معرفي سد گوران
هرمزگان - قشم
2 سال پیشتوضيحاتي پيرامون معرفي سد گوران
سد گوران در قشم، يكي از جاذبههاي توريستي اين جزيره است. گرچه قدمت آن را به دوره پهلوي برآورد ميكنند اما تحقيقات باستانشناسي حاكي از آن است كه قدمت سد گوران بسيار بيشتر و در حقيقت مربوط به دوره هخامنشيان است و تاج سد گوران در دوره ساسانيان ساختهشده. اين اثر باستاني در تاريخ 25 استفند سال 1379 توسط سازمان ميراث فرهنگي، جزء يكي از آثار ملي كشور به ثبت رسيدهاست. اگر علاقمند به بازديد از جاذبههاي گردشگري هستيد، بازديد از شهرها و جزيرههاي جنوب بهترين گزينه محسوب ميشود. شما ميتوانيد با شماره تماس سوئيت در قشم از سايت ويلايار با ثبت درخواست رزرو ويلا، سوئيت و اقامتگاه و اجاره ماهانه سوئيت در قشم دغدغه اسكان خود را حل كنيد و با آرامشخيال به گردش و تفريح در جنوب و در قشم به عنوان بزرگترين جزيره جنوب ايران بپردازيد.
سد گوران قشم
وجه تسميه سد گوران
سد گوران كه در روستاي گوران واقع شده، به دليل اسم روستا به اين نام شناخته ميشود، ولي اينكه وجه تسميه اين روستا چرا گوران است، به پيشينه اين روستا و افرادي كه در آن سكونت داشتند، باز ميگردد. در دوران پيش از اسلام، ساكنان روستاي گوران را زرتشتيان تشكيل ميدادند. در زبان فارسي دري، زرتشتي را با واژه گبر خطاب ميكردند. تا مدتهاي مديد به دليل سكونت زرتشتيان اين روستا را با نام گبريان خطاب ميكردند. رفته رفته بعد از اسلام از واژه گبر براي توهين استفاده شد و گبر را به افراد بيدين و كافر اطلاق كردند. به همين دليل نام روستا را از گبريان به گوران تغيير دادند.
راه دسترسي به سد گوران
روستاي گوران در شمال شهر قشم و در فاصله 80 كيلومتري آن قرار دارد. راه دسترسي به سد گوران، از جاده طبل – باسعيد است. اين سد از گذشته تاكنون داراي اهميت زيادي بودهاست؛ چرا كه آب شرب منطقه و آب مورد نياز كشاورزي را كه برايشان ارزش حياتي دارد، تأمين ميكرده و امروزه نيز تأمين ميكند. بنابراين سد گوران يك سد مهم قشم در استان هرمزگان محسوب ميشود.
اهميت روستاي گوران
ساخت لنج، صنعت منحصر به فرد مردم روستاي گوران
از آنجايي كه بندرگوران در روستاي گوران قرار دارد و شغل اصلي اين منطقه لنجسازي است، به دليل اهميت تجاري و اقتصادي جنوب مخصوصاً جزيره قشم كه در مسير تجارت كشورهاي شرقي از جمله هند و چين به كشورهاي اروپايي قرار دارد، روستاي گوران نيز از اهميت زيادي برخوردار است.
صنعت لنجسازي كه صنعت محبوب مردم روستاست از گذشته تاكنون سينه به سينه منتقل شده تا به نسل حاضر رسيدهاست. كارگاه لنجسازي بندرگوران با قدمتي بالاي 100 سال، يكي از مكانهاي گردشگري استان هرمزگان محسوب ميشود. ساخت هر لنج بين 1 الي 2 سال به طول ميانجامد. مردم روستا به هنر قايقسازي علاقه بسيار دارند و انواع قايق و لنج را با كاربري ماهيگيري، تفريحي و مسافربري ميسازند.
مصالحي كه براي ساخت لنج به كار ميبرند، عبارت است از: چوب ساج، منتيگ، فيني، كرت، كنار هندي، كهور، توت و چنار، كاكتوس، همچنين ميخ، پيچ، مهره، قير و پنبه مخلوط با روغن كنجد و نارگيل براي پوشاندن درزهاي لنج و قايق. ساخت كشتي و لنج جزء يكي از 10 هنر برتر ملي و همچنين جزء يمي از 360 اثر ناملموس جهان است، ولي متأسفانه انتظار ميرود با پيشرفت تكنولوژي اين صنعت بومي در روستاي گوران به ورطه نابودي و فراموشي بيفتد.
بندرگوران در طول تاريخ همواره مورد توجه ملوانان و دريانوردان بودهاست؛ زيرا هميشه دريانورداني از كشورهاي آسيايميانه، هند، كشورهاي حوزه خليجفارس و حتي كشورهاي اروپايي در منطقه قشم در حال تردد و تجارت بودهاند. گاهي نيز دريانوردان به منظور تعميرات لنج و كشتي خود در اين بندر پلو ميگرفتند.
به هرحال ميتوان روستا و بندرگوران را دروازه ورود به تاريخ دريانوردي محسوب نمود. مردم روستاي گوران هميشه با استفاده از نقشههاي ذهني فارغ از روشهاي نوين نقشهكشي لنج و كشتي، به روش قديمي و سنتي به ساخت قايق و لنج مشغول بودهاند. بر اساس سرشماري سال 1385 ايران، 282 خانوار معادل 1131 نفر در روستاي گوران ساكن بودهاند كه قطعاً در حال حاضر اين آمار بيشتر است.
اگر تمايل داريد به بازديد از سد گوران، روستاي گوران، مكانهاي گردشگري جزيره قشم، شهرها و مناطق توريستي اطراف قشم برويد، پيشنهاد ميشود در نيمسال دوم در طي فصول پاييز و زمستان به اين كار اقدام كنيد؛ زيرا روستاي گوران آبوهواي مرطوب، شرجي و گرم دارد و در فصول گرم سال براي بازديد چندان مناسب نيست.
سوغاتيهاي شهر قشم
سوغاتيهاي روستاي گوران
روستاي گوران بخشي از توابع شهاب شهرستان قشم است. بنابراين سوغاتيهاي اين روستا را نيز با سوغاتيهاي شهر قشم كمابيش مي توان يكسان دانست. از سوغاتيهاي قشم ميتوان به موارد زير اشاره نمود:
- انواع ماهي
- انواع ادويه
- صنايع دستي
- ملزومات قايق و لنج
اقامت در روستاي گوران
مردم روستاي گوران مانند ديگر شهرهاي جنوب، مردمي خونگرم هستند. البته مردم قشم به لحاظ فرهنگي كمي متفاوت با ساير شهرهاي جنوب ايران هستند؛ چراكه تسلط و سكونت 117 ساله پرتغاليها در قشم، تأثيراتي بر روي فرهنگ مردم قشم گذاشتهاست كه نميتوان آن را ناديده انگاشت، اما به لحاظ پوشش، خلقوخو، آداب و رسوم و ساير ويژگيها متفاوت از مردم جنوب ايران نيستند.
زباني كه با آن تكلم ميكنند، زبان قشمي است كه زباني مخلوط از زبان ساساني و فارسي سدههاي ميانه است با اينحال رگههايي از فارسي امروزي در زبان آنها مشاهده ميشود.
مذهب مردم روستاي گوران اسلام است، با اينحال هنوز هم ميتوان مردمي با آيين و دين زرتشتي در روستاي گوران يافت.
مردان روستا به شغل لنجسازي، ماهيگيري و تجارت اشتغال دارند و زنان روستا به توليد صنايع دستي ميپردازند و از اين راه امرار معاش ميكنند.
امكانات روستا شامل آب لوله كشي، برق، سوپرماركت، دستگاههاي خودپرداز بانكي، امكانات تلفن همراه و جادههاي آسفالته است، اما امكانات و وسايل رفاهي اقامتي در روستاي گوران وجود ندارد، بلكه مردم روستا بخشي يا كل خانه خود را در اختيار مسافران و گردشگران قرار ميدهند. بنابراين به منظور بازديد از سد گوران، روستاي گوران و ديدنيهاي اين بندر لازم است در قشم اقامت كنيد. در قشم امكان رزرو هتل، مهمانپذير و اقامتگاه بومگردي برايتان فراهم است.
اقامتگاه بومگردي قشم
نظرات کاربران(0 نظر)