیتالله طالقانی
حتما یکی از دغدغه های اصلی شما برای سفر به شیراز پیدا کردن یک اقامتگاه است. سرچ کردن تک تک اقامتگاه ها در گوگل یا اینستاگرام کار سخت و وقت گیری است. خوشبختانه ما در سایت ویلایار مجموعه ای از اقامتگاه ها را گرد هم آورده ایم تا بتوانید به راحتی امکانات و قیمت های آن ها را با هم مقایسه کنید. پیشنهاد ما به شما این است که با اجاره ویلا در شیراز با استخر خصوصا در فصل بهار و تابستان، یک خاطره رویایی را در کتاب زندگی تان ثبت کنید. با اجاره ویلا شیراز در سایت ویلایار، به مهمانی عطر بهار نارنج و فالوده شیرازی بروید!
پرسشهای متداول
- آیا حمام وکیل شماره تماس دارد؟
بله می توانید قبل از رفتن به حمام با شماره 07132247646 تماس بگیرید و از ساعت باز بودن آن اطلاع کسب کنید.
- برای بازدید از حمام چند ساعت باید زمان بگذاریم؟
حدودا در عرض 1 یا 2 ساعت می توانید از تمام بخش های حمام بازدید کنید.
نظرات کاربران(0 نظر)