منار جنبان اصفهان؛ واقعیت حرکت مناره‌های مستحکم

مدیر سایت مدیر وبسایت

اصفهان - شهر اصفهان

2 ماه پیش

منار جنبان اصفهان؛ واقعیت حرکت مناره‌های مستحکم

شهر اصفهان همواره با توجه به تعدد جاذبه‌های گردشگری و تراکم آثار باستانی به عنوان یکی از توریستی‌ترین شهرهای ایران به شمار رفته است و یکی از مقاصد اصلی گردشگران نیز محسوب می‌شود. متنوع بودن آثار تاریخی به جا مانده از ایران باستان در این شهر، به جذابیت‌های آن افزوده است.

یکی از یادگاری‌های برجسته و بسیار جذاب که از ایران کهن در شهر اصفهان به جا مانده است، سازه متفاوت منار جنبان است. این سازه در کنار برخورداری از استحکام بالای آن، از قابلیت به حرکت درآمدن برخوردار است. حرکت کردن یا به اصطلاح جنبیدن این مناره سبب شده است تا با نام منار جنبان شناخته شود. البته برخی از سازه‌های اینچنینی نیز در دیگر قسمت‌های کشور عزیزمان وجود دارند. اما منار جنبان در این میان، از مشهورترین آن‌ها به شمار می‌رود.

معرفی منار جنبان اصفهان

در برخی از سازه‌های قدیمی که در ایران بنا نهاده شده‌اند، مناره‌ها با توجه به برخورداری از استحکام زیادی که دارند، از قابلیت تکان خوردن و لرزش نیز برخوردار هستند. این موضوع سبب شده است که مناره‌های اینچنینی، تحت عنوان منارجنبان شناخته شوند. یکی از مشهورترین و مهم‌ترین مناره‌هایی از این دست، منار جنبان واقع شده د رشهر زیبای اصفهان به شمار می‌رود.

نمای کلی مناره‌های منار جنبان اصفهان

محله‌ای که امروزه این بنا در حوالی آن واقع شده است به نام نصر آباد شناخته شده است. این در حالی است که در گذشته این منطقه دهکده‌ای تحت عنوان کارلادان را شامل می‌شد. منار جنبان اصفهان یکی از زیباترین و جذاب‌ترین آثار باستانی اصفهان به شمار می‌رود که هر ساله توریست‌های خارجی و داخلی بسیاری را به بازدید از این جاذبه گردشگری ترغیب می‌کند.

علت این موضوع را نیز می‌توان در کاشی کاری‌های استادانه و تزئینات هنرمندانه این بنا دانست که نمود بارزی از هنر و اصالت اساتید آن زمان به شمار می‌روند. شکل کاشی کاری‌های این بنا به صورت ستاره‌ای و به رنگ لاجوردی و کثیرالاضلاع فیروزه‌ای است که بخش‌های مختلف این بنا با آن‌ها تزئین شده‌اند. جالب است بدانید این بنا با توجه به شرایط آن، به عنوان یکی از عجایب دیدنی ایران زمین به شمار می‌رود.

منار جنبان اصفهان کجاست؟

منار جنبان در کیلومتر 6 جاده اصفهان به سمت شهر نجف آباد واقع شده است و در سمت راست جاده قرار دارد. در حوالی منار جنبان یک جاذبه گردشگری دیگر نیز وجود دارد که آتشگاه نام دارد. با توجه به اینکه این بنا کمی با شهر فاصله دارد، استفاده از برخی وسایل حمل و نقل عمومی همچون مترو و اتوبوس برای دسترسی به آن میسر نخواهد بود.

از این جهت، تنها با استفاده از تاکسی‌های دربست و اینترنتی می‌توان از منار جنبان بازدید کرد و یا خودروی شخصی را برای دسترسی به این محل مورد استفاده قرار داد. در صورتی که قصد دارید از خودروی شخصی استفاده کنید، می‌توانید در ابتدا خود را به خیابان آتشگاه برسانید و بعد از 6 کیلومتر، به منار جنبان برسید. البته این نکته را نیز در نظر داشته باشید که این مجموعه تاریخی بری پارک خودروهای شخصی، از پارکینگ نیز برخوردار است.

تاریخچه منار جنبان اصفهان

قدمت و عمر منار جنبان، به زمان حکومت ایلخانیان و پادشاهی شخصی به نام محمد خدابنده اولجایتو بازمی‌گردد. درواقع منار جنبان در زمان فروانروانی وی بنا نهاده شد و بعدها فردی به نام عمو عبدالله بن محمود صقلابی در این محل به خاک سپرده شد. از آنجایی که وی از عارفان خداپرست بود، منار جنبان را با عنوان آرامگاه و مقبره شیخ امیر عبدالله نیز می‌شناسند.

تصویر قدیمی از منار جنبان اصفهان

عدد حک شده بر روی سنگ قبر این عارف نشان می‌دهد که مقبره وی در چه سالی ساخته سده است. این حکاکی، عدد 716 را نشان می‌دهد. هرچند که اسناد موجود حاکی از آن است که منار جنبان به روش مغول بنا نهاده شده است؛ اما ساختار مناره‌ها به گونه‌ای است که نشان می‌دهد در سنوات پایانی حکومت صفویه، آن‌ها را به تک ایوان این بنا متصل کرده‌اند.

معماری منار جنبان اصفهان

مجموعه تاریخی منار جنبان اصفهان از چند قسمت تشکیل شده است. مناره‌های این بنا به عنوان مهم‌ترین بخش محسوب می‌شوند که هریک از آن‌ها دارای 9 متر عرض است و ارتفاع آن‌ها نیز به 17 متر می‌رسد. تزئینات به کار رفته در این مناره‌ها به صورت کاشی‌های کثیر الاضلاع و کاشی‌های ستاره چهارپر را شامل می‌شود که به ترتیب به رنگ‌های فیروزه‌ای و لاجوردی هستند. علاوه بر متحرک بودن این مناره‌ها، با تکان دادن یکی از آن‌ها، دیگری نیز به حرکت درمی‌آید و این مورد از دیگر جذابیت‌های منارجنبان اصفهان به شمار می‌رود.

این مجموعه تنها دارای یک ایوان است که قبر شیخ امیر عبدالله در آن واقع شده است. ارتفاع این ایوان از سطح زمین به 10 متر می‌رسد و برای ساخت آن، از آجر استفاده شده است. با توجه به سنگ قبرهایی که در اطراف ایوان وجود دارد، می‌توان حدس زدن که در گذشته قبرستانی در آن حوالی وجود داشته است. دو اتاق کوچک به نام چله خانه نیز در این محل وجود دارد که در گذشته برای اقامت و چله نشینی عرفا مورد استفاده قرار می‌گرفت.

علت لرزش منار جنبان اصفهان

تنها نظریه‌ای که می‌تواند لرزش منارجنبان را شامل شود، اثر داپلر یا تشدید است. مناره‌ها به هم شباهت دارند و وزن آن‌ها نیز بالا نیست. از این جهت وقتی یکی تکان داده می‌شود، دیگری نیز به حرکت درمی‌آید. البته برخی معتقدند با تکان دادن این مناره سایر قسمت‌های این بنا نیز به لرزه درمی‌آیند. البته برای حرکت‌ها و لرزش‌های این بنا نظریه‌های مختلفی وجود دارد.

مناره‌های منار جنبان

ساعات بازدید و بلیط منار جنبان اصفهان

ساعات بازدید از مجموعه تاریخی منارجنبان 9 الی 18 است. اما تنها در ساعات 10:30، 12، 13:30، 15، 16:30 و 18:30 مناره‌ها را تکان می‌دهند. منار جنبان در ایام تاسوعا و عاشورا، شهادت امام علی، رحلت پیامبر، رحلت امام خمینی و شهادت امام جعفر صادق تعطیل است. بهای بلیط بازدید از آن نیز 5000 تومان است.

پرسش‌های متداول

آیا می‌توان رزرو اقامتگاه اصفهان را در حوالی منار جنبان انجام داد؟

با توجه به اینکه این بنا خارج از شهر است، لازم است اقامتگاه‌های سایت اجاره سوئیت اصفهان را حتماً مورد بررسی قرار دهید.

قیمت اجاره ویلا اصفهان در اطراف منار جنبان چقدر خواهد بود؟

هنگام رزرو اقامتگاه و یا بررسی آن، می‌توانید قیمت آن‌ها را نیز مورد بررسی قرار دهید.

ارسال نظرات(0 نظر)

لطفا سوال یا تجربه خود از این منطقه گردشگری را در فرم زیر درج کنید






نظرات کاربران(0 نظر)

موقعیت مکانی اقامتگاه

ویلا های مرتبط

مشاهده بیشتر